Együtt jóban-rosszban: az alábbi családok összetartásból minden bizonnyal jelesre vizsgáznának – környezetük legnagyobb szerencsétlenségére. Nem is gondolnád, hogy a történelem során hány bűnbanda működött egyfajta családi vállalkozásként. A következőkben három igen híres famíliát mutatunk be az 1800-as évek környékéről, válogatásunkat pedig egy későbbi cikkben folytatjuk.

Az Újvilág gyilkosai

Amerika felfedezésével egy új, csábító világ tárta ki kapuit Európa előtt, a jobb élet reményében emigránsok százezrei vándoroltak ki a frissen felfedezett kontinensre. Az 1700-as években egy skót unokatestvér-páros, Micah és Wiley Harpe is úgy döntött, hogy az ismeretlen új világban próbálnak szerencsét. Amerikába érve a fivérek Johnra és Williamre változtatták a nevüket, ám az ismerőseik csak Big Harpe (William) és Little Harpe (John) néven emlegették őket.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

A Harpe fivérek még csak serdülők voltak, amikor elhagyták az otthonukat, hogy rabszolga-kereskedők és felügyelők legyenek Virginiában. Az amerikai függetlenségi háború azonban később még jobb lehetőségeket kínált számukra: 

a harcok forgatagában, kihasználva a zűrzavart, olyan „hasznos” képességeket sajátíthattak el, mint a fosztogatás, gyújtogatás és fiatal farmerlányok megerőszakolása. 

Új életstílusuknak azonban meglett a következménye: Észak-Karolinától Kentuckyig mindenki kötélen lógva szerette volna látni őket. A kuzinok eközben több gyereket is nemzettek, akik a különböző édesanyákkal együtt mind velük utaztak. 

A vándorlást megelégelve a család az 1790-es években vásárolt egy farmot, ám a letelepedésük nem azt jelentette, hogy az életmódjukon is változtatni akarnának. 1798-ban a falu egy akkoriban igen súlyos bűntettel, lólopással vádolta meg az unokatestvéreket. A Harpe fivérek azonban egyszerűen bújtak ki a felelősségre vonás alól: egy éjszaka belopóztak a férfihoz, aki meggyanúsította őket a lopással, és kegyetlenül meggyilkolták. Az áldozat testét másnap a szomszédjai találták meg a folyóban, szörnyű állapotban: mellkasát és a gyomrát felvágták, és kövekkel töltötték meg. Ez a kegyetlen módszer később a Harpe fivérek védjegyévé vált. Folyamatos kegyetlenkedéseik miatt egyébként őket tartják Amerika első sorozatgyilkosainak. 

Mivel még a hatóságok is féltek tőlük, a Harpe páros további gaztettek sorozatát hajthatta végre bármiféle büntetés nélkül. Egy idő után, amikor a fivérek már végképp nem tiszteltek sem Istent, sem embert, és vakmerőségük a tetőfokára hágott, a dühös szomszédok összefogtak ellenük, hogy leszámoljanak a családdal, a vérengző páros azonban sikeresen elmenekült. 

A függetlenségi háború hátralévő részében a Harpe-ok kíméletlenül gyilkoltak és raboltak, egy idő után azonban még a többi banditának és törvényen kívüli csoportnak is elege lett belőlük, nem védelmezték hát őket tovább, így a dühös csőcselék végre a fejét vette a két fivérnek. 

„Pályafutásuk” alatt Micah és Wiley Harpe valószínűleg 40 áldozatot (férfiakat, nőket, gyerekeket) hagyott maga mögött. 

Mama pici fiai

Ma Barker, azaz születési nevén Arizona Clar 1873-ban Missouriban látta meg a napvilágot. 19 évesen ment feleségül George Elias Barkerhez, akinek négy gyermeket is szült: Hermant, Lloydot, Arthurt és Fredet. Ekkor ragadt rá egyébként a Ma becenév is a mama megszólításból – bár az asszonyt nem nevezhették éppen mintaanyának. A férje iszákos volt, csak hébe-hóba voltak alkalmi munkái, így Ma egy idő után ki is tette a férfi szűrét. Fiai gyerekként igazi ördögfiókák voltak, majd tizenévesen sem tértek jó útra, sőt! Kitanulták a bűnözés minden csínját-bínját: loptak, csaltak, még embert is raboltak, így aztán a börtönök visszatérő vendégei lettek. 

Sokan Ma Barkert hibáztatták fiai gaztetteiért, az a szóbeszéd járta, hogy valójában ő eszeli ki a bűntényeket, amiket aztán a fiai véghezvisznek. 

Ma Barkerről és családjáról több filmet is készítettek márForrás: Wikipedia

Ténykedéseinek hála az asszonyt idővel egyfajta legenda övezte. 

A család sikertörténetei aztán 1935-ben egy januári estén csúfos véget értek: egy chicagói tűzpárbaj során az FBI ügynökei lelőtték az asszonyt és egyik fiát, Fredet, egy másik fiú, Arthur börtönbe került, Herman pedig öngyilkosságot követett el. Anya és fia golyó lyuggatta holttestét az FBI ünneplés gyanánt közszemlére tette, amíg a rokonok követelésére el nem hamvasztották őket, és hamvaikat Oklahomában, Herman Barker mellett helyezték el. 

Halála után John Edgar Hoover, a Szövetségi Nyomozóiroda igazgatója úgy jellemezte az asszonyt, hogy ő volt „az elmúlt évtized legromlottabb, legveszélyesebb és legtalálékonyabb bűnözői elméje”. 

Ma Barker és fiai történetét számos film feldolgozta. Ő ihlette a Boney M. Ma Baker című számát is. 

A vadnyugat leghírhedtebb banditái 

Frank és Jesse James egy baptista lelkész, Robert Sallee James és felesége, Zeralda James fiai voltak. Jesse rendkívül forrófejű és meggondolatlan gyerek volt, míg Frank komoly, sokkal nyugodtabb, körültekintőbb fiú volt, gyerekkorában tanár szeretett volna lenni. Frank 18 éves, Jesse pedig 17 volt, amikor elkezdődött az amerikai polgárháború, és a két fivér élete 180 fokos fordulatot vett. A fiúk beálltak egy déliekkel szimpatizáló egységhez, és nem riadtak vissza a gyilkosságoktól, vonat- és bankrablásoktól, valamint zsarolásoktól sem.

A háború után a páros banditának állt, és saját bandát alapított. A leglátványosabb bűntettet Gallatinban követték el, ahol egy bank kirablása után a vasárnapi istentiszteletet Jesse félbeszakította, mondván, hogy kirabolták a bankot, és jobban tennék, ha odamennének az emberek. Kansasban egy piacot fosztottak ki, és úgy lovagoltak el onnan pisztolyaikat durrogtatva, mintha egy vadnyugati cirkuszban lennének.

Brad Pitt a "Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford" című filmbenForrás: Northfoto
Forrás: Youtube
Gyilkos édesanyák - Asszonyok, akik saját gyermekük ellen fordultak

Anyának lenni különleges, semmi máshoz nem hasonlítható érzés – az anyaságot sokan a nők legszentebb feladataként szokták aposztrofálni. Ezért is olyan nagyon megdöbbentők és érthetetlenek azok a gyilkosságok, amiket édesanyák követnek el a saját gyermekük ellen. Gyilkos anyák megdöbbentő történeteiről ITT olvashatsz.

Néhány évnyi fosztogatás után egy minnesotai falu lakossága végül összefogott a banditák ellen, a testvérpár bandájának több tagját megölték, csak Jesse és Frank tudott elmenekülni. Ezután egy ideig álnéven bujkáltak. Bukásukat az okozta, hogy újra elkezdtek fosztogatni, és Jesse fejére hatalmas vérdíjat tűztek ki. A vérdíj felkeltette egyik saját embere, Robert Ford figyelmét, aki megegyezett a hatóságokkal, hogy büntetlenségért és a 10 ezer dolláros fizetségért végez Jesse Jamesszel. Napokig várt a megfelelő alkalomra, hogy a bandavezér fegyvertelen legyen, tettét végül akkor hajtotta végre, amikor egyik reggel Jesse letette a pisztolyövét, és egy székre állva, a falon lógó képről törölte le a port. Ekkor Ford hátulról fejbe lőtte.

Frank a történtek után felhagyott a bandita életmóddal, visszavonultan élt családjával a saját farmján, ott hunyt el 1915-ben. 

Jesse James személyéhez már életében is sok legendás történet fűződött. Halála után ezek száma megsokszorozódott. Nem kisstílű banditaként beszéltek róla, hanem a szegények védelmezőjeként, aki az embereket kizsigerelő vállalatokat rövidíti csak meg. Gyakran az amerikai Robin Hoodként emlegették. A mendemondák azonban elég távol álltak a valóságtól, hiszen 

nemcsak rabló, hanem könyörtelen gyilkos is volt, aki merő szórakozásból lőtte agyon például a kifosztott bank pénztárosát.