Amikor valaki túlél egy katasztrófát vagy egy szörnyű balesetet, az emberek úgy gondolják, mellettük volt egy őrangyal, a szerencse kegyeltjei. Ám vannak esetek, amikor maguk a túlélők képtelenek túltenni magukat az őket ért szörnyűségeken. Életükbe belopódzik egy árnyék, mely idővel az öngyilkosságba sodorhatja őket.

A férfi, akibe hétszer csapott a villám, de túlélte.  

Az esélye, hogy egy embert villámcsapás érjen élete során, 1 a 3000-hez. 1942 és 1977 között az amerikai parkőrt, Roy Sullivant 7 különböző alkalommal találta el a villám, és ő az összeset túlélte! Ezzel a teljesítménnyel Sullivan a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A képen jól látszik az egyik villámcsapás nyoma.

Végül elérte végzete, de nem egy villám végzett vele. 1983. szeptember 28-án fejbe lőtte magát, miközben a felesége mellette aludt. A nő több óra után vette csak észre, hogy 71 éves férje meghalt.

Roy SullivanForrás: Wikipédia

Immunis volt az AIDS-re, de a valami mégis padlóra küldte.  

1996-ban hivatalosan is Stephen Crohn lett az az ember, aki nem tudta elkapni az HIV fertőzést. Mindez azután történt, hogy párja és több barátja is megfertőződött, de ő egészséges maradt. Vérét felajánlotta az orvosoknak, ők pedig több ezer alkalommal tették ki fehérvérsejtjeit a HIV-nek, de a betegség sosem alakult ki. Crohn 2013-ban, 66 éves korában véget vetett életének.

A testvérem látta, hogy a barátai AIDS-esek lettek, majd belehaltak, ő azonban képtelen volt elkapni ezt a szörnyű betegséget. A túlélők bűntudata nyomasztotta – nyilatkozott öngyilkosságának okáról húga, Amy.

 

Stephen CrohnForrás: Facebook/Stephen Crohn
Forrás: Thinkstock
Az öngyilkosság nem kiút! - tinédzserkori krízisek
Tudom, azt érzed, Téged nem ért meg senki; se a szüleid, se a tanáraid, se a régi ismerősök, gyakran még a barátaid sem. Elárulok valamit; ez így igaz! Abban a korban vagy, amikor jószerével, még Magadat se érted. Keresed a saját identitásodat, kis túlzással egyik héten a rock zene, másikon a jazz, aztán hirtelen ki akarsz törni a mindennap körülvevő közegből és rálépsz egy útra, ami lejt, de épp csak annyira, hogy ne érezd kényelmetlennek. Szélsőséges vagy és meggondolatlan. Nagyon nehéz Neked!

A fiatal lány legyőzte az agydaganatot, de valami más elől, már nem tudott elmenekülni.  

2016-ban, a 11 éves ohiói lány, legyőzte a rák egy igen súlyos formáját, ám a kortársaival szemben már nem tudott ilyen életerősen fellépni.

Bethany Thompson-nál 2008-ban agydaganatot diagnosztizáltak. A 3 éves kislány túlélte a műtétet és átvészelte a sugárkezelést is. Az operáció azonban - aminek köszönhetően a daganatot kivágták az orvosok – idegkárosodást okozott, mely arcának furcsa deformitást adott.

Az iskolában Bethany-t egy csoport fiú folyamatosan csúfolta, zaklatta. Egy idő után ezt a lány már nem bírta tovább elviselni, és öngyilkos lett.

Bethany ThompsonForrás: Wendy Feucht

A Titanic-katasztrófa túlélői közül voltak, akiket a sírig kísértett a tragédia.  

1914-ben, két évvel a Titanic elsüllyedése után, a 42 éves Annie Robinson – aki a hajó személyzetéhez tartozott - öngyilkos lett. Annie volt az első, a Titanic azon túlélői közül, akik a katasztrófa után öngyilkosságot követtek el. Jack Thayer, aki 17 éves volt, amikor túlélte a katasztrófát, 1945-ben vágta fel ereit.

A túlélők, akik úgy döntöttek, hogy a Titanic katasztrófa túlélése után öngyilkosok lesznek; Dr. Washington Dodge, Dr. Henry William Frauenthal, Juha Niskanen, John Morgan Davies, Jr. Frederick Fleet és Phyllis Jane Quick – ő csak 3 éves volt, amikor túlélte a Titanic elsüllyedését.

Lehetséges, hogy őket is a már említett túlélők bűntudata sodorta az öngyilkosságba, vagy a történtek okoztak bennük akkora törést, melyet hosszú évek alatt sem voltak képesek maguk mögött hagyni.

A Titanic katasztrófa túlélői közül voltak, akiket a sírig kísértett a tragédiaForrás: AFP
A túlélők bűntudata
A bűntudat ezen fajtája, része a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tünetegyüttesének. Akkor alakul ki, amikor egy tragédiát, katasztrófát, balesetet az adott személy túléli ugyan, de emiatt nem érez megkönnyebbülést, se hálát. Úgy érzi, nem helyes, hogy ő – másokkal ellentétben – túlélte. Szakember segítsége nélkül, könnyen végződhet önsanyargatással, öngyilkossággal.

Túlélte Afganisztánt, de élete súlyát nem bírta elviselni.  

2011-ben a hadsereg veteránja, aki látta, hogy a két barátja is meghal a fronton, öngyilkos lett, mert bűnösnek érezte magát, hogy ő túlélte. Dan Collins, a 29 éves őrmester többször is meghalhatott volna; hátba, majd lábon lőtték, két bomba is felrobbant a közelében.

Két legközelebbi barátja, Dane Elson (22) és Tobie Fasfous (29) azonban nem voltak ilyen szerencsések. Barátnője, Vicky Roach elmondta;

Dan érzékeny férfi volt, és egyszerűen nem bírt a bűntudatával. Azzal, hogy neki is meg kellett volna ott halnia.

 

Dan Collins (jobbra) egyik katonatársávalForrás: Youtube
Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!