Ezért vállalunk egyre később gyereket!

Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd -
gyermekvállalás család időpont gyermek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Látványosan kitolódott a gyerekvállalás időpontja, holott a mostani harmincasok szülei még a  20-as éveik elején-közepén döntöttek a baba mellett. De vajon van ideális időpont a gyerekvállalásra?

Az európai tendenciához hasonlóan Magyarországon is egyre később születik baba egy kapcsolatban. 2010-ben a szülő nők nagy része a 30-34 éves korosztályból került ki, míg 1990-ben 20-24 évesen vállaltak gyereket többen.

Képünk illusztráció Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd

Rengeteg tényező szerepet játszik abban, hogy így kitolódott a gyerekvállalás időpontja. Sok mindenre szükség van ahhoz, hogy egy pár nyugodt szívvel belekezdjen a babaprojektbe.

A kitolódást a párkapcsolati viszonyok átalakulásával, az oktatás bővülésével és az önálló egzisztenciateremtés nehézségeivel magyarázzák.

“A tudatos gyerekvállalást kizárólag stabil, erős kapcsolatban tudom elképzelni, hiszen egy kisgyerek születése rendkívüli módon próbára teszi a két ember párkapcsolatát, főleg a kezdetekben. Igazi szövetséges társra van szükség, aki együttműködő és kész áldozatokat hozni, mindezt persze a kölcsönösség alapelvén” - mondta Nagy Erika párkapcsolati szakértő, aki hozzátette, nincs igazán ideális időpont, csak ideális állapot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.