Nincs annál nagyobb bűn, mint amikor egy anya a gyermekei ellen fordul. Most egy olyan nő szörnyű tettét mutatjuk be, aki nem csupán gyerekgyilkos, hanem egy szülés utáni depresszióban szenvedő anya is, akit magára hagytak, és végül ez vezetett a tragédiához. Andrea Yatest nem találták bűnösnek az őrültsége miatt, miután vízbe fojtotta 5 gyermekét.

Andrea már fiatal korában is küzdött depresszióval, ez pedig nem javult se a házasságával, se a gyermekei érkeztével, sőt. A negyedik gyermek születése után szülés utáni depresszió jeleit mutatta, az orvosok felhívták a figyelmét, hogy ne vállaljanak több babát, és vegyék komolyan ezt az állapotot, mert komoly következményei lehetnek, ha ebből nem tud Andrea kijönni. A család azonban nem törődött ezzel az intelemmel, és megérkezett az ötödik Yates baba. Andrea egyszer azt mondta; Annyi gyermekem lesz, amennyit Isten szán nekem.  – sajnos a végén, épp a hite fordult ellene.

Andrea Yates családjávalForrás: AFP

Az előjelek 

Még korábban, 1999-ben rövid ideig kezelték egy pszichiátriai intézetben egy vetélés után. Akkor úgy tűnt, a nő depressziója javul, ezért is vállalták az ötödik gyermeket. Sajnos ez nagyon rossz ötletnek bizonyult. Miután 2001 januárjában megszületett a kis Mary, Andrea ismét megzavarodott – a baby blues mellé fiatalkorából hozott depressziója és egyfajta vallási túlfűtöttség is társult. Édesapja márciusi halála csak rontott az állapotán.

Forrás: Thinkstock
Szülés utáni depresszió és egyéb lelki gondok

Nincs két egyforma édesanya, sem pedig női test, így a tünetek, azok intenzitása és az időtartama is eltérő lehet. De ha valaki mély szomorúságot, álmatlanságot, étvágytalanságot, ingerlékenységet érzékel, sokszor pedig irracionális viselkedést tapasztal önmagán, és mindezek mellett még a környezete olvasatában is furcsa döntéseket hoz, akkor tényleg baj van.

2 hónappal, gyermekei megölése előtt egy texasi kórházba szállították – szinte önkívületi állapotban. Pár héttel később azonban kiengedték. A pszichiáter a férjének elmondta, hogy felesége nem maradhat egyedül a gyerekekkel, mert a viselkedése kiszámíthatatlan. Rusty Yatesnek azonban 2001. június 20-án, reggel korán kellett munkába mennie, így az asszony 1 órára – míg anyósa át nem ért hozzájuk – otthon maradt 5 gyermekével.

Andrea Yates négy kisfiaForrás: AFP

A gyerekek lelki üdvéért 

Andrea teleengedte a kádat vízzel, bevitte 3 kisfiát a fürdőszobába, és belefojtotta őket. Ezután az emeleti szobában, kezüket imára kulcsolva az ágyra fektette őket egymás mellé. A 6 hónapos kis Mary következett, de a legnagyobb fia rányitott, így őt is a víz alá nyomta. A csecsemőt is a három másik gyermek mellé fektette, elsőszülött fiát a kádban hagyta. Miután megölte mind az 5 gyermekét, Andrea először a rendőrséget hívta fel, majd a férjét; Megtettem, bántottam a gyerekeket. Az akkor 36 éves nő nem állt ellen a rendőröknek, mindent részletesen elmondott, és állította, hogy a Sátántól akarta ezzel megmenteni a gyerekeit. Férje – annak ellenére, hogy undorral tekintett ezek után a feleségére – végig azért küzdött, hogy mentális zavarokra hivatkozva felmentesse a börtönbüntetés alól. Az első tárgyalássorozat végén életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Andreát, ám 2006-ban, egy fellebbezés után ezt pszichiátriai kezelésre módosították. Azóta orvosai a skizofrénia jeleit is felfedezték a nőn.

Andrea Yatest végül elmeállapotára hivatkozva felmentette a bíróságForrás: AFP/Bret Coomer

Lehetséges, hogy ha élete depresszív állomásain komolyabban veszik, hosszabban kezelik őt, ha családja is jobban felméri az állapotában rejlő veszélyeket, akkor ez a szörnyű tragédia elkerülhető lett volna.

Forrás: Murderpedia
4 megdöbbentő gyermekgyilkosság
Az idegen bébiszitter helyett sok szülő bízza inkább gyermekét egy közeli barátra vagy egy számára megbízhatónak ítélt ismerősre. Azt gondolják, így nyugodtak lehetnek, hisz a legjobb barátnő, aki maga is anya, egész biztos úgy vigyáz majd rá, mint a sajátjára. Az alábbi esetekben, sajnos tévedtek.

A Yates gyerekek hagyatéka

Andrea ügyvédje, Parnham és felesége, Mary, az első tárgyalás után létrehoztak egy alapítványt - Yates Children Memorial – amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a szülés utáni depressziót komolyan kell venni, és az érintett nőknek segítségre van szükségük.
Mary elmondta; Andrea meglepődött, amikor tudomására jutott az alapítványunk, de örömmel fogadta, és boldoggá tette, hogy gyermekei emléke jó célt szolgál. 

Rusty, Andrea férje 2005-ben vált el a nőtől, majd 2006-ban újranősült, azóta pedig született egy kisfia.