A fegyelmezés és büntetés könnyen torkolhat gyermekbántalmazásba. Ezekben az esetekben nem csupán a számuk tragikus, hanem az is, hogy a szülők nincsenek tisztában a bűn a súlyosságával, amit saját gyermekük ellen elkövetnek.

A jelenleg is hatályos, 1997. évi XXXI. törvényben, amely a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szól, ez szerepel:


6. § (5)43 A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással – fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal –, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak.

Az Üsd csak meg nyugodtan a gyerekedet! cikkünkben, korábban már részletesen elemeztük, hogy milyen rövid és hosszú távú károkat okoz a szülő, ha büntetés címszó alatt bántja a gyermekét. A szülői bántalmazás mint fegyelmezés nem új keletű dolog - sajnos. A gyermek verése kézzel, szíjjal, fakanállal, vagy épp a szappannal kimosott száj még szüleink idejében is mindennaposnak számított. Manapság is sokan alkalmazzák a sötét szobába, szekrénybe zárást. A kézre/szájra csapás, az elfenekelés pedig sok családban a mai napi elfogadott dolog. Ezeket figyelembe véve nem meglepő, ha olyan esetekről hallunk, amelyben egy szülő túlment azon a bizonyos határon.

A bántalmazó szülők nincsenek tisztában a bűn súlyosságával, amit saját gyermekük ellen elkövetnekForrás: Shutterstock

A kopaszra borotválás mára egyfajta kedvelt nevelési célzatú büntetéssé vált. Számtalan olyan, maguk a szülők által a közösségi média valamely platformjára feltöltött videó bizonyítja, hogy különböző vétségek elkövetéséért kapják ezt „jutalmul" a gyerekek. Ez nemcsak szörnyen drasztikus és túlzó, de a nyilvános megaláztatást választva, egy életre mély és fájdalmas nyomot hagynak a gyermekben – ami az internetre egyszer felkerül, az örökre ott is marad. Ám sajnos ennél jóval borzalmasabb dolgokat is elkövettek már szülők a saját gyermekükkel szemben csak azért, mert azok valami rosszat tettek.

Kegyetlen büntetések  

Kizárták a lakásból

Minnesotában egy 12 éves lányt azzal büntetett az anyja és a mostohaapja a rossz jegyei miatt, hogy levetkőztették, ráadtak egy pelenkát (!), leborotválták a haját és kizárták a házból. Rendőrök figyeltek fel az ajtón hisztérikusan dörömbölő lányra. A szülők börtönbüntetést kaptak.

A kislány azóta is retteg a víztől

A 2 éves Mia körülbelül fél órát volt felügyelet nélkül a medencénél, ami már önmagában is döbbenetes felelőtlenség. A kislány eközben egy 5 hetes kiskutyát dobott a vízbe, aki megfulladt. Amikor apja ezt meglátta, annyira mérges lett, hogy fogta és egyszerűen belehajította a medencébe a lányát. A férfi barátnője ugrott a kislány után, és mentette meg az életét. Apja, állítása szerint, csak meg akarta Miát tanítani arra, hogy a víz veszélyes. Nos, ez sikerült neki, mivel a 2 éves csöppség azóta retteg a víztől, az eset után napokig még a zuhanyzást sem bírta elviselni. A férfit gyermekbántalmazás miatt letartóztatták, a börtönben rabtársai többször is bántalmazták már.

Láncra verte lányát

Az iskolából való lógást egyik szülő sem nézi jó szemmel. Arra azonban, amit ez a malajziai anya tett, nem lehet elég indokot szolgáltatni. Miután megtudta, hogy a lánya nem ment be a mandarinórára, bokájánál fogva odaláncolta a parkolóban lévő oszlophoz, majd magára hagyta. A 8 éves kislányon, aki sírt, és az ujját szopta, járókelők próbáltak segíteni, de a lánc olyan vastag volt, hogy sehogyan se tudták kiszabadítani. Végül a rendőrök vágták le a láncot az ekkor már kétségbeesett kislány lábáról, aki elmondta nekik, hogy az anyja büntette meg így. Az ügyben nyomoznak. 

Forrás: Shutterstock
Tegyél ellene, tegyél érte!

Ha környezetedben bárminemű, gyermekkel szembeni bántalmazást, visszaélést, veszélyeztetést tapasztalsz, úgy lehetőséged nyílik segíteni! Egy gyermek sem érdemli meg, hogy a feltétel nélküli szeretetét, elfogadását és jóhiszeműségét kihasználják, se azt, hogy testi és érzelmi terrorban kelljen élnie. Tégy ellene, tégy érte! A felelősség közös!


Hívd a rendőrséget (107), vagy keresd fel a körzetes Gyermekjóléti, Családsegítő Központot.

Egy fához állította apja éjszaka

A 3 éves kis Sherin Mathewsnak az volt a megbocsáthatatlan bűne, hogy nem itta meg este a tejet. Apja úgy gondolta, hogy ezért az éjszaka közepén kiküldi a kislányt a kertbe, és egy fához állítja. A magára hagyott Sherin egyedül a sötétben rettentően félhetett. Az apa állítja, hogy negyed óra múlva kiment érte, de már nem találta sehol. A történetét erősen megkérdőjelezi, hogy a kislány eltűnése után csak 5 órával értesítette a hatóságokat, ők pedig másfél kilométerrel arrébb találták meg a 3 éves lány holttestét. A halál okát még keresik.

A kegyetlen apa, Wesley Mathews és kislánya, Sherin MathewsForrás: Richardson Texas Police Departmanet, CBS News

Harapással büntette a csecsemőt, mert az sírt

6 évvel ezelőtt történt itthon, hogy a másfél hónapos kislány sírása zavarta apját a tévé nézése közben. Büntetésként kétszer is hatalmasat harapott a védtelen csöppségbe, mire az a fájdalomtól még hangosabban kezdett el sírni. Az apa erre a ruhájánál fogva felemelte, és közel egy méter magasról beleejtette a gyermeket a kiságyba. A csecsemőn több sérülést is találtak, többek közt sípcsont- és koponyatörést, valamint agyzúzódást.
Sajnos a kisbabákkal szembeni erőszak igen gyakori, pedig a sírásnak teljesen más célja van.

Hónapokon át bántalmazták

Korábban írtunk már arról a szerencsétlen sorsú, 7 éves kisfiúról, akit apja a disznók elé vetett. Adriant apja és mostohaanyja módszeresen büntette; késsel vagdosták, megalázták, éheztették. Egyszer az őszi rideg időben arra kényszerítették, hogy a kerti, koszos medencében álljon órákon át, nyakig merülve a hideg vízben. Adrian hányattatott és rövid élete tragédiával végződött. Apja egyszerűen egy székhez kötözte, és otthagyta meghalni. Miért? Az új információk arra utalnak, hogy a kisfiú szálka volt a pár életében, és lényegében bármilyen apró hibát is elkövetett otthon, azt kegyetlenül megtorolták. Élete vége felé azonban már indok sem kellett a bántalmazásokhoz.

Adrian Jonest hónapokon át kínozták a szülei, végül az apja a disznók elé vetetteForrás: kansascity.com

A most bemutatott esetek sajnálatos módon nem egyediek. Számtalan gyermek kénytelen elviselni szülei bántalmazó fegyelmezési módszereit. Ám ők sosem kérnének segítséget, mivel a feltétel nélküli szeretet erősebb, mint a saját testi és lelki épségük védelme. A te felelősséged is, hogy a környezetedben ne történhessen hasonló eset!