Az elmúlt néhány hétben elárasztották a médiát a szexuális zaklatás témakörét átrágó cikkek, személyes történetek, áldozatok és (feltételezhető) elkövetők, no meg persze a #MeToo posztok. De miként hat ez ránk? Miként hat ez a társadalmunkra? Változik majd bármi is ettől, vagy csupán a felszínen söprögetünk, miközben már egy takarítószolgálat is kevés lenne? Ezekre keressük a választ.

Aránytalanul a nők vannak az első helyen

Ez összefüggésben van azzal, hogy a legtöbb szexuális zaklatást férfiak követik el. Ez a társadalmi attitűd érdekes okból fakadhat. Nézzünk meg egy példát. 

„Milyen szexisen feszül ma rajtad ez az ing, szívesen kigombolnám."   

„Milyen szexisen feszül ma rajtad ez az ing, szívesen kigombolnám."Forrás: Shutterstock

Ha ezt egy nőnek mondják, úgy az a legtöbbnél kényelmetlenséget, megaláztatás érzését, sőt egyenesen félelmet válthat ki. De ha ezt egy férfi kapja, az esetek többségében dagadó magabiztossággal fogadja, és továbblép. Ugyanaz a mondat, ugyanaz a tartalom, mégis teljesen más fogadtatás. Ennek erős evolúciós és sztereotip oka lehet. Egyrészt mélyen bennünk él, hogy a nő a gyengébbik nem, a befogadó, aki védelemre szorul, aki kiszolgál. A férfi a vadász, az erősebb, az agresszívebb, aki elveszi, ami kell és jár neki. Évezredekig éltünk ebben a hitben, ezt pedig se az emancipáció, se a feminizmus nem tudta még elfeledtetni velünk, egyik nemmel sem. 

Másrészt a nőket lényegesen könnyebben lehet szexre kényszeríteni, mint a férfiakat. Ám nem szabad elmenni amellett sem, hogy az ártatlan szexuális megjegyzések és tettek a társadalmi morál elfogadott részét képezik - ilyenformán pedig nagyon nehéz meghúzni azt a bizonyos határt. Egy szórakozóhelyen, ha egy férfi megmarkolja egy nő fenekét, senki sem vezeti ki, nem éri nyilvános megaláztatás. Ha netán kap is érte egy pofont, még ő lesz felháborodva, mondván, mit kell túlreagálni a dolgot.

Ha egy férfi megmarkolja egy nő fenekét, és pofont kap érte, még ő lesz felháborodva, mondván, mit kell túlreagálni a dolgotForrás: Shutterstock

Csodálkozunk hát, hogy a nőknek már egy kocsmából utánuk fütyülő férfitársaság hatására is görcsbe rándul a gyomruk, és szaporábbra veszik a lépteiket? A nők túlnyomó többsége a catcallingnak hívott jelenséget sem képes férfiasan félvállról venni, mivel beléjük van kódolva, hogy egy esetleges atrocitás során ők bizony alul maradnának. Ami lássuk be, elég reális kép. A dologhoz persze hozzátartozik, hogy a "beszólogatások" nagy százalékát sosem követné tett. Ez a tény azonban a legtöbb nőben nem csökkenti a veszélyérzetet. Ha a társadalom szigorúbb lenne önmagával, akkor számíthatnának segítségre. Az emberek azonban közömbösek egymás iránt. Hiába a rengeteg #MeToo, hiába a hatalmas fókusz ezen a témán, melyben számos, a jelenséget elítélő komment árad szét a világhálón. A nagy számok törvénye alapján a legtöbb ilyen kiírást használó is találkozott már passzív félként a szexuális zaklatás valamelyik formájával, és csak kis százalékuk tett ellene. Miért hiszem ezt? Addig, ameddig az bír hírértékkel, hogy valaki közbelépett egy ilyen szituáció során, miközben tudjuk, hogy egy nőt naponta többször is érhet ilyen fajta megnyilvánulás... nos, számoljunk csak utána. Bizony, ebből jól érződik, hogy az együtt érző nők és az „én szégyellem magam miattuk" férfiak java része is csak elfordul.

Mit tehetnél egyedül nőként? Te? Semmit. De ha az utcán, a munkahelyen, a szórakozóhelyen összefognánk, és egyként jeleznénk, hogy ez bizony túlmegy azon a határon, ami itt megengedett, akkor... Persze ez csak álom, feltételezés.

A "beszólogatások" nagy százalékát sosem követné tett, ez a tény azonban a legtöbb nőben nem csökkenti a veszélyérzetetForrás: Shutterstock

Jobban állunk, mint 100 éve

Ami azt illeti, a szexuális zaklatás ügyében jobban állunk, mint például 100-150 éve. Elég csak a századfordulós Budapesten, a cselédlányok sorsát néznünk. A vidékről érkező fiatal lányokkal szembeni erőszakoskodás, abszolút természetes, és hallgatólagosan elfogadott volt. Rengeteg lány esett teherbe a ház urától, de mégse ez a fajta kiszolgáltatottság a legmegdöbbentőbb. Erőszaktevők voltak, vannak és lesznek. Akkor, amikor a szegény, butuskának tartott cselédeket alsóbbrendűnek tartották, nem égbekiáltóan meglepő tény, hogy szemrebbenés nélkül ki is használták őket – mely egyébiránt alattomos és elitélendő dolog. Az abszolút hihetetlen, az a család, leginkább a saját apjuk válaszreakciója. A legtöbb megesett lány megpróbált otthon menedéket találni az ítélkező szemek elől. Ekkor még nem beszélhetünk áldozat hibáztatásról, mivel áldozatot sem láttak, csak felelőtlen gaz csábítót, vagy naiv leányt. Tehát ezek a szerencsétlen, megtört lelkű és egy életre tönkretett lányok hazamentek, de az esetek döntő többségében, nem fogadták őket szívéjesen, sőt. Leggyakrabban az apjuk elkergette őket otthonról, vagy megmondta, hogy a család és a saját jóhírük érdekében jobb lenne, ha a kútba ölnék magukat. És bizony ekkor, sokan választották az öngyilkosságot.

Min múlik?

Ha egy ember intelligens és kulturált, az nem jelenti, hogy nem válik belőle szexuális zaklató, erőszaktevő. De egy, a kulturálatlanságot nem elfogadottnak tekintő társadalom, az ilyen esetek nagy százalékát meg tudná előzni. De nem ebben élünk.

Ha egy ember intelligens és kulturált, az nem jelenti, hogy nem válik belőle szexuális zaklató, erőszaktevőForrás: Shutterstock

Jelenleg ott tartunk, hogy az agresszíveket, a törtetőket, a nulla empátiával bírókat némán elítéljük ugyan, de őket engedjük érvényesülni, fejet hajtunk előttük és behódolunk nekik. Ezért tehetik meg, hogy hatalmuk kifejezésének eszközeként használják a náluk gyengébbekkel szemben - nőkkel, férfiakkal, gyerekekkel egyaránt - a szexuális zaklatás formáit.

Mert ez a jelenség csak másodsorban szól a szexuális vágyról és kielégülésről. Ez bizony elsősorban a hatalomról szól, arról, hogy bármit megtehet a másikkal.

Egyedül sétálsz az utcán? Utánad kiabálom, hogy jól megdugnálak. Azért, mert tudom, hogy te semmit sem fogsz ez ellen tenni, és ekkor hirtelen hatalmam lesz feletted. Az irodában te főzöd a kávémat, és csendben a fenekedre csapok, mikor behozod nekem. Megtehetem, mert senkinek sem fogod elmondani és nem mersz ellene tenni. Ismét csak hatalmam lesz feletted. Szeretnéd a legjobb jegyet kapni a dolgozatodra? Gyere be hozzám óra után és megmutatom, mit kell tenned érte. Hatalmam van feletted, mert tőlem függ a jövőd.

Miért nem ér akkor minden nőt szexuális zaklatás, erőszak?

Egyrészt nincs minden emberben meg a vágy, hogy ilyen módon gyakoroljon hatalmat mások felett. Másrészt pedig, a szexuális zaklatást elkövetők pontosan tudják, hogy kivel és meddig lehet elmenni. Az áldozat típusokat egyből felismerik.

A szexuális zaklatást elkövetők pontosan tudják, hogy kivel és meddig lehet elmenni, az áldozat típusokat egyből felismerikForrás: Shutterstock

Áldozattá tehet valakit a naivitása, a kiszolgáltatott helyzete, a sebezhető testi-, tudati- vagy lelki állapota, de van, aki eleve áldozat szerepben nő fel és nem is ismer másfajta viselkedési mintát. Ez azonban nem teszi őket felelőssé! Az, hogy 16 éves, élettapasztalat nélküli diák vagyok, még nem ad okot arra, hogy a tanárom fehérneműs képeket kérjen tőlem a jó jegyért cserébe! Az, hogy egyedül nevelem a két gyerekemet és rettegek az állásom elvesztésétől, nem hatalmazza fel a főnökömet, hogy kiköpesse velem a rágót, mielőtt bemennék hozzá késő délután az irodájába!

Az ilyen embereket elsősorban nem az épp aktuális áldozatok tudják megállítani, hanem a társadalom. A #MeeTo megnyilvánulások ehhez vezethetnek. De nem elég, csak írni róla, ennek a tettekben is meg kell jelennie. Ezt pedig azzal kell kezdeni, hogy ne ítéljük el azt, aki elmondja, hogy igen hülye voltam, beültem mellé az autóba, ő pedig ezt felhívásnak vette keringőre... ne legyen az áldozatok számára kétséges, hogy kinek a hibája is volt az, ami velük történt. Egy férfi se kell, hogy eltűrje az öltözőben történő csupasz fenékre csapásokat!

Az áldozatok azonnali reakciója, bizony nagy arányban lenne képes visszaszorítani, a hatalom eme megnyilvánulását. De addig, amíg a társadalomban felmerül, hogy erről ő tehet - miért is maradt vele egyedül a szobában -, addig ezt a többsége inkább elrejti magában. Tönkretéve ezzel saját magát és azokat is, akik utána következnek az adott zaklató listáján.

A legfontosabb, hogy ne legyen az áldozatok számára kétséges, hogy kinek a hibája is volt az, ami velük történtForrás: Shutterstock

Továbbá fontos lenne a szemtanúknak is felszólalni, tenni ellene. Egyszóval társadalmi nyomást helyezni az ilyen viselkedés elítéléséért.

A szabad véleménynyilvánítás, a szabad elidegenedés és a szabad kulturálatlanság éveiben élünk. Ezek azok, amik alapvetően megmagyarázzák, miért nem tartunk még mindig ott, hogy egy másik ember bárminemű zaklatása tényleges következménnyel járjon.