April Jones 2012. október 1-én, este tűnt el, amikor biciklijével a walesi Machynlleth-i Bryn-y-Gog otthonának kertjében játszott. A nyomozók gyorsan elindították a brit rendőrség történetének addigi legnagyobb keresését; mely közel 110 négyzetkilométeres területen 6 hónapon át tartott.

Már a kislány eltűnésének másnapján letartóztatták a helybéli Mark Bridgert, akit később elítéltek az 5 éves April elrablása és meggyilkolása miatt. A kutatást azonban tovább folytatták; további bizonyítékok és a gyermek holtteste után. A nyomozás összköltsége becslések szerint meghaladta a 8,5 millió fontot (megközelítőleg 2,8 milliárd forint).

Amikor a rendőrök őrizetbe vették Bridgert, a férfi csak ennyit mondott;

Tudom, miről van szó.”

Mark BridgerForrás: AFP

 Szexuális ragadozó 

Ki az a Mark Bridger? 1965-ben Surreyban született, szülei középső gyermekeként. Ugyan továbbtanult, de az iskolát nem fejezte be. 1984-ben került a rendőrök látóterébe; az évek alatt többek közt lopás, fegyverrel való visszaélés, verekedés miatt. Legalább hat gyermeke van négy különböző nőtől, lényegében egyik csődbement kapcsolatból ment a másikba.

Bridger fantáziavilágában sokkal vonzóbb, sokkal patinásabb történetet talált ki magának, Walesbe, mint a fegyveres erőknél csillogó karriert befutott, majd leszerelt, egyedülálló férfiként költözött. A valóságban azonban egy alkoholista, pornófüggő ember volt, aki több képet is őrzött – és előszeretettel nézegetett is -, amin kisgyermekek szerepeltek.

April eltűnésének napja  

Miután délután elment az iskolából, a kislány úszni ment a helyi szabadidőközpontba, majd késő délután ért haza. Anyjának, Coralnak és apjának, Paulnak az iskolába kellett mennie a szülőknek szervezett estre, így April egyedül maradt otthon.

Vacsora után szeretett volna játszani a barátaival a kertjükben. A szülei először nemet mondtak, de végül beleegyeztek – ez a döntésük, azóta is kísérti őket. Mikor autóba ültek és elindultak, még nem gondolták, hogy utoljára látják kislányukat.

April JonesForrás: DYFED-POWYS POLICE

Aznap reggel, több mérföldnyire a Jones háztól, Bridgerrel SMS-ben szakított akkori barátnője. A férfit váratlanul érte ez az üzenet, utána rögtön felhívta főnökét, hogy nem tud bemenni dolgozni. Lófrálni kezdett a környéken, majd hazatérve laptopján néhány órán keresztül beszélgetett egyik barátjának 14 éves lányával, és próbált több nővel is találkozót szervezni a Facebookon, eredménytelenül. Később ugyanazon az esten vett részt, amin April szülei is – abba az iskolába járt ugyanis a lánya. Bridger elmondta, hogy már félrészegen érkezett az iskolába, és csupán 20 percet maradt.

Forrás: kidsandcars.org, examiner.com/Facebook
Felelőtlen szülők vagy kegyetlen gyilkosok?
Véletlen baleset? Szülői felelőtlenség? Eltervezett gyilkosság? Nem telik el úgy nyár, hogy ne érkezne hír felforrósodott kocsiban hagyott gyerekek tragikus eseteiről. Az alábbi brutális történetekből érdemes mindenkinek levonni a tanulságot: fokozottan figyeljünk szeretteinkre, hiszen akár egy meggondolatlan döntés is drámai következményekkel járhat.

A közelben meglátott pár fiatal lányt, és a letekert ablakú Land Roverből megpróbálta rávenni egyiküket, hogy szálljon be mellé. Miután ez nem sikerült, egy tanú állítása szerint Bridger a Jones ház közelében parkolt le, ahol April 7 éves barátjával játszott. A gyermek később a nyomozóknak elmondta, hogy a kislány vidáman ült be az autóba, nem félt, nem volt ideges, nem kényszerítette őt a férfi. A Land Rover nem sokkal ezután elhajtott Aprillel.

Egy járókelő látta, amikor 20:30 körül a férfi kocsija megállt a háza előtt. De mi történhetett ezután? Bridger állítja, hogy semmire sem emlékszik. A nyomozók tudják, hogy röviddel éjfél előtt SMS-t váltott egy barátjával, amelyben azt írta:

Jó éjszakát, igen bizakodó vagyok.”  

A barát válasza;

Jó éjszakát, remélem, jól vagy, édes álmokat.”  

Feltehetően, az 5 éves kislány ekkor már nem élt. 

Másnap reggel három tanú is látta a háza közelében, ahogy Bridger egy nagy fekete táskát cipel. Valamivel később, amikor April eltűnésének híre már elterjedt, az őt keresők egy csoportja a Dovey-híd közelében találkozott össze vele. Mikor megkérdezték, hogy miért nem a kislányt keresi ő is, kitért a válasz alól és élénken érdeklődött, hogy találtak-e már valamit. A rendőrség két órával később letartóztatta a férfit.

A rendőrök átkutatták az egész környéket, de mai napig nem találták meg April Jones holttestétForrás: AFP/Paul Ellis

A tárgyaláson Bridger elismerte a kislány megölését.  

Állítása szerint baleset történt, szerinte ugyanis a kislány elé futott, ő pedig véletlenül elütötte. Betette az autójába, és segítségért indult, de a továbbiakra már nem emlékszik. Története több helyen is sántított, és miután a nyomozók jó pár fotót találtak a házában, amin gyermekek „kiszolgáltatott helyzetben” láthatóak, valamint a törvényszéki szakértő vérnyomokat talált az udvarában, a tanúvallomásokkak együtt végül bűnösnek találták April elrablásában és meggyilkolásában.

Az 5 éves kislány testét, azóta se találták meg.  

Kártérítés egy gyerekgyilkosnak?

A már életfogytiglani börtönbüntetését töltő Bridgert megtámadta a cellatársa, és egy pengével össze-vissza vagdosta az arcát. A férfi ezután benyújtott egy kérvényt, melyben egy másik, számára biztonságosabb börtönbe való szállítását, és több ezer dolláros kártérítést kért az őt ért támadás miatt. Az Igazságügyi minisztérium azonban elutasította mindkét igényét. April szülei így nyilatkoztak az esetet követően;

Reméljük, hogy hátralévő életét rettegésben fogja tölteni. Számunkra minden nap maga a pokol.”