Négy évvel ezelőtt határozta el, hogy kifejezetten a plus size témára specializálódik a fotósként dolgozó Erdős Juci. Hogy milyen személyes élmények vezettek ehhez a döntéshez, miért imádja csinálni, és hogyan kell megtanulni szeretni magunkat, többek között erről mesélt nekünk a mindig nyílt és őszinte művész, akit a közelgő Plus Size Napról is kifaggattunk.

Miért éppen a fotózás lett a hivatásod? 

Hosszú évekig édesapám munkája és hobbija is a fényképészet volt, így mindig volt otthon legalább egy fényképezőgép, amivel meg tudott minket örökíteni, engem pedig egyre jobban elkezdett érdekelni, mit lát azon a kukucskálón keresztül, így aztán 11. szülinapomra megkaptam életem első fényképezőjét.

Erdős Juci plus size fotósForrás: Erdős Juci

Fotósként kifejezetten plus size nőkkel foglalkozol. Miért? 

Közel 4 éve történt, hogy specializálódtam erre a témára, egy személyes élmény alakította így. Életem sokadik megjegyzését kaptam már, miszerint szép és jó fej is vagyok, de azért leadhatnék pár kilót. Akkor telt be a pohár, az volt az a bizonyos utolsó csepp, és akkor döntöttem el, hogy bebizonyítom, igenis minden husi nő JÓ NŐ! Gondolkodtam, de hát hogyan tegyem? Majd rögtön meg is válaszoltam a kérdésemet: hiszen fotós vagyok, a kamerámon keresztül!

Kiírtam a közösségi oldalamra, hogy az új projektemhez 42-es ruhaméretűnél nagyobb hölgyeket keresek, és azonnal jöttek a jelentkezők. Valójában az egész olyan volt, mint egy villámcsapás. Gyors, világos és magától értetődő. Azóta is hálás vagyok a srácnak, aki megjegyzésének a hatására megtaláltam az utamat. Imádom ezt csinálni, mert itt nemcsak a fotózáson van a hangsúly, hanem én készítem el a sminkjüket és a frizurájukat is a hozzám érkező lányoknak, asszonyoknak, és eközben sokat beszélgetünk, megnyílunk egymásnak, így a fényképezőgépem előtt azt a szépséget látják, akit én kicsalogattam belőlük. Majd amikor megnézik a kész képeket, észreveszik, tényleg mennyire JÓ NŐK. Tetszenek maguknak, a föld felett lebegve mennek tovább az útjukra, és akkor érzem, hogy "IGEN, EZ AZ", ezért csinálom a plus size fotózásokat. Még eggyel több boldog pluszos nő a világon.

"Bebizonyítom, hogy igenis minden husi nő jó nő!"Forrás: Erdős Juci

Te magad is voltál önbizalom-hiányos? Persze, hiszen akkor nem tudnám, hová lehet fejlődni, lelkileg edzeni magát az embernek. Nekem is voltak önértékelési problémáim, mert azt hittem el, amit mások mondanak, hogy sok vagyok, vagy éppen kevés, és ezáltal másokhoz hasonlítottam magamat, nem pedig a képességeimből hoztam ki a legjobbat. 

Hogyan kell megtanulni szeretni magunkat, ha sok dologgal elégedetlenek vagyunk, amikor tükörbe nézünk? Szerintem az első és legfontosabb teendőnk, hogy értékeljük mindazt, amink van. Hogy nem arra figyelünk, mi hiányzik, mink nincsen meg, hanem hálásak vagyunk azért a lehetőségért, amit kaptunk, hogy élünk egyáltalán. Hogy lélegzünk, hogy van lábunk, amivel eljutunk A-ból B-be, hogy van karunk, mellyel ölelhetünk. Ha valaki azon siránkozik nekem, hogy milyen ronda a lába, azt nehogy lefotózzam, mindig azt válaszolom neki, hogy örüljön annak, hogy egyáltalán van lába. Ilyenkor legtöbben észhez kapnak. Amúgy azt gondolom, ha valami nem tetszik, változtassunk rajta, ha pedig nem változtatunk rajta, fogadjuk el úgy, ahogy van, csak ne szapuljuk, mert a folyamatos önrombolással még sosem lett senki sem boldog, sem elégedett ember.

Azt akt sorozataid nagy feltűnést keltettek. Mi volt velük a célod?

Az, hogy az emberek lássák, nem ufók a kerekded nők, mert nagyobb a fenekük vagy a mellük, mint a konfekcióméretnek. Csak mert valakin van pluszkiló, még lehet boldog, vonzó és szexi.

/1709/Meden2017925114037

Szerinted milyen egy szép nő? 

Pozitív kisugárzású, akinek a társaságában eltűnik tér és idő, és alig várod, hogy újra vele legyél. 

Idén 3. alkalommal szervezitek meg a plus size napot. Miről szól ez a rendezvény? 

Tóth Viki szervezőtársammal saját bőrünkön tapasztaltuk meg az évek során, milyen az, mikor nem találunk magunkra ruhát, vagy csak kínkeservesen, de akkor sem olyat, amilyenért nyakunkba vettük a várost, így jött az ötlet, legyen egy nap, amikor egy helyen csak 42-es mérettől fölfelé találhatóak a ruhák. Ezen a napon rengeteg plus size ruhamárka, ruhaforgalmazó kiállítja a kínálatát, divatbemutatók keretében láthatóak az új őszi/téli kollekcióik, és mindemellett még önbizalom-növelő előadásokat is hallgathatnak a rendezvényre látogató vendégek. Egy igazi feltöltődős nap, én csak úgy hívom: lelki tuning. (nevet) Szóval, aki eljön, sok-sok infóval, egy felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb, és nem utolsósorban a Plus Size Napon senki nem mondja majd a ruhapróbánál, hogy ilyen nagy méretben nincsen ruhánk.

Forrás: Erdős Juci

Szexuálpszichológus, önfejlesztő tréner, coach, stylist, fehérnemű-szakértő és aromaterapeuta is tart majd előadást. Az élet minden területét le akartátok fedni? Igen, igyekeztünk eddig mindig, s most, a november 12-ei eseményen is olyan témákat érinteni, amik segíthetnek a plus size hölgyeknek a mindennapi életben, akár az öltözködésben, akár az újrakezdésben, akár az ismerkedésben, de főként az önelfogadásban. Nemcsak kívülről öltöztetjük fel őket, hanem a lelküket is tápláljuk, támogatjuk, mert ezáltal lesz az élet kerek egész.