Véletlen baleset? Szülői felelőtlenség? Eltervezett gyilkosság? Nem telik el úgy nyár, hogy ne érkezne hír felforrósodott kocsiban hagyott gyerekek tragikus eseteiről. Az alábbi brutális történetekből érdemes mindenkinek levonni a tanulságot: fokozottan figyeljünk szeretteinkre, hiszen akár egy meggondolatlan döntés is drámai következményekkel járhat.

A tűző napon, de akár az árnyékban hagyott autóban is röpke húsz perc alatt 43 fokos hőség alakulhat ki akkor is, ha odakint csak 26 fok van. Ha pedig odakint valódi kánikula tombol 35-40 fokos hőmérséklettel, a bezárt kocsi légterében elképzelhetetlen magasságokba kúszhat a hőmérő higanyszála, ennek következtében pedig egy bezárt gyermek minimális idő alatt életét vesztheti.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Még elgondolni is borzasztó, hogy a forró kocsikban magukra hagyott gyerekek mennyit szenvedhetnek, és milyen kínokat élhetnek át a szülők felelőtlensége miatt.

Halálos figyelmetlenség

Maya Peabody

2006. január 28. – 2008. október 18.

A Peabody család megdöbbentő története a figyelmetlenség mintapéldája. A családnak három autója volt, egyet az anyuka használt, ezzel hordta három gyereküket az iskolába és óvodába, a másik autóval az apuka a munkahelyére járt, a harmadikat pedig a nagyszülők használták. Az arizonai család tragédiája egy októberi délutánon történt – Arizona államban ugyanis még a téli hónapokban is gyakori a 20 fok feletti hőmérséklet. 2008. október 18-án reggel a család három autóval indult útnak – a szülők, a nagyszülők és a gyerekek közösen reggeliztek meg az egyik kedvenc éttermükben. A reggeli után szétváltak: az anyuka elindult a munkahelyére, az apuka két lányával – a 2 éves Mayával és 5 éves testvérével – a kocsiban hazaindult, és így tettek a nagyszülők is, ők vitték haza a harmadik, 10 éves gyermeket. A felfoghatatlan figyelmetlenség ezután történt. Az apuka miután leparkolt a családi házuk előtt, kiszállt a kocsiból 5 éves lányával együtt, és teljes nyugodtsággal bement otthonukba. Ekkor már a nagyszülők is otthon voltak a harmadik gyermekkel, a létszám tehát majdnem teljes volt: félelmetes, de senkinek nem tűnt fel, hogy a kétéves Maya nincs közöttük. Három órának kellett eltelnie, mire a nagymama észlelte, hogy hiányzik egy gyermek, de ekkora már késő volt. Az arizonai hőségben holtan találták meg a kislányt bezárva a család autójában.

A hőguta tünetei
Ha valaki nagy melegben már nem verejtékezik, kivörösödött az arca, száraz a bőre, magas a teshőmérséklete, esetleg el is ájul, akkor okkal gyanakodhatsz hőgutára, ami egyébként a megfelelő időben elvégzett hűtés nélkül halálos állapot. Ha valaki túlmelegedett, akkor azonnal vidd orvoshoz, vagy hívj mentőt, és addig is minden rendelkezésedre álló módszerrel hűtsd a testét: ha más sérülése nincs, vidd árnyékos, hűvös helyre, vedd le a felesleges ruháit, locsold hideg vízzel, vagy csavard hideg vizes törölközőbe, és legyezd.

Christian Charles LaCombe

2004. október 19. – 2008. augusztus 13.

A LaCombe család egyetlen gyermeke, a 3 éves Christian is gondatlanság miatt vesztette életét. A kisfiú 2008. augusztus 13-án a nagymamára volt bízva, neki kellett volna reggel elvinnie unokáját az óvodába. A nagymama azonban elfelejtette beadni a kicsit az oviba, Christian 10 órát töltött bezárva a felforrósodott autóban, míg gyönge teste feladta a harcot. Hogy a nagymama mit csinált ez idő alatt, és hogy nem vette észre a hátsó ülésen maradt unokát, arról nincs információ. 

Kate Boe

2006. január 30. – 2006. június 28.

A Boe családnak két gyönyörű kislánya volt, Kate, a fiatalabbik alig volt 5 hónapos a tragédia idején. 2006. június 28-án az anyuka szokás szerint munkába készülődött, mikor a nagyobbik lányon észrevették, hogy valami nincs vele rendben, ezért úgy döntöttek, hogy őt nem viszik ma óvodába, inkább otthon marad vele az apuka, hogy ápolja. Az anyuka így csak Kate-et ültette be autója hátsó ülésére, hogy munka előtt elvigye az óvodába. Ám a figyelmetlenség itt is közbelépett. Az anyuka nem állt meg az óvodánál, egyenesen munkahelyére hajtott, kiszállt autójából, bement a munkahelyére, és ledolgozta a szokásos 8 órát. Hihetetlen, de az anyuka úgy emlékezett rá, hogy gyermekét reggel elvitte az óvodába, így mikor kijött munkahelyéről, gond nélkül beült a kocsiba, és elindult a gyerekért. Csak az óvodához érve vette észre, hogy szeretett kislánya reggel óta a kocsiban volt: a kicsi Kate felforrt teste már élettelenül hevert a hátsó ülésen.

Felső sorban balról jobbra: Christian Charles LaCombe, Curtis Markley és Virginia Markley, Maya Peabody. Az alsó sorban balról jobbra: Justin Harris – akinek édesapját vádolják a kicsi meggyilkolásával, Kate Boe és az egyetlen túlélő: Nicholas Mocarski.Forrás: kidsandcars.org, examiner.com/Facebook

 

Halálos baleset

Virginia és Curtis Markley

2009. június

A két testvér szinte elválaszthatatlan volt: a 4 éves Virginia és az 5 éves Curtis imádták egymást, minden rosszaságban benne voltak. 2009 júniusában szokás szerint átmentek a szomszéd gyerekekhez játszani, a szülők nem aggódtak miatta, hiszen ez volt a normális. Nem is gyanítottak semmi rosszat addig a percig, míg a szomszéd kislány be nem állított hozzájuk, a testvérpárt keresve. A szülők szíve szinte megállt, ők abban a tudatban voltak, hogy a gyerekek a szomszédban játszanak, ám a kislány elmondta, hogy a Markley gyerekek nem érkeztek meg hozzájuk. A kétségbeesett család azonnal hívta a rendőrséget, akik miután megérkeztek, elkezdték átfésülni a területet. Végül a nagymama sikolyára lettek figyelmesek: a gyerekeket a családi autó csomagtartójában találta meg, kézen fogva, élettelenül. A rendőrség nyilatkozata szerint a két testvér játékból mászhatott be az autó csomagtartójába, ám kijönni szerencsétlenségükre már nem tudtak.

Döbbenetes kegyetlenség

Cooper Harris

2012. október – 2014. június

A kisfiú sokkoló tragédiája 2014 nyarán az egész világot bejárta: a gyermek édesapja szándékosan hagyta az autóba zárt fiát a tűző napon meghalni. A kisfiú édesapja, Justin Harris az interneten keresgélte, mi a legjobb módszer egy gyermek megölésére. Végül egy különösen kegyetlen megoldást ötlött ki: bent hagyta a napra állított autója hátsó ülésén – a 22 hónapos kisfiú gyakorlatilag halálra főtt. Az apa először azt vallotta, hogy véletlenül hagyta gyermekét a kocsiban, ám a rendőröknek feltűnt, hogy a helyszínen egyáltalán nem úgy viselkedett, mintha aggódna fiáért: meg sem próbált segíteni kisfián, helyette a járókelők igyekeztek újraéleszteni a gyereket, míg ő a közelükben sétálgatott. A nyomozás során aztán kiderült, hogy jó előre készült a kegyetlen gyilkosságra. Még arra is rákeresett a neten, hogyan lehet túlélni a börtönt. 

Csodás megmenekülés

 Nicholas Mocarski

A 4 éves Nicholas története szerencsére happy enddel zárult. A kisfiú játékból szállt be a család ház előtt parkoló autójába, kijönni azonban már nem tudott belőle: a szülők máig találgatják, hogy mi történhetett, miért nem tudta kinyitni gyermekük a jármű ajtaját. A gyermek nagyjából egy órát töltött a kocsiban a tűző napon, mikor szülei rátaláltak. Nicholas ekkor már csuromvíz volt, valószínűleg perceken múlt, hogy nem lett komolyabb baja. 

Forrás: Thinkstock
Nem csak a gyermekekre kell figyelni!
Soha senkit nem szabad az autóban hagyni! Ha vásárolni szeretnél, akkor azt tedd a gyerekkel együtt, vagy inkább ne vidd magaddal, ugyanez vonatkozik a házi kedvencekre is. A "csak egy perc", míg kiugrunk valamiért, akármilyen, előre nem látható ok miatt hosszabbra nyúlhat, és elképzelhető, hogy már csak a tragédiára érkezel vissza az autóhoz. A nagy melegtől a baba vagy háziállat agya és szervei is károsodnak, és addig határozottan szenved, míg a hőgutától el nem ájul. A háziállatok csupán lihegéssel tudják hűteni magukat, és bezárva hamar 43 fokosra hevülnek, majd hacsak hamarosan nem kerülnek hűvös helyre, akkor elpusztulnak.