A mellvasalás szokása egyidős Kamerunnal: a női csonkításnak ezen a formáján a kameruni lányok 24 százaléka esik át, és az esetek 58 százalékában a családtagok, főként az anyák végzik el a brutális rituálét.

Számunkra furcsának, sőt megdöbbentőnek tűnhet, de ez a kameruni hagyomány elvileg - legalábbis az ott élők szerint - a fiatal lányok érdekét szolgálja. 

Az anyák a fiatal lányok mellének "eltüntetésével" akarják elérni, hogy a gyermekük ne legyen vonzó a férfiak szemében, ne erőszakolják meg, ne essen teherbe, és fejezze be az iskolát. 

A cél végül is nemes, a megvalósítás eszköze azonban finoman szólva sem nevezhető megfelelőnek. Kamerunban minden negyedik lány átesik ezen a rituálén, amely után melleik üres, formátlan zsákokká válnak.

Fent: lapos követ melegítenek a beavatkozáshoz, lent: fájdalmas látvány a "végeredményről"Forrás: Youtube

A beavatkozáshoz búzaőrlésre szolgáló faeszközt, de olykor egy egyszerű lapos követ használnak, a lényeg, hogy forró legyen és égessen, ez a borzalmas eljárás pedig akár hónapokig is eltarthat. Bár a szülők valószínűleg tényleg azt hiszik, hogy ezzel csak jót tesznek gyermekükkel, arra azonban nem gondolnak, hogy a mellvasalás a fájdalom és a lelki trauma mellett rengeteg egészségi problémát is okozhat a lányoknak.

A hatás nem marad el

A mellvasalásnak két, különböző hatása is lehet a női mellre. Egyrészt jelentősen és maradandóan csökkentheti a méretet, a lány mellkasa lapos marad. De a mellszövet elpusztításával a mell egy zsák zsírrá is válhat, elveszítve izomzatát és formáját. 

A külső deformitáson túl pedig tályogokat, cisztákat, különböző fertőzéseket okozhat, esetenként pedig rákot is előidézhet. 

És hogy eléri-e ez a brutális preventív megoldás a célját? Nem igazán. A szörnyű rituálén átesett lányok ugyanúgy nagyon korán teherbe esnek, kimaradnak az iskolából, aztán vagy egyedül, vagy a családjukkal, ritkábban az apával nevelik fel a gyereket - pedig a mellvasalásban részt vevő családtagok éppen azt akarták elkerülni, hogy egy újabb éhes szájat nekik kelljen etetni.

A barbár rituálé imitálásaForrás: Youtube

Egy francia fotográfus nő, bizonyos Gildas Paré legutóbbi kameruni munkája során mellvasaláson átesett lányokkal találkozott, és kérte őket, meséljék el, hogyan érintette őket ez a brutális hagyomány.

Emanuella, 23 éves

13 éves koromban vasalták le a melleimet, mindhiába. Az unokatestvérem így is megerőszakolt. Megszültem a gyermekét, de nem tudtam szoptatni, ugyanis a mellvasalás hatására a viszafejlődött melleimben nem termelődött tej. Ősi szokás, hogy hangyákat használunk a tejtermelés serkentésére, ám nekem a hangyacsípések sem használtak. Ma már három gyerekem van.

Gaëlle, 26 éves

Gyerekkoromban nagyon gyorsan nőttek a melleim, túl gyorsan. Nagyon szégyelltem magam, el akartam rejteni őket az emberek elől. Aztán a vasalás után úgy megereszkedtek, mint egy 60 éves nőnek. Nem szívesen mutatkoztam meztelenül senki előtt. Néha még ma is magamon hagyom a pólómat, mikor együtt vagyok a barátommal. Nem tudok megbocsátani az anyámnak.

Manuella, 9 éves

Néha nem kapok levegőt, annyira szoros rajtam a forró kötés. Sokszor rosszul szoktam tőle lenni, és ezt még egy évig el kell viselnem. Nagyon forró, alatta az egész testemet foltok csúfítják. Nem tudom, édesanyám miért teszi ezt velem.