A serdülőkor, a felnőtté válás még egy fejlett országban élő fiatal életét is meg tudja keseríteni: nem könnyű maguk mögött hagyni a gyermeki létet, és belépni egy félelmetes és idegen életszakaszba. Ezek a megpróbáltatások azonban eltörpülnek azokhoz a kínokhoz képest, amit a világ különböző részein élő elszigetelt törzsek fiataljainak kell átélniük. Van, ahol a felnőtté válás szó szerint egy elképesztően fájdalmas folyamat.

Körülmetélés érzéstelenítés nélkül

Az ausztrál őslakos Mardudjara törzsnek meglehetősen brutális a férfivá avatási szertartása. A 12-13 éves fiúk mellkasára ül egy idősebb férfi, miközben egy másik törzstag bármiféle érzéstelenítés nélkül körülmetéli őket. Ezután az eltávolított bőrrészt a fiúknak rágás nélkül le kell nyelniük. Ettől azonban még nem lettek felnőttek a Mardudjara gyerekek, a szertartás folytatása során még eltávolítják a fiúk péniszének alsó bőrrészét is egészen a herezacskóig. Végül a megcsonkított, vérző gyerekeknek tűz felett kell állniuk a szertartás befejeztéig.

Forrás: nairaland.com

Hangyák a kesztyűben

A brazil Satere-Mawe indián törzs férfivá avatási rituáléjában a világ egyik legfájdalmasabb csípésű hangyafaja is szerepet kapott. A Paraponera clavata, vagy más néven a 24 órás hangya a nevét a csípéséről kapta, mely után a fájdalomérzet legalább egy napon át kitart, és átmeneti bénulást is okoz. Nos, az indián törzs beavatási procedúrája abból áll, hogy a fiatal fiúknak 10 percen át kell 24 órás hangyákkal teli összekötözött lapulevelekből készült kesztyűket viselniük.

Forrás: AFP

 

Forrás: AFP

  Méreg és korbácsolás

A dél-amerikai Matis törzsben a fiúknak egy igen fájdalmas és veszélyes procedúrán kell átesniük azért, hogy méltóvá váljanak a családalapításra. Először valamilyen mérgező folyadékot csepegtetnek a szemükbe, azzal a céllal, hogy erősítsék a látásukat, és így küldik őket vadászni. A rituálé második része, hogy a törzs minden tagja megveri, megkorbácsolja a fiúkat, hogy megismerjék a földi szenvedés széles skáláját, végül pedig békaméregbe mártott tűt szúrnak beléjük.

Forrás: AFP/Christophe Simon

Krokodilbőr 

Pápua Új-Guinea északkeleti részén, a Sepik folyó vidékén évszázados hagyománya van a férfivá avatási szertartásoknak, amelyek során éles pengével krokodilmintásra szabdalják a jelöltek bőrét. Maga a szertartás rendkívül fájdalmas, amelyen a fiatalok csak a többi jelölt segítségével, bátorításával tudnak átjutni. A szertartás nem kötelező, de ha valaki nem veti alá magát, soha nem lesz teljes jogú férfitagja a közösségnek, úgy kezelik, mint egy asszonyt.

Forrás: AFP

 

Forrás: AFP


Éneklés a folyóparton

A nigériai Okrika törzs nővé avatási szertartása szerencsére nem túl véres, inkább csak meglepő. A törzs tagjai valamiért úgy hiszik, hogy a lányok gyerekkorukban romantikus kapcsolatban élnek a víz szellemével, amit a felnőtté válás küszöbén végérvényesen meg kell szakítaniuk, annak érdekében, hogy később férjhez mehessenek. A lányokat több napra ott hagyják egy folyóparton, ahol különböző dalokat kell énekelniük egészen addig, amíg egy fiú meg nem menti őket.