A természeti népeknél máig bevett szokás, hogy a férfivé és nővé válást, valamilyen különleges - számunkra gyakran barbárnak tűnő - rituálé kíséri. Korábban is írtunk, ilyen szertartásokról, ám most olyan hagyományokat találtunk, amelyekről egyszerűen tudnod kell!

1. Fejre vésett felnőttkor

A Dél-Szudánban és Etiópiában található Nuer törzs, Kelet-Afrika legnagyobb etnikai csoportja. El lehet képzelni, hogy mennyi fiatal esik át ezen a számunkra durva beavatáson. Ennél a törzsnél ugyanis csak az válhat férfivá, aki elviseli hajtalan fejbőrén a vágásokat. Ezek jelképezik a férfi életének fontosabb állomásait, jellemzőit. A lányok kapnak némi könnyebbséget; esetükben beérik a homlokon ejtett sebekkel, melyek pontokként hegesednek.

A Nuer örzsnél csak az válhat férfivá, aki elviseli hajtalan fejbőrén a vágásokat, de a fiatal lányoknak is át kell esniük a szertartásonForrás: AFP, George Steinmetz

2. A férfiasság sikamlós útja

A férfivé válás nem túl gusztusos a Pápua Új-Guinea Etoro törzsben.

A fiatal fiúknak ugyanis a törzs egy idős tagját kell orálisan kielégíteniük, a spermáját pedig lenyelniük.

Ezután válnak férfiakká és nősülhetnek meg. A férfivé avatáshoz a fiúk választhatják ki a partnerüket, ez pedig alapos megfontolást követel, hiszen annak a rokonai közül választhat magának feleséget, akin a fellációt elvégezte. A törzs úgy tartja, hogy az öregek spermájában egyfajta életerő lakozik, mely elengedhetetlen, hogy valakiből igazi férfi váljon. Az Etoro törzs mára mindössze 400 embert számlál.

3. Csak semmi nőiesség

Egy másik afrikai országban, Kamerunban a lányok felnőtté avatása a nőiség szimbólumát célozza. A mellvasalás lényege, hogy forró és nehéz tárgyakkal – például kő, kalapács – szétroncsolják a mellszöveteket. Ezt az esetek többségében, a lányok anyja végzi. A gazdagabb családokban sokkal humánusabb módját választják a mell növekedésének megakadályozására; rugalmas anyaggal egyszerűen lekötik azt. A fájdalom mellett a lányoknak a mellvasalás cisztákat, tályogokat, fertőzést, szövetkárosodást, és egy vagy mindkét mell elvesztését okozhatja. A lányok ily módon történő nővé avatásának azonban szomorú hagyománya van. A lányokat azért „csúfítják el" ilyen módon, hogy kisebb eséllyel legyenek erőszak áldozatai.

Kamerunban a lányok felnőtté avatása mellvasalással történik: forró és nehéz tárgyakkal – például kő, kalapács – szétroncsolják a mellszöveteketForrás: Getty Images

4. Veréssel válnak nőkké

A Brazília Uaupes területén a fiatal lányok nagyon megszenvednek, hogy nőként tekintsenek rájuk. Amikor elérik a megfelelő kort – pubertás -, mezítelen kell a város, falu utcáin sétálniuk, miközben az ott élők addig verik őket, míg eszméletüket nem vesztik. Amennyiben túlélik, úgy érdemesnek találtatnak a házasságra.

5. Körülmetélés; ha túléli, férfivé válik

A körülmetélés rengeteg törzs felnőtté avatási rituáléjában megjelenik, az Afrika déli részén élő Xhosa törzsnél azonban a komplikációkba belehalt vagy a „műtét" során HIV-vel fertőződött emberek száma az egyik legmagasabb a térségben. A 13-16 éves fiúkat 1 hónapra elzárják, fehérre festik a testüket, majd érzéstelenítés nélkül levágják a fittymájukat. Nelson Mandela is xhosa, így ő is átesett ezen a barbár rituálén.

„Úgy éreztem, mintha tűz lángolt volna az ereimben. A fájdalom olyan erős volt, hogy az államat a mellkasomba fúrtam, úgy tűnt, sosem hagy alább. Hosszú másodpercekig hang sem jött ki a torkomon, majd egyszerre felkiáltottam: Ndiyindoda! (Férfi vagyok!)"

A Xhosa törzs felnőtté avatási rituáléjában először agyaggal kenik be a fiatal fiúk arcát és testét, majd körülmetélik őket - Nelson Mandela is átesett ezen a beavatásonForrás: Getty Images