Vannak hivatások, amelyek dolgozóit a közvélemény ösztönösen felruházza bizonyos pozitív tulajdonságokkal: azt várnánk el, hogy egy tanárként, orvosként, esetleg vallási vezetőként dolgozó személy az átlagnál több szociális érzékenységgel és empátiával bír, hogy ezekre az emberekre felnézhetünk, és példaképként állíthatjuk őket gyerekeink elé. Tévedés ne essék, jó esetben ez így is van, mégis: az utóbbi időben egyre több olyan történet lát napvilágot, amikor egy felelősségteljes pozícióban dolgozó ember brutális módon élt vissza hatalmával. 

Szinte hétről hétre bukkannak fel a médiában nők, gyermekek ellen irányuló vagy családon belüli erőszakos cselekményekről szóló hírek. És bár már ez a gyakoriság is sokkolóan hathat, azt azért mindenképpen meg kell említeni, hogy a nyilvánosságra kerülő esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik. A valóságban 

  • 15 éves kora felett a nők 28 százaléka esik áldozatul fizikai és szexuális erőszaknak, ami több mint egymillió embert jelent.
  • Naponta követnek el szexuális erőszakot kiskorú ellen.
Forrás: Dreamstime

Igen, ezek a statisztikák Magyarországra vonatkoznak.

A hazai helyzet súlyosságát mutatja az a 2009-ben végzett felmérés, ami szerint

az európai országok közül Magyarországon fordulnak a legkevesebben hivatalos szervhez nemi erőszak miatt,

ami azt jelzi, hogy itt bíznak a legkevésbé a hatóságokban. Ha pedig egy áldozat mégis megpróbál segítséget kérni, az ügye gyakran még a nyomozás elindulása előtt kiesik a rendszerből: csak az "eleve bizonyítottnak tartott", nagyon súlyos sérülésekkel járt ügyekben indítják meg egyáltalán a vizsgálatot. A szexuális bántalmazások jelentős részére tehát soha nem derül fény.

Forrás: Dreamstime

Nemzetközi és hazai felmérésekből az is kiderült, hogy gyerekek és nők ellen főleg közeli hozzátartozók, illetve ismerősök követnek el bűncselekményeket, olyanok, akikben az áldozatok megbíznak. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége egy legutóbbi felmérésben kimutatta, hogy a 15 éves kor alatti fizikai bántalmazások 54 százalékát az apa, 46 százalékát az anya vagy más rokon követi el.

A szexuális bántalmazások elkövetője pedig leggyakrabban egy ismeretlen férfi (51%) vagy közeli barát (25%), de magas a tanárok, orvosok és papok aránya is (17%).

Súlyos társadalmi probléma ez, amiről igenis kell beszélni.

A következőkben összegyűjtöttünk néhányat a közelmúltban nagy nyilvánosságot kapó, nők és gyermekek ellen elkövetett erőszakos esetekből.

A csoportos nemi erőszakot elkövető szövetségi kapitány

Néhány napja látott napvilágot az a megdöbbentő hír, miszerint Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya 1961-ben két társával csoportosan nemi erőszakot követett el egy úszólánnyal szemben, amiért akkor három év letöltendő börtönre ítélték. Az is kiderült, hogy Kiss László anno nem töltötte le teljes börtönbüntetését, a három év helyett mindössze 22 hónapot ült.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Szabadulása után visszatért a medence mellé, tovább dolgozott edzőként, mintha mi sem történt volna.

A szövetségi kapitány azt nyilatkozta, hogy méltatlan lenne, ha 55 év után elkezdene magyarázkodni, és mivel az ítélet nyilvánosságra került, valószínűleg nem is adnának hitelt a szavainak. Az esetre reagálva a Magyar Úszószövetség és az edzőbizottság több tagja is kiállt Kiss László mellett, és úgy döntöttek, továbbra is bizalmat szavaznak neki szövetségi kapitányként.

Kiss László ügyében természetesen Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke is megszólalt, és az ATV-nek adott interjújában arról beszélt, tudott arról, hogy Kissnek volt valami „nőügye”, de mint fogalmazott, a „zaftos részleteket” nem ismerte, majd hozzátette, 

azt hallotta, hogy az erőszak áldozata egy tekintélyes embernek volt a lánya, aki kapható volt, ám végül úgy állította be, hogy megerőszakolták.

Mivel Kiss László egykori áldozata azóta már elhunyt, Gyárfás állításait már senki nem tudja megcáfolni.

Kiss László és Gyárfás TamásForrás: MTI/Kovács Tamás

Az ügy érthető módon megosztja a társadalmat: van, aki szerint Kiss megbűnhődött a tettéért, és felesleges felhánytorgatni egy több évtizede történt esetet, mások a cselekedete morális, erkölcsi vonzatáról beszélnek.

A magunk részéről nem szeretnénk állást foglalni, néhány elgondolkodtató kérdés azonban akaratlanul is átfutott az agyunkon.

  • Az, hogy Kiss László jogilag leülte büntetését, vajon mennyire állt arányban egy élet tönkretételével?
  • Megengedhető-e, hogy egy erőszakot elkövető ember a büntetése után továbbra is kislányokkal foglalkozzon?
  • Egy sikeres karrier valóban felmenti az embert a tettei következménye alól?
  • És ha már a Hosszú Katinka-ügy után Kiss László benyújtotta lemondását a szövetségi kapitányi posztról, most nem ez lenne erkölcsileg a helyes megoldás?

Friss! Lemondott Kiss László

Korábban a százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri címéről is lemondott a csoportos nemi erőszakért börtönre ítélt olimpiai bajnok sikeredző, most viszont az úszókapitányi tisztéről is. A részletekért kattints ide

Az úszókat molesztáló masszőr

Néhány éve hatalmas botrányt kavart Szepesi Nikolett egykori úszó Én, a szexmániás című könyve. Nikolett azt írta könyvében, hogy gyerekkorában az úszók masszőre fogdosta, szexuálisan zaklatta a fiatal lányokat. Bár a könyvben nem nevezte nevén Bacsa Istvánt, alias Kicsi bácsit, a férfi később azonosította magát, és becsületsértésért fel is jelentette az úszót. A leírt időpontban egyébként Szepesi Niki még 13 éves sem volt. Szepesi ügyében Vujity Tvrtko is megszólalt, aki alátámasztotta a gyerekként molesztált úszónő állítását.

Forrás: Facebook/Szepesi Nikolett

A rendőrség szemérem elleni erőszak ügyében indított nyomozást ismeretlen személy ellen, amely során kihallgatták a korábbi úszókat és az uszodában dolgozókat is. A kihallgatások több hónapig is eltartottak. Kicsi bácsi tagadta a vádakat, és azt állította, hogy csupán masszírozta a kislányokat, ezzel szemben

Szepesi Nikoletten kívül Kicsi bácsira az unokahúga, Bacsa Edina is vallott.

A nyomozást végül lezárták, ha igazak is voltak a vádak, közel tizenkét év távlatából Kicsi bácsi már nem büntethető.

Szexuális játékok a magyartanár lakásán

2014-ben a 444.hu számolt be arról, hogy huszonöt évvel ezelőtt az általuk S. néven említett magyartanár diákokat molesztált egy fővárosi gimnáziumban. Később kiderült, Sipos Pál volt az a bizonyos tanár, aki akkoriban az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tanított. A tanár szexuális viszonyt folytatott tinédzserkorú diákjaival, jórészt fiúkkal.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Sipos rendszeresen szervezett szexuális töltetű "nyaraltatásokat" egy Nógrád megyei kis faluban, saját lakásán pedig megalázó szexuális játékokat tartott a kamaszoknak. 

1989-ben aztán két szülő ultimátumot adott neki: vagy elmegy a gimnáziumból, és soha többé nem foglalkozik gyerekekkel, beszünteti a nyaraltatásokat, vagy kitálalnak, és feljelentést tesznek. Sipos tanár úr az előbbi utat választotta.

Az iskola vezetése nem tett feljelentést a tanár ellen,

nem akarták az iskola rossz hírét kelteni, és végleg tönkretenni kollégájuk jövőjét. Az iskola után Sipos különböző pozíciókban ifjúsági műsorokat készített, és azokért felelt az MTV-ben - egészen néhány évvel ezelőttig. 

Botrány a Pannonhalmi Bencés Gimnázium körül

Egy volt pannonhalmi diák tavaly nyáron élt panasszal egy ma már hetven évnél idősebb szerzetestanár viselkedése miatt. Az esetek különórai foglalkozások során történtek még 1996-ban. A szerzetes vállalta a felelősséget, és Várszegi Asztrik főapát kérésére a belső vizsgálat után, tavaly szeptemberben önfeljelentést tett a Győri Járási Ügyészségen. Az ügyészség megállapította, hogy

a szerzetes 14 és 18 év közötti gyerekekkel szemben hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve szexuális visszaélés bűntettet valósított meg, ugyanakkor elévülés miatt a beadványt elutasították.

Forrás: Dreamstime

Az egyházi eljárás azonban folytatódott, ugyanis egy 2010-es vatikáni döntés alapján ezek az ügyek nem évülnek el. 2015 novemberében zárták le a vizsgálatot, amelynek eredményeként a szerzetest az egyház nem közösítette ki, de élete végéig a külső kapcsolatoktól elzárva kell vezekelnie bűnei miatt, egy helyi idősotthonban, kisegítő lelkészként.

Savval öntötte le barátnőjét a gyermekorvos

2013 márciusában azzal gyanúsították meg a Budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatóját, hogy bántalmazta és savval öntötte le volt barátnőjét. Az asszonyra, Erikára otthonában támadt rá egy maszkos férfi, aki elkábította egy injekcióval, brutálisan bántalmazta, majd maró savat öntött a nemi szervére. Ezután, hogy rablásnak tüntesse fel, összeszedte a lakásban található értékeket, és elment. A gyanúsítottat hat órán belül elfogták, de mindent tagadott. Az elfogott B. Krisztián azonkívül, hogy kórházigazgató volt, csecsemő- és gyermekorvosként praktizál.

Forrás: Dreamstime

A Fővárosi Főügyészség tavaly augusztusban megszüntette a nyomozást elegendő bizonyíték hiányára hivatkozva.

Az áldozat a megszüntető határozat ellen panaszt nyújtott be, így a vizsgálatot újraindították. Erika egyébként eddig hat műtéten esett át, pillanatnyilag sem szexuális életre, sem vizeletürítésre nem képes. 

Mindeközben az is kiderült, hogy a gyanúsított nem más, mint a volt egészségügyi miniszter, jelenlegi államtitkár, Mikola István unokaöccse.