A gyilkosságok döntő többségét férfiak követik el. Ám jócskán akadnak olyan esetek is, amikor a tettes nő. Korábban már írtunk olyan anyákról, akik saját gyermekükkel végeztek. Most három nő történetét mutatjuk be, akik fekete özvegyként jártak a világban, és nyomukat férfiak, sőt bizonyos esetekben gyermekeik és anyjuk holtteste jelezte.

Blanche Taylor Moore – Az arzénes gyilkos  

Egy férfi se volt mellette biztonságban. 

A kis Blanche gyerekkora kívülről szép és nyugodt volt. A felszín alatt azonban mélyen rombolta azt lelkész apja nők és szerencsejáték iránti szenvedélye. Hatalmas adósságokat halmozott fel, melyek kiegyenlítésére kézenfekvő megoldást talált ki; lányát prostitúcióra kényszerítette. Háztartásbeli anyja némán végignézte mindezt. Blanche 33 éves volt, amikor az apja meghalt szívrohamban – erős a gyanú, hogy ő volt az első áldozata.

Blanche Taylor Moore több férfit is arzénnal mérgezett megForrás: Murderpedia

Fiatalon ment férjhez James Napoleon Taylorhoz, két gyermekük született. Nem sokkal az esküvő után gyanús körülmények közt anyósa meghalt. 10 éves házassági évfordulóját az asszony egy szeretői kapcsolattal ünnepelte. A szerelem elmúlt – ha volt is egyáltalán -, így semmi sem akadályozta, hogy anyósa után megmérgezze a férjét is.

Ezután már nem kellett titkolnia a kapcsolatát szeretőjével. Ám pár évvel később Raymond Reid is a volt férj sorsára jutott. Halála okaként Guillain-Barré-szindrómát állapítottak meg, de igazából az arzén végzett vele.

Blanche nem sokáig maradt pártalanul, hamarosan megismerkedett Dwight Moore tiszteletessel, aki nászútja után kórházba került.  Az orvosoknak gyanús lett Moore megbetegedése, és egyeztettek egy toxikológussal - ez volt Blanche pechje. 

A vizsgálatok kimutatták, hogy a férfi szervezetében a halálos adag arzénnál 20-szor több volt – ez a legmagasabb érték, amit élő embernél valaha is kimutattak.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a férfi szervezetében a halálos adag arzénnál 20-szor több voltForrás: Shutterstock

A rendőrség első számú gyanúsítottja természetesen Blanche Taylor Moore lett. Megvizsgálták a nő múltját, és exhumálták első férjét és szeretőjét is. Mindkét férfi szervezetében kimutatták az arzént. Kiderült, hogy minden áldozata után komoly örökségre tett szert. A tárgyaláson – bár Blanche tagadta a vádakat – végül méreginjekció általi halálra ítélték. 26 éve várja az ítélet végrehajtását a halálsoron.

Hátborzongató gyilkosságok, amelyeket anyák és gyermekeik követtek el
Egy anya legfontosabb célja, hogy megvédje a gyermekét, megóvja a világban fellelhető rossztól. Ám előfordulnak olyan szélsőséges anya-gyermek kapcsolatok, amelyek rácáfolnak erre. Ilyenkor érdemes hátralépni egyet, és megpróbálni megérteni vagy épp csak feldolgozni azt, hogy miként és miért képes egy anya a gyermekével együtt gyilkolni.

 

Belle Gunness – a lelkiismeret nélküli sorozatgyilkos  

Közel 40 embert ölt meg, köztük saját gyermekeit is. 

Belle – aki 183 centiméteres magasságával és 90 kilójával nem volt az a kimondott törékeny szépség – Norvégiából Amerikába költözött, ahol az 1800-as évek végén férjhez ment. Chicagóban éltek, és négy gyermekük született, sajnos kettő még csecsemő korában meghalt – nem biztos, hogy természetes halállal. Pár évvel később Sorenson, a férje is követte két gyermekét. Családja megcsorbulásáért minden bizonnyal Belle tehető felelőssé. Már a temetés másnapján felvette az életbiztosítást. Vett egy kis farmot, és odaköltözött a gyerekeivel.

Belle Gunness közel 40 embert ölt meg, köztük saját gyermekeit isForrás: Wikipédia

Belle két évvel később ismét feleség lett, Peter Gunness vette el az asszonyt. Gyermekük is született, de újszülött korában meghalt, nem sokkal később pedig ismét megözvegyült a norvég nő. Azzal állt elő a rendőröknek, hogy miközben férje az előszobában próbálta felvenni a cipőjét, egy lábon állva elvesztette egyensúlyát, nekiesett a szekrénynek, annak tetejéről pedig ráesett a húsdaráló, bezúzva a fejét. Döbbenetes, de elhitték neki! 

Ám Gunness nem egyedül költözött Belle-hez. Két lányát is magával vitte, akik közül apjuk halála után az egyiket annak rokonai fogadták be, a másikat pedig Belle bentlakásos iskolába küldte – igazából azonban a kis Jennie-t is megölte.

Volt, akivel valamilyen méreggel végzett, de a baltát is előszeretettel használtaForrás: Shutterstock

A norvég fekete özvegy ezután hirdetést adott fel a helyi lapban, amelyben kérőket keres, kiemelve nagy házát és farmját. Természetesen a férfiakból nem volt hiány, de az esküvőig egyik se jutott el – mind Belle áldozataként végezte. A legszörnyűbb tette azonban kétségtelenül házának felgyújtása volt, melyben megtalálták két lányát és egy lefejezett női holttestet is. Erről hamar kiderült, hogy nem az asszony holteste, hiába próbálta úgy beállítani a kegyetlen és szívtelen sorozatgyilkos. A farmot felásták, és több holttestet is találtak. Volt, amelyikkel valamilyen méreg végzett, de a baltát is előszeretettel használta Belle. Sose kapták el, így lehet, hogy máshol, más néven tovább folytatta a gyilkolást, bűneiért pedig sosem kellett felelnie. 

Rhonda Belle Martin  

Kislánya halála ébresztette rá, hogy mi nyújt neki igazi gyönyört.

Rhonda nagyon fiatalon ment hozzá első férjéhez, ám házasságuk 4 év után tönkrement. Nem sokkal később ismét megházasodott, George W. Garrett megfelelőbb partnernek bizonyult. 5 gyermekük született, ám a felnőttkort egyik sem érte meg. Amikor a 4 éves kis Mary bizonyítottan természetes halállal meghalt, Rhonda egy új érzést ismert meg: imádta! Akkoriban nagy volt a gyermekhalandóság, de bánatára a másik 4 gyereke egészséges volt. 3 évvel Mary halála után végül elszánta magát, és a patikában vásárolt arzénnel – amellyel rágcsálókat irtottak akkoriban – megmérgezte hároméves kislányát. A szerencsétlen gyerek kínok között halt meg, mivel az arzén lassan öl.

Rhonda Belle Martin kislánya halála után kezdett gyilkolniForrás: Murderpedia

Két év telt el, majd Rhonda érezte, újabb gyilkosságra van szüksége. Férje szintén arzénnal való megölése után a gépezet beindult, és már nem lehetett leállítani. 

1939-ben az egyéves kis Judith meghalt - ezt kivételesen nem az anyja idézte elő. Ezt követően pár év különbséggel megmérgezte a 6 éves Annt és a 11 éves Ellynt is. A gyermekei megölése mellett még szörnyűbbé teszi a tettét, hogy olyan módot választott, mely rengeteg szenvedéssel járt az áldozatok számára. Az anyja se maradt ki a sorból, így 1944-re teljesen egyedül maradt.

1950-ben hozzáment Claude Carroll Martinhoz, aki rajongott érte. Ez azonban nem menthette meg az életét, egy évvel később őt is megmérgezte Rhonda. A friss özvegy ekkor egy közfelháborodást keltő viszonyba kezdett, majd ugyanabban az évben, amikor férje meghalt, hozzáment a mostohafiához – aki 20 évvel fiatalabb nála.

Rhonda a kislányát és a második férjét is megmérgezteForrás: Shutterstock

5 boldog év után, Rhonda ismét bevetette a mérget, ám elszámolta magát. Fiatal férje nem halt meg, csak lebénult. Az orvosok a hajszálából megállapították, hogy arzénnel tört valaki az életére. A nyomozók egyből a feleséget gyanúsították, utánanéztek a múltjának, és kihantoltatták elhunyt férjeit, gyermekeit és édesanyját. 6 esetben találtak arzént a testekben. A tárgyaláson Rhonda maga kérte életfogytig tartó szabadságvesztését, mert szerinte ha valaha is kiszabadulna, újra ölne. Ám a bíróságon nem teljesítették a kérését, villamosszék általi halálra ítélték, amelyet 1957. október 11-én végre is hajtottak.