2013-ban, Afrikában Diana Bagnoli a környék mondavilágát tanulmányozta. Ekkor hallott a Diolá törzs érdekes férfivá avatásáról, és döntött a dokumentálása mellett. Elutazott a Casamance-ban található kicsiny Mlomb faluba, hogy lássa ezen természeti nép, mai szemmel érdekes és egyben túlbuzgó tradícióját.

Forrás: AFP, George Steinmetz
Fájdalmas és barbár felnőtté avatási rituálék
A természeti népeknél máig bevett szokás, hogy a férfivé és nővé válást, valamilyen különleges - számunkra gyakran barbárnak tűnő - rituálé kíséri. Korábban is írtunk, ilyen szertartásokról, ám most olyan hagyományokat találtunk, amelyekről egyszerűen tudnod kell!

A Szenegál déli részén fekvő Casamance tartomány elhelyezkedése – mely államának mostohagyereke csupán - igen érdekes, mivel csupán jobb szélével kapcsolódik a már említett államhoz, határai java része Gambiát és Bissau-Guineát érintik. Nem meglepő hát, hogy míg Szenegálban a lakosság csupán 4%-a diola, addig a vele határos Gambiában ez a szám 10% feletti. Így a Casamance-ban élő törzs tagjai számára különösen fontos, hogy hagyományaikat megőrizzék.

A Casamance-ban élő törzs tagjai számára különösen fontos, hogy hagyományaikat megőrizzékForrás: Northfoto
Érdekesség
A Szenegáltól délre elhelyezkedő Elefántcsontpart egyik elnöke, Alassana Dramane Ouattara diola etnikumú volt.

A fiatal férfiak egy hónapra visszavonulnak a szentnek tartott erdő mélyére, ahol különböző állóképesség- és erőpróbákat kell kiállniuk az öregek irányítása alatt.

A letelt idő után, mikor visszatérnek a faluba, hatalmas ünnepséget rendeznek a tiszteletükre. A képek önmagukért beszélnek, less be a modern világ, egy régi, de még nem elfeledett szegletébe.

/1707/F_rfi2017717135142