Korábbi cikkünkben már bemutattunk három híres gyilkos famíliát az 1800-as évek környékéről, a sort pedig most folytatjuk: jöjjenek a 20. század legkegyetlenebb családi bűnbandái.

Bűnös testvériség

A Kray ikrek, Ronald és Reginald 1933-ban születtek, nevükhöz fűződik a brit alvilág első komoly bűnbandájának megszervezése a 60-as években. Kisiskolásként szorgalmas, jóravaló gyerekek voltak, majd tizenévesen belevetették magukat a profi boksz világába - 28 éves korukig állítólag egy menetet sem vesztettek.

Forrás: YouTube

A verekedést a ringen kívül sem hagyták abba, aminek meg is lett a következménye: egy rendőr elagyabugyálása miatt csukták le őket először. A bezártságot azonban elég nehezen viselték,

a fogdában eszeveszett tombolásba kezdtek, felgyújtották ágyukat, vécéjüket egy őrmesterre borították, ráadásul egy őrt lopott bilinccsel a rácsokhoz bilincseltek.

Ronaldon ekkor jelentkeztek először az elmeháborodottság jelei, furcsa viselkedése néha testvérét is megrémítette: órákat volt képes egy helyben ülni, majd egyik pillanatról a másikra dührohamban tört ki.

Kiszabadulásuk után vége lett bokszpályafutásuknak, így ezután inkább bűnözői karrierjükre koncentráltak. Vettek egy lepusztult biliárdszalont, és ebből, illetve védelmi pénzek szedéséből tartották el magukat. A 60-as évekre már elég jól ment a dolguk, menő éjszakai klubokat vezettek, és otthonosan mozogtak a korszak hírességei között. Mindeközben kegyetlenkedéseiknek és erőszakoskodásaiknak sem lett vége,

az általuk elkövetett bűncselekmények között egyaránt előfordult fegyveres rablás, gyújtogatás, gyilkosság és bárkinek a megkínzása, aki az útjukba került. 

A rendőrség folyamatosan gyűjtötte a bizonyítékokat ellenük, de 1968-ig nem sokra jutottak a kelet-londoni betyárbecsület és a félős tanúk miatt. 1968-ban aztán sikerült őket perbe fogni, és életfogytig tartó börtönre ítéltetni.

A kettejük közül domináns és homoszexuális Ronaldot később elmegyógyintézetbe helyezték át - paranoiás skizofréniát diagnosztizáltak nála. Itt is halt meg 1995-ben. Reginaldot börtönévei alatt A kategóriás őrizetesként szinte folyamatosan magánzárkában tartották. Írt egy fitneszkönyvet (Reg Kray tornagyakorlatai börtönlakóknak) is, de ezt soha nem adták ki. Mivel előrehaladott rákot diagnosztizáltak nála, kegyelmi okokból 2000-ben szabadon bocsátották. Egy hónappal kiszabadulása után azonban meg is halt. Életükről film is készült: a The Krays című műben a Spandau Ballet zenekar két tagja alakította őket, tetteikről és az általuk megtestesített jelenségről számos könyvet írtak. A Monty Python társulat egyik jelenetét (A piranha fivéreket), illetve popzenészek, zenekarok dalait inspirálták (Morissey, Blur, Renegade Soundwave).

Fivérek a szülők ellen

Az 1980-as évek végén egész Amerikát felkavarta az a kettős gyilkosság, amelyet egy testvérpár, Lyle és Erik Menendez követett el, áldozataik pedig saját szüleik voltak.  

A szülők, Kitty és José 1963-ban házasodtak össze, és telepedtek le New Yorkban. Első gyermekük, Joseph Lyle 1968-ban született meg, Erik pedig három évvel később. Az anyuka otthon maradt a két gyermekkel, az apuka pedig éjjel-nappal dolgozott, hogy fenn tudja tartani a családját.

Forrás: WikiPedia

Tizenévesen a két fivér tehetséges sportolóvá nőtte ki magát, apjuk pedig mindent megtett azért, hogy teniszbajnokot neveljen belőlük. A testvérpár azonban nem volt elég elszánt a versenyzéshez, az édesapának pedig soha semmi nem volt elég jó. Dicsekedni akart a fiaival, ők azonban sokszor lázadtak a rájuk nehezedő teljesítménykényszer ellen. Bár a felszínen a Menendez család boldognak és sikeresnek látszott, a szülők és gyerekek között gyakran puskaporos volt a levegő.

A gyilkosság 1989. augusztus 20-án történt a család Beverly Hills-i otthonában. A szülők épp elhelyezkedtek a tévé előtt, amikor a két fiú rájuk támadt.

Apjukat lelőtték, aminek zajára édesanyjuk is felriadt, őt először lábon lőtték, mire elesett. Erik és Lyle végül őt is több lövéssel megölte.

Ezt követően, mintha mi sem történt volna, a két testvér moziba ment, így biztosítva az estére alibit magának. Mikor a film után hazaértek, azonnal tárcsázták a 911-et, és jelentették a gyilkosságot. A gyilkosság brutalitása miatt a rendőrség először rablótámadásra gyanakodott.

A temetés után a fiúk elképesztő méretű költekezésbe kezdtek: Lyle vett egy Rolexet, egy Porschét, és éttermet nyitott az egyetem közelében. Erik felbérelt egy profi teniszedzőt, és részt vett egy izraeli tenisztornán. Az ügyvédek becslése szerint a szülők halálát követő hat hónapban a kegyetlen testvérpár több mint egymillió dollárt költött el. A rendőrségnek természetesen azonnal gyanús lett, hogy a fiúkat sokkal inkább foglalkoztatja friss vagyonuk elköltése, mint halott szüleik gyászolása - ám más terhelő bizonyítékuk nem volt a fivérek ellen. A labilis idegzetű Erik azonban nem bírta sokáig a ránehezedő nyomást, pszichiáterének bevallotta a gyilkosságot.

1992. december 8-án emelt vádat ellenük a Los Angeles-i bíróság. A Menendez fivérek ügye országos szenzáció lett,

a testvérek védekezésképp azt állították, hogy szüleik éveken át kínozták őket, és apjuk szexuális zaklatását is el kellett viselniük.

A fivérek ügyét külön kezelték, ám egyszerre tárgyalták. 1996. július másodikán végül Lyle és Erik Menendezt is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Lyle jelenleg a Mule Creek állami börtönben tölti büntetését, Erik pedig a Pleasant Valley állami börtönben. 

Anyuci tutira megy

Wanda Holloway egy átlagos texasi háziasszony volt, aki mindent megtett volna egyetlen lánya boldogságáért. De tényleg mindent. Lánya, a 14 éves Shanna pomponlány volt a városi junior szurkolócsapatban, az álma pedig az volt, hogy megkaphassa a csoport vezetői posztját. A kedves mama pedig úgy gondolta, ő is besegít kicsit a cél elérése érdekében.  

Forrás: WikiPedia

Wanda Hollowy elhatározta, hogy felbérel egy bérgyilkost, aki majd megöli az anyját annak a lánynak, aki Shanna riválisa volt. Meg kell hagyni, az anyuka nagyon furmányos volt,

az volt ugyanis az elképzelése, hogy az anya meggyilkolása képtelenné tenné a másik lányt a versengésre, ami utat nyitna a saját gyermekének. 

1991-ben az elszánt édesanya megpróbálta rábeszélni saját sógorát, hogy pénzért cserébe ölje meg a nőt. A sógor azonban a gyilkosság helyett a helyes utat választotta: a rendőrségre ment, és feladta vérszomjas sógornőjét. Wanda Hollowayt, a texasi "pomponanyukaként" elhíresült nőt először 15 év börtönre ítélték, amit később 10 évre enyhítettek, amelyből végül 6 év letöltése után feltételesen szabadlábra helyezték. Holloway története több mozifilmet és egy könyvet is megihletett.