Egy nő a világ legmagasabb pontján. Ez volt Shriya Shah-Klorfine álma, melyért gyakorlatilag feláldozott mindent, a saját életét is. Ám az övé nem egy átlagos Everest-mászás története. Egyszerre hihetetlen és hátborzongató az az út, ami a tragédiáig vezetett.

Shriya 2012 márciusában érkezett Nepálba, április végén pedig már az Everest alaptáborában volt. Az 5300 méter magas táborban a sátra előtt elhaladók mind irigykedve figyelték a profi, szponzorált hegymászónőt, aki élete álmát készült megvalósítani.

Az 5300 méter magas táborban a sátra előtt elhaladók mind irigykedve figyelték a profi, szponzorált hegymászónőtForrás: Youtube

A többi hegymászó csodálatát nem csupán ez váltotta ki; magabiztossága, határozottsága, valamint nepáli származása miatt szinte magától értetődő volt, hogy pár nappal később ő lesz a legsikeresebb csúcstámadó.

Május 18-án aztán elindult felfelé. Ahogy sokan, ő is oxigénpalackkal mászott, melyet 7000 métertől vett igénybe. Ám a többiek meglepetésére, Shriya nagyon lassan haladt felfelé. Azt mondják, aki 14 óráig nem éri el a csúcsot, az inkább forduljon vissza. A kanadai hegymászónő 14:30-kor érte el a 8848 méteren lévő „világ tetejét". Itt, több másik hegymászóval együtt még le is fényképezték, ám ő szokatlanul hosszú ideig időzött a csúcson.

A kanadai hegymászónő 14:30-kor érte el a 8848 méteren lévő „világ tetejét"Forrás: Facebook/Shriya Shah-Klorfine

Shriya csak 15 órakor indult vissza az őt kísérő serpákkal. Lefelé még lassabban haladt, és megtapasztalta minden Everest-mászó rémálmát. Egy hatalmas, hurrikán erősségű szélvihar csapott le a csapatra, mely -40 fokos hideget hozott magával. A halálzónának is nevezett szakasz aznap 3 életet is magával vitt, köztük a mindenki által magasztalt Shriya Shah-Klorfinet is.

Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017
Hatalmas bravúr! Klein Dávid csúcsra ért
A magyar hegymászó oxigénpalack nélkül jutott fel a Himalájában található 8091 méter magas Annapurna csúcsára. Dávidnak ez a negyedig nyolcezres csúcsa, és ő az első magyar hegymászó, aki meghódította az Annapurnát!

Kiderül a döbbenetes igazság

Ugye, az elején azt írtuk, hogy Shriya profi és tapasztalt hegymászó volt. Nos, ez csupán egy kép, melyet ő festett magáról, hogy szponzort szerezzen az Everest-expedíciójához. Műteremben, bérelt felszerelésekkel készült képeire hatalmas hegyeket montírozott. Ezekkel, a láthatóan amatőr Photoshop-fotókkal szerzett magának támogatót, aki teljességgel elhitte, hogy a nő évek óta mászik meg magas hegyeket, és tökéletesen felkészült egy ilyen túrára. Nem volt.

Shriya műteremben, bérelt felszerelésekkel készült képeire hatalmas hegyeket montírozott, ezzel hitetve el, hogy profiForrás: Twitter/Shriya Shah-Klorfine

Kanadában túrázgatott kisebb hegyeken, de semmiféle tapasztalattal nem rendelkezett a komolyabb hegymászás terén. Volt azonban valamije, mely sok profiból hiányzik: a hihetetlen kitartása.

Út a csúcsig

13 éves koráig élt szülőhazájában, Nepálban. Ott szeretett bele a hatalmas hegybe. Később az élet távol sodorta álmától, majd 2011-ben férje elé állt azzal, hogy meg fogja mászni az Everestet. 32 évesen még nem késő belekezdeni egy komolyabb felkészülésbe, tapasztalatszerzésbe, tanulásba, ám Shriya csupán mentális erejében bízva kezdett bele a mászás megszervezésébe, szponzorkeresésbe. Miután ránézésre is kamu képei célt értek, és eljutott Nepálba, már csak egy expedíciószervező-céggel kellett szerződnie. A komolyabbak azonban tapasztalatlansága miatt elutasították. De akadt egy egészen friss cég, ami magasabb árért cserébe elfogadta a jelentkezését.

Shriya csupán mentális erejében bízva kezdett bele a mászás megszervezésébe, szponzorkeresésbeForrás: Facebook/Shriya Shah-Klorfine

A táborban sikerült majdnem mindenkit átvernie

Az alaptáborban mindenki azt hitte, hogy egy kivételes hegymászóval van dolga. Ám Shriya titokban eljárt a serpáival gyakorolni – például biztosító kötéllel mászni és leereszkedni. Ezelőtt még hágóvasat se látott, nemhogy azt a bakancsára tudja rögzíteni. A nő annyira elszánt, lelkes és kitartó volt, hogy úgy érezte, senki sem állhat az útjába, a csúcs csak ő rá vár.

Serpái, akik maguk is először vettek részt csúcstámadásban, látták, hogy a magabiztos fellépés mögött egy felkészületlen hegymászóval van dolguk. Több alkalommal is próbálták lebeszélni a nőt mászás közben, hogy forduljon inkább vissza, de Shriya, aki az álmát jött beteljesíteni, hajthatatlan volt.  

A csúcson örömét felülírta kimerültsége, mely a lefelé vezető úton, szinte minden lépés után megállásra kényszerítette. Lassú tempójának köszönhetően, ekkor már 20 órája mászott. A serpái nem várhattak rá, tudták, ha nem mennek gyorsabban, mind meghalnak. Könyörögtek neki, de ő ekkor már kitartása végére ért. Pár órával később már egy lépést sem tudott előrehaladni, melynek oka a kimerültség, és minden bizonnyal agyi ödéma volt. Mielőtt 8400 méteren lefeküdt volna a fagyos hóba, elcsukló hangon még a nepáli kísérőinek azt mondta; Könyörgöm, mentsenek meg!”

„Könyörgöm, mentsenek meg!" - ezek voltak Shriya utolsó szavaiForrás: Youtube

A serpák azonban nem tehettek érte semmit. A fagyos szél az arcába csapott, miközben lehunyta szemét, és örökre elaludt. Próbálták ébresztgetni, de amikor látták, hogy meghalt, betakarták a kanadai zászlóval, és leereszkedtek a 400 méterre lévő 4-es táborba.

Összefagyott teste mellett 10 napig sétáltak el a csúcstámadó csapatok. Csak ezután tudták magas költségek és erőfeszítések árán lejjebb vinni, majd onnan helikopterrel elszállítani.

Nem a vihar tehet róla

Tény, hogy aznap másik két hegymászó is életét vesztette a halálzónában lecsapott viharban, de Shriya végzete már akkor megpecsételődött, amikor fejébe vette az Everest megmászását. Felkészületlenségét még nepáli származása, profi felszerelése, elszántsága és döbbenetes mentális ereje sem tudta ellensúlyozni.

A nő felkészületlenségét még nepáli származása, profi felszerelése, elszántsága és döbbenetes mentális ereje sem tudta ellensúlyozniForrás: Facebook/Shriya Shah-Klorfine
A 2016-os hegymászó idényben, több mint 450 ember mászta meg sikeresen a Mount Everestet, és 5-en lelték halálukat a hegyen.

Shriya Shah-Klorfine 33 évesen, élete álmát beteljesítve halt meg. Személyes tragédiája azóta is példával szolgál a tapasztalatlan hegymászók számára.