Már írtunk 10 olyan országról, ahol bizony kifejezetten jó nőnek lenni. Most azonban ezek ellenpólusát mutatjuk meg; olyan államokat, ahol a nők helyzete a mai nap is siralmas, alsóbbrendűnek, tárgynak tartják őket és vérforraló elbánásban van részük.

Nigéria

A gyerekházasságok teljesen elfogadottak, négyből egy nigériai lány 15 éves korára már anya. Ezeket a fiatal lányokat legtöbbször megerőszakolja a nála 20-30 évvel idősebb férje. Egy korábbi cikkünkben bővebben is foglalkoztunk a nigériai nők helyzetével.

Tinédzser édesanyák NigériábanForrás: AFP

Irak

Hiába döntötték meg Szaddám Huszein hatalmát, a nők helyzete azóta is csak romlott. Még mindig magas az írástudatlan nők száma, nőtt a családon belüli erőszak, melyet teljesen magától értetődőnek tartanak a férfiak, de sok esetben még maguk az áldozatok is! A harcokban megözvegyült, mintegy 1,5 millió nő számára sajnos sok esetben csak a prostitúció maradt az egyetlen kenyérkereső forrás - a szociális háló hibái miatt.

Jemen

A nők több mint kétharmada még iskolát se látott soha, így analfabéta. Törvény tiltja, hogy a feleségek férjük engedélye nélkül az utcára lépjenek, sőt, legalizálja a házasságon belüli nemi erőszakot is. A gyerekházasság itt is gyakori, korhatár nem köti a férjeket, így gyakori, hogy 8-10 éves lányokat adnak férjhez.

A jemeni nők több mint kétharmada még iskolát se látott soha, így analfabétaForrás: AFP/Mohammed Huwais

India

Nagy a nyomás a nőkön, ugyanis fiút kell szüljenek. Az elmúlt két évtizedben közel 10 millió lánymagzat és ki tudja, hány lány csecsemő esett áldozatául ennek a megfelelési kényszernek. Indiában egyébként az életben maradtaknak sincs könnyű helyzetük, ugyanis a statisztikák alapján minden 34. percben megerőszakolnak, minden 93. percben pedig megölnek egy nőt.

Az Indiával szomszédos Bangladesben is hasonlóan szörnyű körülmények között élnek a nők és lányaik. 

/1605/Sz_rn201653112525

Kongó

A 90-es évek háborúi alatt, a nők többsége rákényszerült a „férfimunkák" elvégzésére, hogy etetni tudja családját. A harcoló férfiak többsége meghalt, azok pedig, akik hazatértek vagy nem tudtak munkát vállalni, vagy nem kaptak. Így a nők váltak a családfenntartóvá. A „legnépszerűbb" munka, az 50-100 kilós csomagok szállítása azokon az utakon, ahol se szekér, se állat nem tudná a hordár szerepét átvállalni.
Nem csupán a munka tekintetében nehéz nőnek lenni Kongóban; naponta 1152 nőt erőszakolnak meg, mely óránként 48 áldozatot jelent. Ez a szám rettenetes!

Thaiföld

Mivel ebben az országban rendkívül rossz a társadalombiztosítási- és nyugdíjrendszer, így az idős családtagok csak gyermekeikre számíthatnak. Ehhez azonban pénz kell, Thaiföldön pedig – ahol bár illegális, a gazdaság egyharmadát a prostitúció teszi ki – nagyon könnyű nőként sokat keresni. Sokan azért választják az utcalányok életét, hogy szüleiken segítsenek – ez 2,8 millió nőt jelent, sokuk kiskorú.

Diákok tüntetnek a nők bántalamzása ellen ThaiföldönForrás: AFP
Forrás: Thinkstock
A nemi erőszak igazából a férfi jogának érvényesítése - van, aki így véli!
Az Copfhúzás ártalmatlanságáról szóló blogbejegyzésben, Mérő Vera egy interjú kapcsán ír a nemi erőszak kultúrájáról, a zaklatásról és a catcallingról. Az írás sok kérdést felvet, többet meg is válaszol, ám, ami megdöbbentő, felháborító, de végeredményben mélységesen elszomorító, az az egyik hozzászólás.

 

Irán

A nők szava jószerével semmit sem ér. Csak kivételesen súlyos bűncselekmények esetén tanúskodhatnak a bíróságon. A nem megfelelő ruházat esetén, a nő akár börtönre is számíthat. A Korán kimondja, hogyha egy nő bejelenti az ellene elkövetett nemi erőszakot, akkor azt a bíróság csak úgy fogadja el, ha mellette még 4 férfi is tanúsítja ezt. Lássuk be, erre igen csekély az esély.Bár az 1979-es forradalom után folyamatos javulás érezhető, ma is megkövezhetnek egy nőt, ha házasságtörés gyanúja vetül rá, de az se ritka, ha férjük büntetésképp megkorbácsolja őket.

Síita muszlim nő IránbanForrás: AFP

Egyiptom

2007-ig teljesen legális volt a fiatal lányok nemi szervének megcsonkítása – bár a mai napig bevett szokás. Ráadásul a nők 99%-át érte már szexuális zaklatás élete során – miközben ennek az eljárásnak az lenne e legfőbb célja, hogy a nők „tiszták" maradjanak.

Szaúd-Arábia  

Itt a nőknek tilos autót vezetniük, férjük, vagy fiútestvérük beleegyezése nélkül még utazni sem tudnak. A gyermekházasságok is teljesen normálisnak számítanak, akár egy 10 év alatti kislány esetében is. A családon belüli erőszak is abszolút elfogadott.

A nők nem vezethetnek, és csak a nekik kijelölt helyiségekbe léphetnek beForrás: twitter.com/MuhammadLila

Tunézia

A nők egyedüli örökösként sem kaphatják meg teljes örökségüket, csupán annak felére jogosultak. A szülési szabadság mindössze 30 nap – a kormány álláspontja szerint ez szerencsés, hiszen így több nő tud elhelyezkedni a munka világában.