A családon belüli erőszak nem magánügy. Beszélni kell róla, mert a hallgatás magányra ítél és megbetegít. A következő levelet egy olyan olvasónktól kaptuk, akinek az édesanyját gyerekkorában szexuálisan bántalmazta a saját édesapja.

Levél nagyapámnak, akit legszívesebben elfelejtenék

18 éves voltam, amikor megtudtam, hogy az anyámat és a nagynénémet is éveken át molesztáltad, és ezzel tönkretetted mindkettőjük gyerekkorát.

Forrás: Dreamstime

Addig a napig te voltám számomra a nagyapa, aki nadrágtartót hordott, aki zöldséget és gyümölcsöt termesztett, és minden madarat felismert a hangja alapján. Kenyeret sütöttél és cipőt pucoltál, fából különféle dolgokat készítettél, szeretted a klasszikus zenét.

Amikor megtudtam rólad ezt a dolgot, azt gondoltam, hogy ha anyám és nagynéném meg tudtak neked bocsátani, akkor nekem sincs jogom mást tenni, mint továbbra is úgy viselkedni veled, ahogy addig.

Mindössze kicsit óvatosabban öleltelek és pusziltalak meg. És ez így ment húsz éven át, ám egyre nehezebb volt mindez a számomra, mert egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a tetteidnek hosszan ható következményei lettek.

Forrás: Dreamstime

Az utóbbi években egymás után értek téged a stroke-ok, míg végül egyre magatehetetlenebbé váltál, és végül egy idősek otthonába kerültél, mert a feleséged – aki bár mindent tudott, kitartott melletted – már nem bírt gondozni téged.

A kiszolgáltatottságod egyre jobban felszínre hozta számomra azt, amiket tettél, és mindez szép lassan elhomályosított minden veled kapcsolatos szép emléket.

Nem tudom, vajon megfizettél-e azért, amit a lányaiddal tettél. Mostanában azon gondolkodom, vajon amiatt féltél annyira a haláltól, amit tettél, illetve amiatt, hogy mekkora árat kell érte fizetned. Aztán az jutott eszembe, hogy már csupán azzal az élettel, amit ekkora kiszolgáltatottságban kell töltened, ágyhoz kötve egy apró, büdös szobában, megfizettél a tetteidért.

Forrás: Dreamstime
Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!
Régóta nyomja már a szívedet egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Amióta meghaltál, arra jöttem rá, hogy ellentétben az apai nagyszüleimmel, akik örökké élni fognak a gyerekeik, unokáik és dédunokáik emlékeiben, te nem fogsz. Azt hiszem, én egyáltalán nem fogok rólad szeretettel beszélni a fiamnak.

Egykor szerettelek, de most már örülök, hogy nem vagy. Megkönnyebbülés, hogy már nem kell színlelnem veled kapcsolatban. Sajnálom, nagyapa.