Míg az esküvő a legtöbb nő számára az élete legboldogabb napja, a 15 éves Nasoin Akther aligha érezhette magát szomorúbban, mint akkor, amikor akarata ellenére kényszerítették hozzá egy 32 éves férfihoz.

A 15 éves bangladesi tinit, Nasoin Akthert a főváros közelében adták férjhez 32 éves vőlegényéhez, akarata ellenére. Nasoin sajnálatos módon egyáltalán nincs egyedül sorsával, hazája ugyanis az egyik olyan hely, ahol még mindig a legmagasabb a gyerekházasságok aránya. A riasztó adatok szerint az országban a lányok 29 százalékát kényszerítik házasságra még 15 éves koruk előtt, és 65 százalékukat a 18. születésnapjukat megelőzően. 

Tizenéves menyasszony és leendő férje az esküvőnForrás: AFP/Prakash Singh

A kislányok férjhez kényszerítése egyébként elsősorban azokra az országokra jellemző, ahol 

a lány, a nő nem különösebb érték, inkább csak még egy fölösleges éhes száj vagy áruba bocsátható tulajdon. 

Így fordulhat elő, hogy anyagi természetű viták rendezéseképpen, a hozományért, vagy épp azért, hogy új családjában rendszeresen enni kapjon, akár már öt-hat éves kislányokat is házasságra kényszerítenek. Indiában, Nepálban, Pakisztánban, Afganisztánban, Vietnamban, de számos afrikai országban is él ez a szokás. 

A világtörténelem legfiatalabb menyasszonya
A világtörténelem legfiatalabb menyasszonya XII. Lajos felesége volt, akit a király a születésekor eljegyzett, majd nyolc nappal a születése után feleségül is vette.

Mindez pedig – a lelki megrázkódtatáson túl is – igen sok veszéllyel jár, hiszen ezek a lányok többségében kimaradnak az iskolából, és akik közülük még 15 és 20 éves koruk között teherbe esnek, kétszer nagyobb eséllyel halnak bele a szülésbe, mint azok, akik csak 20 éves koruk után válnak anyává, a 15 év alattiaknál pedig ez a kockázat az ötszörösére nő. A házastársak közötti korkülönbség ráadásul gyakran megnöveli az erőszak és a szexuális abúzus kockázatát.

Indiai menyasszony, New DelhiForrás: AFP/Roberto Schmidt
A legbrutálisabb nászéjszakák történetei
A gyerekekkel kötött házasságok nászéjszakái sokszor halállal végződnek. Két szörnyű eset híre bejárta az egész világot. A gátmetszést gondolta helyénvalónak az a férj, aki elvett egy 11 éves kislányt, akinek a nemi szerve nem volt kész a közösülésre. A lány belehalt a nászéjszakába, ahogyan az a 8 éves jemeni menyasszony is, akinek halálhíre bejárta a világot: a 40 éves férfihoz hozzáadott Rawan nem élte túl a nászéjszakát, szétszakadt a méhe.

Nem is olyan régen Bangladesben egy szörnyű tragédia került napvilágra, miszerint 

egy fiatal feleséget arra kényszerített a férj családja, hogy igyon savat, ezzel büntették meg azért, mert a szülei nem adtak mellé annyi hozományt, mint amennyiben előzetesen megegyeztek. 

Csak a századforduló óta több mint 3000 hasonló eset történt az országban, a legtöbbször nők és kislányok voltak az áldozatok, akik közül sokan még a 18. életévüket sem töltötték be. 

Tömeges házassági ceremóniaForrás: AFP/Narinder Nanu

Ha egy kislány ellenáll...

Azokat az indiai családokat, ahonnan a lánygyermek megszökik, a helyi közösség teljes kirekesztéssel bünteti – azokra a fiatalokra tehát, akik nem hisznek a közösség által elrendezett házasságokban, és szívüket követve megszöknek választottjukkal, halál várhat, ha családtagjaik kezei közé kerülnek. A becsületgyilkosság ugyanis az egyetlen módja annak, hogy a család megőrizhesse lázadó gyermeke által földig rombolt renoméját. Azok a fiatalok, akik a kasztrendszer szigorú törvényeivel és a falutanácsok kötelező döntésével dacolva megszöknek együtt, halálos veszélyben vannak.