Kegyeletsértő, ha a temetésen megteszünk mindent azért, hogy ne a sírásé legyen a főszerep? Sokan úgy vélik, hogy kicsit sem! Sőt megpróbálják a lehető legszemélyesebbé, már-már vidám ünnepivé varázsolni szerettük temetését.

Furcsa, ha a koporsót megtáncoltatják, vagy épp szuperhősök viszik a vállukon. Ám az vitathatatlan, hogy az oldottabb légkör segít a fájdalom mellett emlékeztetni a gyászolókat arra, hogy milyen is volt az elhunyt még életében; mit szeretett, hogyan élt. Egyfajta pozitív hagyatéknak is fel lehet fogni.

Táncoló koporsók

A ghánai családok egyre többször választják szerettük táncos temetőbe kísérését. A felfogadott emberek a hátukon és a vállukon viszik a koporsót, miközben komplex koreográfiát hajtanak végre, ami gyakran magába foglalja a földre süllyedést, sőt a résztvevők hangulatát még egy táncos show segítségével is megpróbálják vidámabbá tenni.

Ez egy szokatlan temetési „trend", de a ghánai családok egyre gyakrabban fizetnek ezért a szolgáltatásért. Úgy érzik, a könnyek helyett sokkal jobb szeretteiket jó hangulatban, vidáman, táncolva temetni. A cég tulajdonosa, Benjamin Aidoo körülbelül 100 férfit és nőt foglalkoztat, és megköveteli a koreográfia tökéletes kivitelezését. Ez nem is csoda, hiszen egy rossz mozdulat, és a koporsó le is eshet.

Mickey egér vezette a menetet

2016-ban belelőttek egy autóba, amelyben egy nagymama és unokája ült. A 3 éves Acen King nem élte túl a tragédiát. Temetésén a koporsó előtt kedvenc Disney-karaktere, Mickey egér ment, jelezve ezzel, hogy Acen ugyan csak három évig élt, de azt boldogságban, szerettei közelségében töltötte.

3 évesen elhunyt kisfiú koporsóját kedvenc Disney-karaktere, Mickey egér vezette felForrás: KARK News

A rózsaszín lett a gyász színe

Egy tinédzser temetésén több száz gyászoló tisztelgett előtte azzal, hogy kedvenc ruhadarabját viselte; rózsaszín, fehér pöttyös köntöst.

Max Lewis 19 évesen halt meg, amikor barátja, Dan Palmer autója összeütközött egy teherautóval 2014-ben. Édesanyja, Nicola megkérte a temetésre érkezőket, hogy viseljenek valamit, ami fiára emlékezteti őket. Azok a barátai is a meglepő köntöst választották, akik a koporsóját vitték

Abszurd kép; bohócok a temetőben

A kép Springfieldben készült, ahol 2009-ben temették el a 79 éves Norman Thompsont, egy bohóccsoport tagját. Munkatársai az ő tiszteletére öltötték magukra jelmezeiket.

Norman Thompsont búcsúztatják bohóc kollegáiForrás: springfieldnewssun.com

Szuperhősök kíséretében

A 7 éves Sebastian Gerena hirtelen szívelégtelenségben hunyt el, 2014-ben. A koporsóvivők, a kisfiú kedvenc szuperhőseinek öltöztek, ezzel is Sebastianra emlékezve. Ha a fiú fentről nézte, biztosan mosolygott.

Az erő vele maradt

Rövid életében Jack Robinson agydaganattal küzdött. Többen is azon voltak, hogy a kisgyermek bakancslistáján szereplő dolgokat, sikerüljön teljesítenie. Ám szülei az egyiket csak a halála után tudták kipipálni. A 4 éves Jack imádta a Star Wars világát, így a temetése e téma köré épült. A koporsó és a kocsi is mind Csillagok háborúja-elemekkel volt díszítve, sőt a temetői menetet rohamosztagosok kísérték. Terence és Marie Robinson ezzel ünnepelték kisfiuk életét.