A szubkultúra a társadalom természetes velejárója. Lényegében valamilyen azonosságon alapuló csoportosulást jelent, amelynek csak egy része deviáns. Ez utóbbira mutatunk most három példát, és egy ráadást. 

 

Szubkultúra

A társadalom egy csoportjára jellemző sajátos szokások, szabályok, meggyőződések rendszere, amely speciális értékrendhez kötődik, valamint a többségi társadalomtól eltérő kulturális jegyeket is hordoz. Számos dolog mentén kialakulhat; hivatás, lakóhely, szexuális irányultság, korosztály, érdeklődés szerinti, valamit devianciákhoz kötött szubkultúrákat különböztetünk meg.

1. Anglia - Chavs  

A Chavs elnevezés egy antiszociális ifjúsági szubkultúrára utal. Legtöbbjük alsóosztálybeli, alacsonyan iskolázott, kulturálatlan viselkedésű, de sok köztük a bűnözői hajlamú (csalás, lopás, rablás) és erőszakos fiatal is. Már elsőre fel lehet őket ismerni; melegítő, baseballsapka, borotvált fej, arany ékszer, cigaretta és alkohol és a védjegyüké vált Burberry „minta".

A Chavs elnevezés egy antiszociális ifjúsági szubkultúrára utalForrás: Flickr/Rach

2. Japán - Yankii  

A Yankii munkásosztályú fiatalok szubkultúrája, mely nem valamiért, hanem valami ellen alapult. Természetesen nem annyira kemények, mint a Jakuza, de híresek arról, hogy hangosak, durvák, és nem hajlandóak részt venni a japán kultúra szigorú szabályaiban, szokásaiban – csak japán gengszterrapet hallgatnak, hajukat előszeretettel festik szőkére, pirosra vagy narancssárgára.

A Yankii munkásosztályú fiatalok szubkultúrája, amely nem valamiért, hanem valami ellen alapultForrás: imgur.com

Fiatal bűnözők, akik szeretik mindenkitől megkülönböztetni magukat, imádják a motorokat, a feltűnést. A Yankiik fiatalon szerveződnek, de felnőttként is megőrzik a szubkultúrájuk jellegzetességeit. Az ő gyerekeik például rendszeresen kimaradnak a középiskolából.

4 döbbenetesen veszélyes amerikai banda (18+)
Manapság számtalan aktív szélsőséges szervezet, banda, vagy épp vallási szekta működik. Mindnek vannak egyedi szokásai, rituáléi. Akadnak köztük, akik a sátánnak mutatnak be emberáldozatokat, vagy szemétevésre kényszerítik tagjaikat. Vannak ismertek, de a legtöbbről alig lehet tudni valamit. A titkok a mindennapjaik részét képezik, ám időnként kiszivárognak információk – nemritkán szándékosan, hogy növeljék a velük kapcsolatos félelmeket. Nézd meg őket!

3. Skócia - Ned  

A Ned köznapi értelemben huligánt jelent, akik a külvárosi, szegényedett területeken élnek. A kifejezést 1960-ban már aktívan használták az újságírók a tizenéves bandákra. A Ned szubkultúra erősen kötődik az erőszakhoz, már a mozaiknév is erre utal (Non Educated Delinquent – Nem művelt bűnöző). Általában melegítőben járnak, kedvelt fegyverük a kés.

A Ned szubkultúra erősen kötődik az erőszakhoz, már a mozaiknév is erre utal (Non Educated Delinquent – Nem művelt bűnöző)Forrás: Flickr/letsbook

+1. Dél-afrikai Köztársaság - Zef  

A Zef egy afrikai szleng kifejezés, amely a többnyire fehér, alsó középosztálybeliekből álló szubkultúrát jelöli. Az 1960-as és 1970-es években a fehér munkásosztály meglehetősen jól élt a dél-afrikai köztársaságban. A gyűjtőnevüket – Zef –, kedvelt autótípusuk után kapták; Ford Zephyr.

A Die Antwoord zenekar – amely magát önálló Zefként definiálja – úgy nyilatkozott, hogy a zef olyan zenei stílus és szubkultúra egyben, mint például a hiphop. Komoly a társadalomban betöltött szerepe, formálja a közgondolkodást. Azt vallja, hogy légy önmagad, és ne foglalkozz azzal, mások mit gondolnak rólad. A Zefnek azonban van egy másik, mocskosabb arca is, amely felszabadult a szégyenérzettől.