Hajlamosak vagyunk csak azokra a sorozatgyilkosokra emlékezni, akiket elkaptak és megbüntettek. Ezek a „happy end" történetek egyfajta reményt adnak, hogy nem lehet megtorlás nélkül embereket ölni. Ám sok hírhedt tébolyult elme, akár még napjainkban is köztünk járhat. Olyan sorozatgyilkosokat mutatunk most be, akiket sosem sikerült elkapni, és csak találgatni tudunk, hogy a gyilkosságok miért is maradtak abba.

A Fantom gyilkos

A „Moonlight Murder" néven is ismert gyilkos jött és ment is, a kevesebb, mint három hónap azonban elegendő volt arra, hogy Texarkana lakóiban örök nyomot hagyjon. 1946 nyarán, tíz hét alatt 5 ember ölt meg és 3 másikat súlyosan megsebesített. A támadások kizárólag hétvégén, este történtek. A texasi közösséget annyira megrázták az események, hogy kijárási tilalmat rendeltek el, és a polgárok még otthonaikban is fegyverrel az oldalukon mászkáltak. Sőt, néhány lakos még csapdás is állított a Fantomnak, sikertelenül.

Két túlélő 180 cm magasnak írta le a támadót, aki fejére egyszerű fehér zsákot húzott, a szemének és szájának kis lyukakkal. A gyilkosságokat egy 32 kaliberes pisztollyal követte el. Sokan úgy vélik, hogy nem más volt a tettes, mint a Zodiákus gyilkos, Texarkana lehetett szárnypróbálgatásai színhelye.

A történetet film is feldolgozta, a Rettegés alkonyat után.

A New Orleans-i fejszés

1918 májusától kezdődően New Orleans-t egy brutális gyilkos terrorizálta, aki 7 halottat és még 7 rettenetes sebesüléseket szenvedett áldozatot hagyott maga után. A Fejszés már tíz embert támadott meg – köztük öttel végzett is -, amikor levelet küldött a helyi újságnak. Ebben leírta, hogy a következő áldozatát március 19-én, 00:15-kor fogja megölni, de megkímél mindenkit, aki jazz zenét hallgat. 1919. március 18-án a New Orleans-i bárok teljes kapacitással működtek, több száz magánlakásban jazz zenekarok játszottak. A Fejszés azon az éjjelen nem gyilkolt, de még 4 áldozat találkozhatott vele, köztük egy 2 éves gyermek is.

A New Orleans-i fejszésForrás: Wikipedia
Nők, aki nem tudták, hogy sorozatgyilkoshoz mentek hozzá
Ha valaki vonzódik egy veszélyes emberhez, így például egy sorozatgyilkoshoz, az egy diagnosztizált betegség. Sokan viszont azt állítják, nem is sejtették, hogy férjeik sorozatgyilkosok. Íme, 5 ekképpen járt nő története.

A Bébiszitter

1976 és 1977 között 4 ártatlan tinédzser életét veszi el Oakland Countyban. Három áldozatra meglepő pózban, a hóban találnak rá, mintha csak hó angyalt csinálnának. Egy másik áldozatot is a Bébiszitternek tulajdonít a közvélemény, de a rendőrség sose erősítette meg ezt, mivel komoly eltéréseket láttak a másik három esettel összehasonlítva.

A Bébiszitter 1976 februárjában elkövette első gyilkosságát, majd egészen decemberig várt arra, hogy újra lecsapjon. Az utolsó áldozat, Timothy King volt. Ő 1977. március 16-án tűnt el. Szülei könyörögtek Timothy életéért és azért, hogy elengedje őt az elrablója.

A bébiszitter és áldozataiForrás: Reddit

Anyja sírva, elkeseredetten azt nyilatkozta, hogy mindig is szerette volna fiával megkóstoltatni a Kentucky Fried Chicken-t. Amikor Timothy testét megtalálták a 22. napon, a boncolás kimutatta, hogy az utolsó étele rántott csirke volt.

A rendőrségnek számos gyanúsítottja volt, köztük Chicago hírhedt sorozatgyilkosa, John Wayne Gacy is, de soha nem volt elegendő bizonyíték ahhoz, hogy letartóztassanak bárkit is.

Clevelandi Torzó gyilkos

1935-től 1938-ig Cleveland traumatizálódott egy olyan ember miatt, akit az Őrült hentesnek is neveztek. Míg hivatalosan 12 áldozatot társítanak a sorozatgyilkoshoz, bizonyítékok mutatnak rá, hogy akár 20 gyilkosság is köthető a Torzó gyilkoshoz. Nevét onnan kapta, hogy áldozatait feldarabolta, ezért történhetett, hogy csupán hármat tudtak azonosítani, a többi névtelenül fekszik sírjában.

Áldozatai nemi szerveit eltávolította, testüket megcsonkította, fejüket levágta – ezek a legtöbb esetben elő sem kerültek. Az egyik testen azonban a fej a helyén volt, bár látszott, hogy eltávolítása nem sokon múlt. Vélhetően megzavarta valaki, vagy valami a gyilkost. Áldozatai – az azonosítottak alapján – feltehetően mind csavargók, utcalányok, a társadalom önmagából kitaszított egyéneiből állt.

Film is készült volna belőle, de azt végül elvetették. Steven Nickel azonban írt egy könyvet Torzó címmel.

Clevelandi Torzó gyilkosról szóló kiállítás - Cleveland Police MuseumForrás: Flickr/Death Mask Display

Jack, a vetkőztetős

1964 júniusa és 1965 januárja között 8 szexmunkást gyilkoltak meg Londonban, Angliában. Minden testet a Temze folyóban találtak meg mezítelenül, a sajtó pedig hamar el is nevezte a gyilkost Jack the Strippernek, utalva Hasfelmetsző Jackre (Jack the Ripper), mivel mindketten prostituáltakat gyilkoltak Anglia fővárosában.

Az „ifjú Jack", egy városi legenda szerint, orális szex közben ölte meg őket, péniszével elzárva légcsövüket.  

Jack, a vetkőztetős fantomképeForrás: Wikipedia

John Du Rose főfelügyelő több ezer gyanúsítottat hallgatott ki, majd a listát 3 főre szűkítette. A gyilkosságok azonban hirtelen abbamaradtak. Egy érdekes összefüggésre Donald Rumbelow, bűnügyi író hívta fel a figyelmet. Feltételezése szerint, ezeket a gyilkosságokat egy fiatalember követte el, aki épp akkor lett öngyilkos, amikor a gyilkosságok abbamaradtak, bár ezt megdönthetetlen tárgyi bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani. A fiatal férfi búcsúlevelében ezt írta;

Nem tudtam tovább elviselni a rám nehezedő terhet.