Kevesen vagyunk, akiket nem tölt el némi rémülettel egy éjszakai séta gondolata elhagyott vidámparkokban, netán egy egykoron több ezer embernek otthont adó szigeten. A hátborzongató háttértörténetek pedig csak pluszban fokozzák a félelmet. Korábban már írtunk félelmetes helyekről, de halloween napjára tartogattuk az igazán rémisztő helyeket.

1.Willard Asylum, New York  

Az utolsó pácienst, 1995-ben bocsátották el ebből a New York-i elmegyógyintézetből. A közel 130 éves fennállása nem volt zökkenőmentes. Érkezett panasz többször a betegek életkörülményeire, és az épület állapotára is.

Willard Elmegyógyintézet, New YorkForrás: inmatesofwillard.com

A legnagyobb döbbenet azonban a már bezárt épület átvizsgálásakor érte az embereket. A padláson több mint 400 korábbi beteghez tartozó bőröndöt találtak – átlagosan az 1910-1960-as évekből. Akkoriban, akit elmegyógyintézetbe zártak, nem sok reménye volt a gyógyulásra. Ennek a több száz bőröndtulajdonosnak se volt esélye rehabilitálódni a társadalomba. Akik az intézményben lelték halálukat, azokat a közelben, csupán számokkal jelölt sírokba temették el, személyes holmijukat pedig elzárták a padláson.

/1710/A_Wil2017103011521
Forrás: Youtube
Élet az elmegyógyintézetben (18+)
A 19-20. században a mentális betegség elsősorban fenyegetésként lett ismert, és ez mélyen gyökerező társadalmi paranoiát eredményezett. A betegeket bűnözőnek tekintették; így megvonták tőlük alapvető emberi jogaikat. Nézd meg,hogy miként éltek egykor a "bolondoknak" titulált emberek.

 2. Nara Dreamland, Japán    

A japán „Disneyland” 1961-ben nyitotta meg kapuit, és végleg 2006-ban zárt be. Lényegében most épp olyan, mint egy posztapokaliptikus túrahelyszín; félelmetes lenyomata az emberek utáni életnek.

/1611/Nara_2016113154948

3. Hashima-sziget, Japán  

A „Battleship Island” és a „Ghost Island” néven is ismert sziget, egykor több ezer ember otthonául szolgált. Az 1887 és 1974 között működő tengeralatti szénbányászati létesítmények bezárását követően, a munkások és családjaik elhagyták a szigetet, ami így lassú, de határozott hanyatlásnak indult. Nem volt azonban kellemes az élet, még a bányák működése alatt sem. A gyár betonfallal vette körbe az egész szigetet, hogy a viharos tengertől megóvja azt, így inkább hasonlított egy börtönre, mint egy lakóövezetre. A nagy szigor és a brutális munkatempó, mintegy 1300 ember életét követelte.

A romos épületekkel senki sem foglalkozik, bár a filmeseket kifejezetten inspirálja ez a kísérteties atmoszféra; a Skyfall című Bond filmben itt találkozik először a 007-es ügynök és az épp aktuális főgonosz.

4. Michigan Central Station, Detriot (USA)  

A 20. század elején, 15 millió dollárért épült Michigan Central Station volt a világ legmagasabb vasútállomása – köszönhető ez a vele egybeépített, 120 szobás szállodának. A 46 ezer négyzetméteres, 18 emelet magas épület sosem működött teljes kihasználtsággal. A város végül 1988-ban bezáratta.

Michigan Central StationForrás: AFP

Az omladozó épület szerepelt például a 2006-os Transformers-filmben, de megjelenik a 8 mérföldben és A Szigetben is.

5. Six Flags Jazz Land, New Orleans (USA)  

Az elhagyott vidámparkok rémisztőek, ugye? A New Orleans-i Jazzland sorsát, a 2005-ös Katrina hurrikán tombolása pecsételte meg. Azóta senki sem próbálta újraépíteni, akkora károkat szenvedett, hogy nem érné meg.

Six Flags Jazz Land, New OrleansFotó: JAson Lanier Photography

6. New Bedford Orphuem, New Bedford (USA)  

1912 áprilisa nemcsak a Titanic első útjától és katasztrófájától volt hangos, hanem az Orpheum színház megnyitójától is. Nem volt azonban hosszú életű, 1959-ben már be is zárták. A gyönyörű épület bizonyos részeit használták élelmiszer- és dohányboltként, és vannak olyan projektek is, melyek célja az épület helyreállítása. Jelenleg azonban magányosan és lepusztultan áll ez az egykor oly' csodás színház.

New Bedford Orphuem, New BedfordFotó: Frank C. Grace/trigphotography.smugmug.com