A mai rohanó világban sok nőnek okoz fejtörést, vajon mikor jön el az ideje a gyermekvállalásnak. Az első szülés időpontja egyre későbbre tolódik: egy 35, vagy akár 40 éves anyuka ma már egyáltalán nem számít csodabogárnak - egy 10 éves azonban annál inkább! Az egyre idősödő anyukák mellett vannak kislányok, akik gyermekkoruk kellős közepén élik át a terhesség és a szülés megrázó élményét. Megdöbbentő történetek következnek.

5. Mum-Zi története

A 19. században született nigériai kislány esete talán az egyik legbizarrabb. Mum-Zi egy Chief Akkiri nevezetű férfi háremének egyik tagja volt, és 8 éves 4 hónapos volt, mikor 1884-ben életet adott a háremfőnök gyermekének.

Néhány év múlva az ő lánya is gyermekként, kilencévesen esett teherbe, ennek köszönhetően pedig Mum-Zi már 17 évesen nagymamának mondhatta magát.

Ráadásként az unokájának az édesapja is Chief Akkiri volt.

IllusztrációForrás: Thinkstock

4. Zulma Guadalupe Morales története

Zulma Guadalupe Morales 8 éves volt, mikor 1993. január 12-én egy mexikói kórházban életet adott kisfiának. A baba makkegészségesen, császármetszéssel jött a világra, és a fiatal anyuka is jól viselte a szülést. A teherbe esésének körülményeit sokáig homály fedte, szülei a család jó hírének védelmében próbálták azt titokban tartani: a kislányt ugyanis a saját nagybátyja erőszakolta meg.

3. H. azaz a névtelen kislány története

A 6 éves indiai lány kilétéről nem sokat tudni, a hírekben akkoriban csak H. néven emlegették. A kislány egészen pontosan 6 éves és 7 hónapos volt gyermeke születése idején: 1932-ben hasfájás miatt szállították egy indiai kórházba, az orvosok pedig először tumorra gyanakodtak. A vizsgálatok után azonban hamar kiderült, hogy a gyermeknek semmilyen betegsége nincs, a szülés indult meg nála. Az eset furcsaságát csak tetézte, hogy

a kislány addig még sosem menstruált, és a mellei sem fejlődtek még ki, mégis a kisbabáját egészen 9 hónapos koráig tudta szoptatni.

IllusztrációForrás: Thinkstock

2. Jelizaveta "Liza" Griscsenko története

Az egykori Szovjetunióban esett meg a 6 éves Jelizaveta "Liza" Griscsenko brutális története. A kislány még 5 éves volt, mikor a szülei kórházba vitték, mivel azt hitték, a lány hasában tumor növekszik. A vizsgálatok során aztán Lizánál is kiderült, hogy nem daganat, hanem egy növekvő magzat miatt nagyobbodott meg a hasa.

Az orvosok kérdéseire pedig a kislány elmondta, hogy 69 éves nagyapja erőszakolta meg. 

Mindössze néhány nappal a lány 6. születésnapja után, 1934-ben beindult Lizánál a vajúdás: egy ideig minden rendben zajlott, ám az újszülött nem sokkal a szülés után meghalt. A beszámolók szerint a szülők nem akartak császármetszést, mert túlságosan veszélyesnek gondolták, így viszont oxigénhiányos állapot lépett fel a születendő kislánynál. Az orvosok szerint életképes lett volna a baba, ha sikerül gyorsabban levezetni a szülést. Az eset után - hogy elkerüljék a botrányt - a család elköltözött az országból, ironikus módon azonban Liza nagyapja továbbra is a családdal maradt.

1. A világ legfiatalabb anyukája - Lina Medina története

Lina Medina mindössze 5 éves volt, mikor 1939-ban életet adott egy 2,7 kilós kisfiúnak. Már az is csoda, hogy a pici lány képes volt kihordani egy ekkora babát, de természetes szülésről szó sem lehetett: az orvosok tekintettel Lina apró medencéjére, császármetszéssel segítették világra a babát. Az pedig a mai napig rejtély, hogy Lina egyáltalán hogyan eshetett teherbe: egy ideig az apját gyanúsították, de bizonyítékok hiányában ejtették az ügyet, Lina pedig hallgatott.

Lina MedinaForrás: Youtube

Szülei egyébként sem álltak a helyzet magaslatán: mikor a kislánynak elkezdett kerekedni a pocakja, először ők is tumorra gyanakodtak, és csak hét hónapos terhesen vitték el orvoshoz. A csodabogárnak kikiáltott kislányt a szülésig ezután számtalan vizsgálatnak vetették alá, amelyek során kiderült, hogy

nyolc hónaposan kezdett menstruálni, petefészkei pedig ötéves korára teljesen kifejlett állapotban voltak - ezért is eshetett teherbe.

Az extrém korai nemi érést valószínűleg egy, az agyalapi miriggyel összefüggő betegség okozhatta - ami viszont még nem ad magyarázatot arra, hogy ki és miért rontotta meg az ötéves gyermeket. Lina egyébként nem roppant bele a hirtelen jött anyaságba: fiát a nagyszülők sajátjukként nevelték, a lány pedig felnőve férjhez ment, és még egy fiút szült - a mai napig boldogan él a perui Limában.

Extrém korai nemi érés: mi lehet az oka?

Annak, hogy egy kislány már hat- vagy nyolcévesen menstruálni kezd, általában valamilyen hormonzavar az oka: az agyalapi mirigy túl hamar kezd nemi hormonokat termelni, amelyek aztán korai peteérést okoznak. Mindezek mellett azonban megfigyelhető egy komoly tendencia is: ahogy haladnak előre az évtizedek, úgy tolódik egyre előbbre a pubertás kezdete.

Forrás: Thinkstock

Míg az 1920-as években még átlagosan tizenöt évesen indult meg a lányok nemi érése, addig az ötvenes években már 13 évesen, mára pedig már tízéves korra tehető - fekete kislányoknál még korábbra, nyolcéves korra.

Ennek okait a folyamatos kutatások ellenére is csak találgatni lehet: egyesek a jobb életkörülményeket, mások a vizekben található mesterséges hormonokat vagy az elhízással járó hormonzavarokat tartják felelősnek - az ösztrogén szintje ugyanis a zsírszövet mennyiségétől is függ. A már említett mesterséges hormonok is veszélyesek lehetnek: az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság összesen hat olyan hormont tart számon, amelyek megengedetten fordulhatnak elő az előre elkészített ételekben, s ezek közül

az ösztradiol, az ösztriol, a tesztoszteron vagy a progeszteron mind felgyorsíthatják a pubertás megjelenését, ahogyan a különböző, hormonháztartást megzavaró kemikáliák is.