Százezrek halálát előzhetné meg a mediterrán étrend

Forrás: Thinkstock -
halál megelőzés egészség mediterrán diéta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csak Nagy-Britanniában évente 19 ezer ember halálát előzhetné meg a mediterrán diéta. Egy Angliában végzett vizsgálat kimutatta ugyanis, hogy a szívinfarktus és a stroke okozta halálesetek nagy része ezzel az étrenddel elkerülhető lenne.

Egy tanulmány eredményei

A szakemberek dr. Nita Forouhi, a Cambridge Egyetem munkatársa vezetésével közel 24 000 norfolki lakost kísértek figyelemmel több mint egy évtizeden keresztül, és azt találták, hogy

a szívroham és stroke okozta halálesetek 12,5 százaléka elkerülhető lett volna megfelelő étrend mellett.

Forrás: Thinkstock

Egy speciális pontozóskála felállítása révén minden alanynál meghatározták, hogy milyen mértékben felel meg a táplálkozása a mediterrán étrend ismérveinek, a legmagasabb adható pontszám 15 volt. A vizsgálatban részt vevők közül a legmagasabb elért pont 13,1 volt, míg a legalacsonyabb 3. Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb pontszámot kapott személyeknél alacsonyabb volt a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A szakemberek szerint mindez azt mutatja, hogy nem a felkapott szuperélelmiszerekben kell bízni, sőt az sem megoldás, ha egyes összetevőket – mint például a cukor vagy a zsír – teljesen kizárunk az étrendünkből, ehelyett

a kiegyensúlyozott táplálkozásra kell ügyelni, amely minden szükséges tápanyagot tartalmaz, mert ezzel tehetjük a legtöbbet az egészségünkért.

Mi a mediterrán diéta lényege?

A mediterrán étrend főleg telítetlen és többszörösen telítetlen olajokat, gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, halat, hüvelyeseket, kevés tejterméket és kevés vörös, illetve feldolgozott hústerméket tartalmaz.

Forrás: Thinkstock

Hogy pontosan mivel éri el jótékony hatását ez az étrend, az nem egyértelmű, de egyes kutatások arra utaltak, hogy a koleszterinszint, valamint a testsúly és a vércukorszint csökkentése lehet a kulcs, emellett az is pozitív, hogy a mediterrán diétában sok az antioxidáns, ami szintén jót tesz a szívnek.

A szakemberek szerint a mediterrán étrendre kis lépésekben érdemes áttérni, először használjunk állati zsírok helyett olívaolajat, majd együnk több csirkét és halat, kevesebb vörös húst, és több diófélét, fokozatosan fogyasszunk egyre több zöldséget, és a hús mellé bátran együnk gyümölcsöt.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.