Sok pszichés vagy akár idegrendszeri zavart magyarázott a régi kor embere démoni ráhatással, ilyen volt például az epilepszia, a depresszió, a hisztéria is. Nem titok, hogy ma is végeznek ördögűzést az arra felszentelt papok. Az ördögűzés misztikus oldalát sok film is szereti megragadni, hiszen ez egy olyan téma, amely kifogyhatatlan tárházzal bír. Sok esetben igaz történeteket használnak a forgatókönyvek alapjául, mint az Ördögűzés Emily Rose üdvéért esetében is. Most ennek hátterével foglalkozunk.

A filmben Emily Rose egy egyetemista lány, aki a megszállottságából és a rajta elvégzett ördögűzésből eredően, nagy fájdalmak és szenvedések után meghal. Az igazi történetben egy mélyen katolikus családból származó német lány kálváriáját követhetjük végig.

Az ördögűzés misztikus oldalát sok film is szereti megragadni, sok esetben pedig igaz történeteket használnak a forgatókönyvek alapjául, mint az Ördögűzés Emily Rose üdvéért esetében isForrás: AFP

Démoni látomások

1968-ban, az akkor 16 éves Anneliese Michelt egyik napról a másikra különös tünetek kezdték gyötörni; teste hirtelen megfeszült, görcsössé vált. Mivel sem szülei, sem három lánytestvére nem tudott segíteni rajta, Anneliese-t Würzburgba vitték egy neurológushoz. Az orvos grand mal epilepsziát állapított meg – ez a legsúlyosabb fajtája ennek az idegrendszeri betegségnek, a rohamok gyakran végződnek ájulással, a záróizmok elernyedésével, a nyelv elharapásával. Kórházba került, ahol nem sokkal később hallucinálni kezdett. Imádság közben démonokat látott, hangokat hallott, amelyek először csak fenyegették, később parancsokat adtak a lánynak. Az orvosok számtalan dolgot elkövettek, hogy segítsenek a lánynak, de a tünetei egyre csak rosszabbak lettek.1973 nyarára a család számára világossá vált, hogy az orvostudomány nem fog tudni segíteni Anneliese állapotán.

Anneliese MichelForrás: Wikipédia
Milyen egy ördögűzés?
Gondolnád, hogy ördögűzést napjainkban is folytatnak? A modern világban az ördögűzések iránti igényt szinte nem győzik kielégíteni. Ismerd meg ezt a rejtett világot!

A szülők - Anna és Josef - ekkor az egyház felé fordultak, és Ernst Alt atyától kértek segítséget.  

Ő látta Anneliese-t, és úgy ítélte meg, valóban démoni megszállás alatt áll, ezért az ördögűzésre megkérte Josef Stangl würzburgi püspöktől az engedélyt. Ám ő ezt nem adta meg, mondván, a lány számára elegendő, ha vallásosabban kezd el élni. Azonban Anneliese egyre szélsőségesebb viselkedése láttán - mely során verbálisan és fizikailag is bántotta családtagjait, önmagán csonkolást kísérelt meg, „állatias" módon kezdett viselkedni, majd az ételt is megtagadta –, végül 2 évvel a kérvény benyújtása után a püspök mégis engedélyezte a szertartást.

A szülők - Anna és Josef - miután Anneliese verbálisan és fizikailag is bántotta családtagjait, önmagán csonkolást kísérelt meg, az egyháztól kértek segítségetForrás: Youtube

Ernst Alt és Arnold Renz atya 1975 őszén kezdték meg az ördögűzést, a XVII. századi Rituale Romanumban leírt módon. 
Heti 1-2 alkalommal, összesen 67-szer végeztek rajta ördögűzést. Anneliese meg volt győződve arról, hogy testét nem egy, hanem több ártó szellem is megszállta; többek közt Júdás, Káin, Néró és Hitler. A rajta segíteni próbáló atya álláspontja azonban még ennél is súlyosabb volt; ő magát Lucifert vádolta. 

Anneliese lefogyott, arca beesett, szeme környéke feketévé vált, mindenhol sebhelyek borították, csak a szobájában lévő ürülék által odacsalt bogarakat ette. A házban összetörte a szent képeket, érzékenyen reagált a feszületekre.

Anneliese lefogyott, arca beesett, szeme környéke feketévé vált, mindenhol sebhelyek borítottákForrás: Youtube

Anneliese állította, hogy megjelent előtte Szűz Mária, és felajánlotta, hogy véget vet a szenvedéseinek, de azt is elmondta, hogy a gonosszal való küzdelmével megváltja az embereket. Az ekkor már szörnyű állapotban lévő fiatal nő a további szenvedés mellett döntött. Több felvétel is készült az ördögűzések közben, amelyben Anneliese nem a saját hangján szólal meg, és többször beszél latinul is. 

A videón Ernst Alt atya és Anneliese hallható. Lejátszása csak erős idegzetű olvasóinknak ajánlott!

1976. június 30-án történt az utolsó ördögűzés, másnap a lány már nem élt.  

Haláláról Ernst Alt atya értesítette a hatóságokat, a vizsgálat pedig azonnal kezdetét vette. Az utolsó időszakban a lány a tüdőgyulladás következtében magas lázzal küzdött, halálának okaként a kiszáradást és az alultápláltságot állapították meg. Mind a szülőket, mind az ördögűzést végző papokat elmarasztalták gondatlanság és orvosi segítség elmulasztása miatt. 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, mivel az ördögűzés a lány állapotát csupán súlyosbította, de nem az idézte elő.

A 24 éves lány utolsó szavai ezek voltak;

Kegyelmet kérek! Anya, félek!