Hogy is szól az ismert mondás? „A szívnek nem lehet parancsolni.” Ez bizony így is van. Alábbi válogatásunk szereplői azonban nemcsak nem tudtak parancsolni szívüknek, igazság szerint nem is akartak. Alig pár száz évvel ezelőtt még teljesen bevett szokás volt, főleg a nemesi és az uralkodócsaládok esetében, hogy a fiatalok egy közeli rokonukkal házasodtak össze. Ma már - valljuk be - inkább megbotránkozunk az ilyen történetek hallatán. Nos, az alábbi hírességek fittyet hánytak a közvéleményre és a genetikára, és saját családjukon belül keresték a szerelmet.

A rokonok, főleg az első unokatestvérek közötti házasságok néhány száz évvel ezelőtt viszonylag gyakoriak volt Európában, különösen a társadalmi elit körében. Például az evolúcióelméletet megalapozó Charles Darwin is az unokatestvérét vette feleségül. A rokonházasságokkal kapcsolatos nézetek valamikor a 19. század közepén változtak meg - főleg a nyugati kultúrákban -, köszönhetően azoknak a korai genetikai kutatásoknak, amelyek arra utaltak, hogy az egymáshoz közeli rokoni kapcsolatban álló szülők gyermekeinél gyakrabban alakulnak ki különböző genetikai rendellenességek. 

Charles és Emma Darwin az esküvői portréikonForrás: anguscarroll.wordpress.com

Jelenleg számos európai országban - így hazánkban is - az első unokatestvérek közötti házasság megengedett, de az ennél közelebbi rokonok házasságát tiltja a törvény.

Az Egyesült Államok bizonyos részein – összesen 19 államban – megengedett az unokatestvérek közötti házasság, míg a többiben korlátozzák, vagy már be is tiltották.

Bár a társadalom egy része a rokoni párkapcsolatokat megbotránkoztatónak vagy legalábbis helytelennek érzi, akad jó néhány példa a történelemben és napjainkban egyaránt, amikor a szerelmesek családon belül találták meg a boldogságot. 

Edgar Allan Poe

A romantika korának egyik legfontosabb szerzője, aki leginkább misztikus, hátborzongató történetei révén vált ismertté, fiatalemberként kifejezetten jóképűnek számított. A holló megírásának időszakában például a hölgyek nagy kedvence volt. A tehetséges költő mégsem a felkínálkozó ifjú hölgyek közül választott párt magának:

20 éves volt, mikor Baltimorba költözött, és megismerte az akkor 7 éves unokahúgát, Virginia Eliza Clemmet, 6 év múlva pedig, mikor Poe 26, a kislány pedig 13 éves volt, össze is házasodtak.

A művészemberek mindig is furcsa szerzetek voltak, de Poe választása nálunk azért kiverte a biztosítékot.

Edgar Allen Poe és Virginia Eliza ClemmForrás: Wikipedia

Albert Einstein

A Nobel-díjas fizikus első felesége, a Magyarországon született Mileva Maric volt, akitől a tudósnak összesen három gyermeke született: egy kislány még a házasságuk előtti időkből, akit születése után magára hagyott az anyja, Einsten pedig valószínűleg sosem látta; és két fiú, akik közül az egyik súlyosan skizofrén volt, viszont a másikból sikeres gépész vált. A házasságuk alatt Mileva gyötrő depresszióval küzdött, nem volt könnyű élete a tudós mellett. A bajokat csak tetézte, hogy

Einstein egyre több időt töltött, és egyre jobb viszonyt ápolt anyai ágon első-, apai ágon másodfokú unokatestvérével, Elsa Löwenthallal. 

1919 februárjában aztán Albert Einstein elvált Milevától, és még az év júniusában feleségül is vette unokatestvérét, Elsát. Házasságukból közös gyermek nem született.

Albert Einstein és Elsa LöwenthalForrás: Wikipedia

Woody Allen

A 20. század egyik legnagyobb családi botránya kétségkívül Woody Allen nevéhez fűződik. A színész-rendezőnek mindig is érdekes kapcsolata volt a nőkkel. Woody 19 éves volt, mikor feleségül vette a 16 éves Harlene Rosent, a házasság azonban csupán 5 évig tartott. Válásuk után nem tétlenkedett, 1966-ban elvette Louise Lasser színésznőt, aki számos korai filmjében is feltűnt. 1969-ben tőle is elvált, és évekig élt együtt Diane Keatonnal, akit rendszeresen csalt a tizenhét éves színésznővel, Stacey Nelkinnel. Ezek után következett Mia Farrow. Mia Farrow 12 éven át volt Woody Allen élettársa, kapcsolatuk végére az 1992-ben kirobbant botrány tett pontot: az asszony azzal vádolta meg a rendezőt, hogy molesztálta az akkor hétéves örökbefogadott kislányát, Dylan Farrowt. A feljelentést azután tette, hogy kiderült,

Woody viszonyt folytat a színésznő egy korábbi kapcsolata alatt örökbe fogadott nevelt lányával, a még középiskolás Soon-Yi Previnnel. Woody Allent az buktatta le, hogy Mia megtalálta Soon-Yi meztelen képeit a kandallópárkányon.

A pár szakítását hatalmas botrány követte, ám mikor elült, Woody 1997-ben feleségül vette egykori élettársa nevelt lányát, Soon-Yit. Bár a kapcsolatuk a szó szoros értelmében nem vérfertőzés, mi mégsem így képzelünk el egy tipikus apa-nevelt lánya viszonyt. A rendező és Mia Farrow közös fia az eset után soha többet nem állt szóba az apjával. Néhány éve Twitteren üzent Woody Allennek, annyit posztolt, hogy számára nem is létezik az apák napja, mert ez neki sokkal inkább „sógornap”.

Soon-Yi Previn és Woody AllenForrás: AFP/Patrick Kovarik

Morgan Freeman

A Life.hu szerkesztőségében Morgan Freeman esete okozta a legnagyobb döbbenetet. Az Oscar-díjas színészről naivan azt gondoltuk, hogy a mozivásznon kívül biztosan egy kedves, jól szituált apuka, esetleg nagypapa szerepében tetszeleg. Nos, végül is akkorát nem tévedtünk, Freeman valóban nagypapa, mostohaunokájával azonban nem túl hétköznapi viszonyt ápolt. Freeman 1967-tól 1979-ig volt Jeanette Adair Bradshaw férje, majd 1984-ben vette el második feleségét, Myrna Colley-Leet. A bonyolult családi viszony ezután kezdődött: Freeman és Myrna Colley-Lee ugyanis együtt nevelték a színész első feleségének unokáját,  E'Dena Hinest. 

Az Oscar-díjas színészt egy idő után azonban nem csak nagyapai érzések fűzték E'Denához: a pletykák szerint a színész második válása a lány miatt következett be.

A család egyik barátjának elmondása szerint a kapcsolat még a E'Dena tinédzserkorában kezdődött: „Amikor még tizenéves volt, ő és Morgan egy barátjuknál vacsoráztak egy este. Mindketten sokat ittak, és amikor hazaértek, Morgan megpróbált lefeküdni vele.” A barát szerint a színész azért nem bukott le a nyilvánosság előtt, mert mindenhol az unokájaként mutatta be a lányt, és senkinek sem jutott eszébe gyanakodni. Néhány éve még az akkor 72 éves színész a házasságot tervezgette 27 éves mostohaunokájával, kapcsolatuk azonban azóta véget ért.

E'Dena Hines és Morgan FreemanForrás: Northfoto

Angelina Jolie

A gyönyörű, Oscar-díjas színésznő nem élte mindig a nagycsaládosok békés, nyugodt életét. A Brangelina előtti időkben Jolie bizony botrányairól volt híres, amelyek közül az egyik legdurvább a bátyjához, James Havenhez kapcsolódik. 2000-ben Angelina Jolie a testvére, James társaságában ment el az Oscar-gálára. Ebben az évben ő nyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, köszönőbeszédében pedig egy igen meghökkentő mondat hagyta el a száját: konkrétan

szerelmet vallott testvérének. 

Nem sokkal később a sajtót botrányos fotók garmadája lepte el, olyanok, amelyeken Angelina és James ajkai forró csókban forrnak össze. A sokkoló képeket a család pletykás ismerősei olyan további híresztelésekkel tetézték, amelyek arról szóltak, hogy

a két testvér tinédzserként sokáig nemcsak lelki, de testi szerelemben élt együtt.

Angelina Jolie és James Haven 2005-ben és négy évvel korábban, 2001-benForrás: AFP

Valóban rossz vége lesz?

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus egy korábbi cikkünkben a családon belüli házasságok genetikai kockázatáról beszélt a Life.hu-nak.

Dr. Czeizel Endre a genetikai kockázatról
Hazánk legnevesebb orvos-genetikusa szerint nagyon sokan félreértelmezik a vérfertőzés fogalmát és mibenlétét, hiszen a vérfertőzés nem okoz genetikai betegséget, hanem kihozza a mindannyiunkban meglévő genetikai terheltséget (a hibás, de lappangó géneket). Éppen ezért, ha valaki szexuális kapcsolatot létesít közeli rokonával, jelentősen megnőhet az utódoknál a genetikai rendellenességek kockázata. Amikor vérrokonok nemzenek gyermeket, akkor ők azonos helyen hordozzák az őseikben meglévő hibás géneket, ezért nagyobb az esély arra, hogy ezek a gének a gyermekükben találkoznak, vagyis kialakulhatnak genetikai betegségek. Minél közelebbi rokonságról van szó, annál magasabb a genetikai kockázat. A lényeg tehát, hogy a "vérfertőzés", a közeli rokonnal létrejött aktus nem létrehoz, hanem előhoz betegségeket.