Az Észak-Afrika gyöngyszemének is nevezett Tunézia közel 20 éve az egyik legkedveltebb célpontja a magyar turistáknak. Különösen ősszel, ugyanis még októberben is 25 fok van, ami még a strandolásnak is kedvez, de még inkább a kirándulós programoknak. A turisták többnyire Monastirban, Sousse-ban, Hammametben szállnak meg, és onnan indulnak a látványosságok, az ország római és föníciai emlékeinek felfedezésére. Tunézia igazi paradicsom a strandolás megszállottjainak és a történelem szerelmeseinek is. 

Remek adottságai mellett azért is kedveljük Tunéziát, mert Budapesttől alig kétórányira van repülővel, nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni egy kis kikapcsolódásért, ráadásul  Port El Kantaoui, Skanes és Sousse finom homokú tengerpartjain és a fürdővárosokban még októberben is pezseg az élet. Persze nem mindenki a tenger szerelmese, és sokaknak nem is a strandolás jelenti a nyaralás csúcspontját. Ha te is közéjük tartozol, és inkább a történelem és az ókori emlékek érdekelnek, Tunéziával akkor sem nyúlsz mellé. 

Sousse tengerpartjaForrás: Dreamstime

Sousse, a Földközi-tenger gyöngye


A tunéziai üdülőhelyek közül a legismertebb talán Sousse, amely az ország harmadik legnagyobb városa, a fővárostól 140 km-re fekszik. A várost a föníciaiak alapították az i. e. 9. században, a turisták pedig a mai napig a csodájára járnak a 13 méter magas várfallal körülvett Ribat erődnek vagy az időszámításunk után 859-ben épült, 30 méter magas Khalef al Fata világítótoronynak, ahonnan csodás kilátás nyílik az egész városra. 

Nagymecset Sousse-banForrás: Dreamstime

Sousse-ban mindenképpen nézd meg a régészeti múzeumot és a római korból származó, 5 kilométer hosszú katakombákat, amelyek több ezer sírkövet rejtenek, a városközpont – Medina – szűk kis utcácskái és bazárai pedig az Ezeregyéjszaka meséibe repítenek. A történelmi barangolás mellett persze a szó szerinti pihenésre is hagyj időt: a gyümölcs- és olívaligetekkel övezett szubtrópusi tengerparton egész őszig heverészhetsz, és még októberben is csokibarna maradhatsz. 

Tudtad?
Sousse óvárosi légköre megfogta a hollywoodi filmforgatókat, itt forgatták 1981-ben az Indiana Jones-filmet, ahol Sousse Kairo szerepét töltötte be.
5 dolog, ami miatt jobb ősszel vakációzni, mint nyáron
Egyre többen döntenek úgy, hogy a klasszikus nyári vakáció helyett inkább őszre tartogatják a szabadságukat, és akkor ruccannak ki a nagyvilágba. Hogy miért? Íme, néhány ok, amiért mi is imádjuk az „őszi vakációzást”.

A fürdővárosok királya, Monastir

Tunézia egyik legszebb fürdővárosa, Monastir 190 kilométerre délre fekszik a fővárostól. A város legismertebb nevezetességei közé tartozik az impozáns 8. századi Ribat kolostor és a 9. századból való Nagy Mecset, de figyelemre méltó a hagyományos stílusban épült, aranykupolás mauzóleuma is. 

Habib Bourguiba mauzóleum, MonastirForrás: Dreamstime

A tenger gyümölcsei szerelmeseinek: Mahdia

A kis halászváros – amely remekül alkalmas a romantikus bekuckózásra is –  50 km-re található Sousse-tól. Az itt található fehérre festett épületek, a mecsetek és filigrán tornyok mór stílusban épültek. Péntekenként hímzőnők bársony- és arany szállal kivarrt, gyöngyökkel díszített portékáiból válogathat a vásárló. 

Utcakép, MahdiaForrás: Dreamstime
HammametForrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
Ha nyugodt környezetre, mégis a közelben lévő homokos tengerpartra vágysz, pihenj Hammametben, már 84 900 Ft/ fő / 7 éjtől.
Csillagok háborúja
A Szaharába vezető úton érdemes útba ejteni Matmatát.  A rajongók előtt biztosan nem titok, hogy errefelé van a Csillagok háborúja Tatuin bolygója, itt forgatták a sivatagos bolygón játszódó jeleneteket.

Djerba szigete

Ha a klasszikus tunéziai üdülőhelyeken már többször jártál, idén vedd célba Djerba szigetét, ahol kisebb a tömeg, de legalább annyi a szépség, mint az ismertebb városokban. 

A monda szerint az Odüsszeiában szereplő Lótuszevők szigete nem más, mint Tunézia mediterrán paradicsoma: Djerba.

A sziget központja Houmt Souk városa, amely a római Gerba vagy Girba nevű település romjaira épült. A látnivalók mellett itt igazi élményt nyújt a vásárlás is: nyugodtan vesd bele magad az alkudozásba a város piacán, de a kézművesboltok kínálata is figyelemre méltó, biztosan nem térsz haza üres kézzel.

Forrás: Dreamstime

Guellalában, a fazekasok városában állítólag nem kevesebb, mint 450 fazekas tevékenykedik. Ha érdekel a fazekasmesterség, megnézheted, milyen ősi technikával készülnek a csodálatos kerámiák, és persze vásárolhatsz is belőlük. Ha meguntad a kézművesek portékáit, menj tovább: Animaliában egy hagyományos djerbai falu képére formált krokodilfarmon több száz nílusi krokodillal találkozhatsz. 

Időjárás? Erre számíts!

Tunéziába májustól októberig érdemes utazni, mert ekkor van itt a legjobb idő. Persze mehetsz télen is, mert akkor sincsenek mínuszok, de a napfény, a tenger és finom homokos tengerpart késő tavasztól őszig élvezhető igazán.
Tunéziában májusban és októberben általában 25 fok van napközben, így még ez nem az a kifejezett kánikula, de ha körutazásra megyünk, vagy fakultatív programokon vennénk részt úgy, hogy azért napozni is szeretnénk, akkor ez a két hónap a legideálisabb. Ekkor a tenger 20-22 fokos, ami
inkább a bátrabbaknak való hőmérséklet, de a szállodák medencéiben a víz hamar felmelegszik, ahol a fázósabbak is fürdőzhetnek.