Perelhetik egy nap a gyerekek a szüleiket a közzétett képekért?

Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson / Altopress/Sigrid Olsson -
fotó Facebook gyerekek közösségi oldal szülők képek per
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ciki fotók miatt még 10 évvel ezelőtt csak a családi fotóalbumot kellett elrejtenünk, de ma már egyre több szülő teszi közzé a gyerekéről készült képeket a közösségi oldalakon. Lehet, hogy idősebb korukra ennek egyáltalán nem fognak örülni a ma még tehetetlen gyerkőcök.

Minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb, ezért előszeretettel oszt meg csemetéjéről mindenféle képet a közösségi oldalakon. Lehet, hogy pelenkában, az udvaron szaladgálva nagyon édes a kisgyerek, de ennek később komoly következményei lehetnek.

Képünk illusztráció Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson / Altopress/Sigrid Olsson

Franciaországban olyan szigorúak az adatvédelmi törvények, hogy a hatóságok máris figyelmeztették a szülőket:

a gyermek engedélye nélkül közzétett, intim fotók miatt akár 14 millió forintos bírságra is számíthatnak, és egy év börtönre.

Ez bizonyára elgondolkodtatja a szülőket, és rá is ébreszti arra, hogy nem feltétlenül jó a gyereknek, ha mindent megosztanak róla. Egy kutatás szerint a brit szülők évente 200 képet tesznek közzé csemetéjükről, így 5 éves kora előtt már 1000 fotó fog keringeni róla a neten.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Frank May

Még nem lehet megállapítani, pontosan milyen következményei lesznek a gyerekere nézve a róluk közzétett fotóknak, de az biztos, hogy így

a személyazonosságukat is könnyebb ellopni, hiszen szinte minden pillanatuk megosztásra került.

Persze attól is függ, mekkora közönség számára mutatja meg a szülő a gyerekéről készült képeket, de ami egyszer akár egy kisebb csoportba kikerült, elterjedhet nagyobb nyilvánosság előtt is. A szakértők azt javasolják, várjanak a szülők a képek megosztásával, míg meg nem lehet beszélni a gyerekkel, hogy akarja-e egyáltalán - írja a The Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.