JonBenet Ramsey a 90-es évek elején egész Amerika-szerte ismert volt, a kislány totyogós kora óta rutinos szépségversenyzőnek számított. 1996 karácsonyán azonban JonBenetet brutálisan meggyilkolták otthonában, az elkövető kilétére pedig a mai napig nem derült fény. A következőkben JonBenet Ramsey tragikus sorsának néhány meglepő és hátborzongató részletét vesszük számba.

1996 karácsonyának másnapján, reggel fél hat előtt pár perccel a Colorado állambeli Patsy Ramsey rémülten hívta a 911-et, és bejelentést tett hatéves lánya, JonBenet Ramsey eltűnéséről. A kislány egész Amerika-szerte ismert volt, hatéves kora ellenére már rutinos szépségverseny-szereplőnek számított. A kiérkező rendőrök a konyhából felvezető lépcsőn egy váltságdíjról szóló üzenetet találtak, de betörésre semmi sem utalt. Néhány órával később találtak rá a kislány lepedőbe csavart holttestére a családi ház pincéjében: a boncolás szerint a gyereket ütlegelték, majd megfojtották.

Forrás: Northfoto

Mindössze hatéves volt

JonBenet tragédiájának egyik legszörnyűbb részlete, hogy a kislány mindössze hatéves volt a halála idején. Várt még rá a felhőtlen gyerekkor, a lázadó kamaszkor és maga a nagybetűs élet, ő azonban túlságosan hamar itt hagyta a földi létet. JonBenet 1990-ben született, így még most is mindössze 27 éves lenne. A kislány életkoráról azért is feledkezik meg könnyen az ember, mert a róla fennmaradt képeken egyáltalán nem egy játékos 6 éves gyereket lát az ember, hanem egy fodros maskarába öltöztetett, erős sminkkel és póthajjal kicsinosított miniatűr felnőttet. Tragikus, hogy a kislány még a neki megadatott időt sem tölthette igazán gyerekként.

Forrás: ZUMA Press/(C) HU, RO, BG, UA, SCG/ Northfoto/Mark Fix

Lehet, hogy a saját bátyja tette 

A gyilkosság fő gyanúsítottja először az édesapa, majd az édesanya volt, végül a kislány 9 éves bátyja, Burke is gyanúba keveredett, ugyanis féltékenységből korábban is többször bántalmazta már a húgát. A kislányt a halála előtti 3 évben összesen 27-szer vitték a gyermekorvoshoz zúzódásos sérülésekkel. Az egyik alkalommal a testvéri veszekedés odáig fajult, hogy Burke az édesapja golfütőjével ütötte arcon JonBenetet. Az egyik fő teória szerint a fiú dühében ismét megverhette a húgát, aki azonban ezúttal bele is halt a bántalmazásba. Amikor pedig a szülők ráeszméltek arra, hogy a testvérgyilkossággal mind a két gyereküket elveszíthetik, mentve a még életben lévő fiukat, inkább megrendezték JonBenet elrablását. 

JonBenet Ramsey, Patsy Ramsey, Burke RamseyForrás: Northfoto

Lehet, hogy szexuálisan is bántalmazták

Néhány potenciális bizonyíték arra is utalt, hogy a kislányt a halála előtt szexuálisan is bántalmazták. Bár a szakértők a nemi erőszakot klasszikus értelemben nem tudták bizonyítani, a friss sérülések mégis arra utaltak, hogy a gyilkos játszott a kislánnyal. A krónikus hegesedés pedig bizonyította, hogy JonBenetet valaki, nagy valószínűséggel ugyanaz a személy, folyamatosan zaklatta.

Forrás: Wikipédia

A váltságdíjat követelő levél

A váltságdíjat követelő levél az egyik legfurcsább bizonyíték volt az ügyben. Már maga az a tény is meglehetősen bizarr, hogy a levél több mint kétoldalnyi volt. A szakértők úgy gondolták, hogy nincs olyan emberrabló, aki egy idegen házban rászánná az időt, és nekiállna egy két és fél oldalas levél megírásának úgy, hogy aztán az életben többé nem jelentkezik. Úgy tűnt, mintha az író túlságosan is arra koncentrált volna, hogy megindokolja a túsz későbbi halálát. A váltságdíjat kérő levél furcsaságát csak tovább fokozta, hogy a levelet vizsgáló írásszakértők döntő többsége szerint azt minden kétséget kizáróan JonBenett anyja, Patsy írta.

Forrás: Northfoto

Átöltöztették

Az édesanya vallomásában azt mondta, hogy a kislányt a halála estéjén ő fektette le, és öltöztette át a pizsamájába. Éppen ezért olyan érthetetlen az a tény, hogy amikor megtalálták JonBenet holttestét a család pincéjében, a kislányon nem pizsama volt, hanem egy fehér nadrág és póló.

Forrás: ZUMA Press/(C) HU, RO, BG, UA, SCG/ Northfoto/A09

21 évvel a tragédia után a Ramsey akta még mindig nyitott, aktív nyomozás azonban már nem zajlik az ügyben. A Ramsey család tagjai ellen a vádemelés ideje régen hatályát vesztette. A kislány halálának 20 éves évfordulója alkalmából egyébként tavaly a CBS csatorna egy dokumentumfilmet mutatott be, amelyben a megszólaló hét szakértő egyöntetű véleménye az volt, hogy JonBenet halálát a testvére okozta, a szülők pedig, hogy megvédjék Burke-t, megváltoztatták a nyomozati helyszínt, késleltették a nyomozást, félreinformálták a hatóságokat. A filmre reagálva Burke Ramsey perrel fenyegette meg a csatornát.