Az iskolai kiközösítések, csúfolódások és fenyegetések egyáltalán nem számítanak új keletű dolognak, biztosan neked is volt olyan osztálytársad – esetleg te magad voltál az – akit valamilyen, sokszor mondva csinált ürüggyel piszkáltak a társai. A folytonos csúfolódás jobb esetben csak a kipécézett gyerek iskolai pályafutására nyomja rá a bélyegét, rosszabb esetben akár az életébe is kerülhet. 

A csúfolódásnak, cikizésnek különböző fokozatai lehetnek: megnyilvánulhat ártatlan gyerekcsínyként is, amelynek nincsenek hosszú távú következményei, ilyen lehet egy egyszeri verekedés vagy vitatkozás is. Ha azonban ismétlődő, intenzív, bántalmazó vagy akár sérülést okozó viselkedésről van szó, amivel egy fiatal egy másik, kipécézett gyerekkel szembeni "erőegyensúlyt" igyekszik felborítani vagy megszüntetni, és a megszerzett erőpozíciót megvédeni, akkor bizony már komolyabb problémáról kell beszélni. Ez a viselkedésforma az úgy nevezett bullying, azaz megfélemlítés. 

Forrás: Dreamstime

Az internet korában az iskolai megfélemlítések is új szintekre léptek: a cyberbullying azaz a kibermegfélemlítés az internet egyik legnagyobb előnyét, a folyamatos elérhetőséget fordítja a kipécézett áldozatok ellen: a csúfolódásoknak, fenyegetőzéseknek a tanórai kicsöngetés nem vet véget, a megfélemlítő gyerekek a hét bármelyik napján, a nap 24 órájában bármikor utolérhetik áldozatukat. 

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a témával és fel is soroltuk azokat a veszélyes tévhiteket, amelyekkel minden szülőnek érdemes tisztában lenni.

Az utóbbi években több öngyilkosságba menekült tini története is bejárta a világot. Ezeket a gyerekeket az iskolában és az interneten is terrorizálták társaik, a legfiatalabb áldozat alig 12 éves volt. 

Forrás: Dreamstime

Az elmúlt évek legismertebb cyberbullying esetei 

Ryan Halligan (1989–2003)

Ryan Halligan 14 évesen akasztotta fel magát, miután éveken át zaklatták. Elterjesztették róla, hogy homoszexuális, emiatt pedig mindennapos fenyegetéseket kellett elviselnie. A hetedik osztály végére úgy tűnt, hogy a helyzete javult kissé, korábbi zaklatójával sikerült megbékélnie, sőt, közeli barátságba került egyik csinos osztálytársnőjével is, akivel a nyári szünetben kezdett el chatelni. 

Később azonban kiderült, hogy mindez a fiú ellen indult cikiző hadjárat része volt csupán. 

Az interneten a kicsalt intim információkat felhasználva az egész iskola előtt nevetségessé tették Ryant. A fiú ekkor adta fel a harcot: a házuk fürdőszobájában felakasztotta magát. Ezzel Ryan Halligan lett a cyberbullying első ismert halálos áldozata. 

Forrás: Dreamstime

Megan Meier (1992–2006)

A 13 éves Megan Meier a MySpace-oldalán barátkozott össze egy Josh Evans nevű 16 éves fiúval. Egészen pontosan egy fiúval, aki valójában nem is létezett: 

Josh nevében valójában Megan egyik iskolatársának édesanyja és gyermekei leveleztek a lánnyal, akik az utcájukban laktak, és a családjának is jó ismerősei voltak. A kitalált ismerős azt adta be a lánynak, hogy családja nemrég költözött Floridából a St. Louis melletti kisvárosba, ahol Megan is élt, és magántanuló, a telefon pedig még nincs hozzájuk bekötve – így csak a weben tartottak kapcsolatot. A hetekig tartó virtuális barátság azzal ért véget, hogy a fiú egyszer csak Megan ellen fordult, és kijelentette, hogy nem szeretne tovább barátkozni vele, sértegette, szidalmazta, és azt írta neki, hogy jobb lenne a világ nélküle. Másnap Josh egy lejárató kampányba kezdett Megan ellen, idegeneket bujtott fel a lány cikizésére, akik szintén a MySpace-en keresztül kezdték támadni. Az egyébként is labilis lelkiállapotú Megan nem bírta a megpróbáltatásokat, a saját szobájában akasztotta fel magát és bár szülei 20 perccel az öngyilkosság után rátaláltak, nem tudták már megmenteni, másnap elhunyt. 

Megan Meier tragikus története az első olyan ismert eset, amelyben egy gyerek ellen irányuló netes zaklatás egy felnőtt aktív részvételével történt. 

Forrás: Dreamstime

Jessica Logan (1990–2008)

A 18 éves Jessica Logan végzős gimnazista volt, amikor saját kezével véget vetett az életének. A lány telefonnal készített magáról erotikus képeket, és úgy döntött, hogy elküldi őket a barátjának. Jessica és szerelme azonban hamarosan szakítottak, a fiú pedig bosszúból elküldte ismerőseinek a lány meztelen képeit. 

A képek vírusként kezdtek terjedni, több különböző középiskolába is eljutottak, végül több száz diák csámcsogott a lány fotóin. 

A zaklatás pedig a napok múlásával csak eszkalálódott: a Facebookon, MySpace-en és sms-eken keresztül kezdtek ismeretlenek írogatni Jessicának. A lány végül felakasztotta magát. 

Hope Witsell (1996–2009)

Alig telt el egy év Jessica tragikus halála után, amikor a 13 éves Hope Sitwell is felakasztotta magát szégyenében, miután róla is intimfotók szivárogtak ki. Hope is a barátjának küldött magáról erotikus képet, amit a fiú elkezdett az ismerősei között terjeszteni. Hat különböző iskola diákjaihoz is eljutottak a fotók, 

ráadásul ismeretlen zaklatói egy MySpace-oldalt is létrehoztak "Hope Hater Page" azaz "Hope gyűlölőinek az oldala" néven, és ott folytatták a lány terrorizálását egészen a haláláig. 

Forrás: Dreamstime

Amanda Todd (1996–2012)

2009-ben az akkor 13 éves Amanda új barátokat szeretett volna szerezni, ezért webkamerán keresztül kezdett beszélgetni ismeretlen emberekkel. Így ismerkedett meg egy nála idősebb férfival, aki elcsábította, és szép szavakkal rábírta, hogy vetkőzzön le neki. Amanda a webkamerán keresztül fehérneműre vetkőzött, ezután nem sokkal pedig a férfi egy időre eltűnt a lány életéből. Egy évvel később, 2010 novemberében jelent meg újra, 

addigra már megszerezte Amanda címét, megtudta az iskolájának a nevét, valamint egyéb személyes adatait, és megfenyegette a lányt, hogy mindenkinek elküldi azt a bizonyos fehérneműs képet. 

A férfi be is tartotta a szavát, neten kezdte el terjeszteni a lányról készült meztelen fotót. A lány persze kiborult, depressziós lett, ezt pedig csak tetézte, hogy az iskolatársai, barátai is gúnyolni kezdték. 

Forrás: Dreamstime

Amanda többször is próbálkozott az öngyilkossággal: először hipót ivott, az azonban "csak" a nyelőcsövét roncsolta.  Az osztálytársai viszont ebből is viccet csináltak, és a Facebookon hipósflakonokról tettek ki fotókat, amin betagelték Amandát, valamint 

üzeneteket kezdtek neki írogatni, amelyekben sajnálatukat nyilvánították ki, hogy nem halt meg, és azt kérték tőle, hogy legközelebb sikerüljön is az öngyilkossága. 

Amanda 2012 szeptemberében, 16 évesen egy videót készített, amelyben elmesélte a történetét, és segítséget kért. A várt segítség azonban valószínűleg nem érkezett meg, mert egy hónappal később felakasztotta magát.