Az Andok szörnyetege „címet” több mint 350 kislány megerőszakolásával és megölésével érdemelte ki Pedro Lopez, akit végül bár elítéltek, mégis 20 év után szabadon engedtek. Rémtetteivel büszkén állt a rendőrök elé, mégse került soha a halálsorra. 

Rémes gyermekkor

Lopez 1948-ben született Tolmiában, Kolumbiába. Ő volt a hetedik gyermeke, az egyébként 13 gyerekes prostituáltnak. 8 éves korában anyja elküldte otthonról, amikor észrevette, hogy nővére melleit fogdosta. Ezután a kis Lopez koldusként próbált a kegyetlen utcákon boldogulni. Nem sokkal később egy férfi lépett oda hozzá, mondván segíteni szeretne neki. Otthont, ételt és tiszta ruhákat ígért, ő pedig naivan hitt neki. Ám a férfi egy elhagyott épületbe vitte és egymás után többször is megerőszakolta a fiút. Miután végzett, visszavitte Lopezt az utcára, és otthagyta.

Ekkor döntöttem el, hogy ugyanezt teszem a lehető legtöbb fiatal lánnyal.* – Pedro Alonso Lopez

Pedro Alonso LopezForrás: Murderpedia

Lopez paranoiássá vált, rettegve figyelte az idegen arcokat, nappal elrejtőzött és csak éjszaka merészkedett az utcákra. Egy évvel később elhagyta szülővárosát és Bogotába ment. Egy amerikai pár megsajnálta az utcán pénzt kéregető fiút, és magához vette. Otthont biztosítottak számára, és beíratták egy árváknak létrehozott iskolába. Ám Lopez, nem sokáig élvezhette a biztonságot. 12 éves volt, amikor egyik férfi tanára molesztálta őt. A régi, mélyre ásott szörnyű emlékek ismét felszínre törtek. Pénzt lopott az őt befogadó pártól és elszökött. Ismét az utcán volt.

Forrás: Murderpedia
Sorozatgyilkosok gyerekkora - fájdalom, félelem és megaláztatás (18+)
A sorozatgyilkosokat mindenki megveti, embertelen szörnyetegeknek tartja. Érdekes azonban megvizsgálni, hogy milyen hatások érték őket gyerekkorukban.

Később a koldulásról áttért a lopásra. Autókat tört fel, majd azokat eladva szép pénzhez jutott. Ez így ment pár évig, de 18 évesen elkapták a rendőrök és börtönbe került. Ott egy négytagú banda megerőszakolta. Ismét ő lett az áldozat, akit kihasználtak a nála jóval erősebbek. Lopez azonban már nem volt se 8, se 12 éves. Támadói közül hármat megölt, amit önvédelemként könyveltek el, és további évet kapott a gyilkosságok miatt.

A börtönévei alatt volt ideje életéről gondolkodni, és prostituált anyja irányába táplált zavart fájdalma és dühe napról napra nőtt. A kezébe kerülő pornográf magazinokban lévő nők és anyja közt párhuzamot vont, ez pedig egyfajta nőgyűlöletté alakult benne.  

A gyilkos megszületett

Lopez 1978-ban szabadult. Peruba utazott, ahol elkezdte brutális ámokfutását. Fiatal lányokat rabolt el, majd megölte őket. Egy helyi férfiakból alakult csoport – akik gyanították, hogy ő áll az gyerekek eltűnése mögött – elkapta és megkínozta őt. Egy amerikai misszionáriusnő azonban épp arra járt, és meggyőzte a férfiakat, hogy engedjék el, ő majd átadja a rendőrségnek. A nő azonban megsajnálta Lopezt, nem hitt a vádaknak és elengedte őt az ecuadori határon.

A kedvét azonban nem vették el, így „új hazájában” is folytatta, amit Peruban elkezdett. A rendőrségnek is szemet szúrt, hogy egyre több fiatal lány tűnik el, de azt gondolták, hogy egy szervezett banda áll a dolog mögött, akik illegális gyerekkereskedelemmel foglalkoznak. 1980-ban, egy hatalmas árvíz felszínre hozta 4 gyermek holttestét. Az ecuadori hatóságok ekkor jöttek rá, hogy egy sorozatgyilkossal van dolguk.

A sorozatgyilkost letartóztatták és hamarosan fény derült szörnyű tetteireForrás: biography.com

Nem sokkal később Lopezt elkapták, miközben megpróbált elrabolni egy kislányt. A férfi azonban nem akart együttműködni velük, így egy érdekes cselhez folyamodtak. Egy beépített rendőrt küldtek a cellájába, aki erőszaktevőnek állította be magát. Nem telt el sok idő, a férfi feltárta előtte bűneit.

A borzalmas tettekre fény derült

Elmondása alapján Ecuadorban, Peruban és Kolumbiában összesen legalább 350 kislányt ölt meg – némelyik esetet hátborzongató pontossággal idézett fel. Az utcákat járta, és ajándék ígéretével elcsalta őket. Az előzőleg kiásott sírokhoz vitte a 9-12 éves lányokat, ahol gyakran már feküdtek holttestek. Ekkor óvó szülő módjára átkarolta, ölébe vette, majd fojtogatni kezdte őket. Elmondása szerint átlagosan 5-15 perc alatt végzett velük, de volt, amikor elsőre nem is sikerült.

Sok időt szántam rá, hogy meggyőződjek, valóban meghaltak. Egy tükörrel néztem meg, hogy lélegeznek-e még. Néha újra és újra meg kellett ölnöm őket.* - Pedro Alonso Lopez

Sosem ölt éjjel, látni akarta, ahogy áldozatai szeme fátyolossá válik, szexuálisan felizgatta haláltusájuk. Közvetlenül haláluk előtt meg is erőszakolta a lányokat. Az is előfordult, hogy a fojtogatások nem értek célt. Ekkor felvágta csuklójukat vagy nyakukat, és nézte, ahogy elvéreznek.

A sosrozatgyilkos állítása szerint legalább 350 kislányt ölt megForrás: Murderpedia

Gyönyörű pillanat, isteni pillanat, amikor ujjaimat egy fiatal lány nyaka köré fonom. Belenézek a szemébe, és fényt látok, egy bizonyos szikrát, ami hirtelen távozik. Csak azok tudhatják ezt, akik már gyilkoltak. A halál pillanata fenséges, extatikus érzés. Egy napon, amikor kiszabadulok, újra érezni fogom. Újra gyilkolni fogok majd, mert ez a küldetésem.* - Pedro Alonso Lopez

Gyakran játszott a gyerekek holtestével, például teapartikat tartott. Meg volt győződve arról, hogy ezek a kislányok a barátai, beszélt hozzájuk. Amikor rájuk unt – ami elég hamar bekövetkezett -, keresett egy újabb áldozatot.

A rendőrség és az igazságszolgáltatás

Túlzottnak érezték a férfi által említett számot. Lopez ekkor beleegyezett, hogy elvezesse őket a sírokhoz. Azon a területen, amit a pedofil sorozatgyilkos mutatott a rendőröknek, 53 kislány holtestére bukkantak. Ekkor már nem vonták kétségbe rettenetes tetteinek történetét.

A bíróság azonban mindössze 20 év börtönbüntetésre ítélte, melyet magánzárkában kellett letöltenie. Ecuadorban nincs halálbüntetés. Jó magaviselete miatt 1999 januárjában kikerült a börtönből. A rendőrök éjjel kivitték a kolumbiai határra, és szabadon engedték. Tették mindezt úgy, hogy egyszer sem tanúsított megbánást, és nyíltan vállalta, hogyha egyszer kiszabadulna, újból vadászna kislányokra. Abban bíztak, hogy az ottani hatóságok – akik tudtak arról, hogy Lopez több mint 100 kolumbiai gyermekgyilkosságot is bevallott –, majd őrizetbe veszik. Azóta semmi biztosat nem lehet tudni a kegyetlen pedofil sorozatgyilkosról, Pedro Alonso Lopezről.

A gyermekgyilkos Lopezt 20 év börtönbüntetés után szabadon engedtékForrás: Murderpedia

Találgatások szólnak arról, hogy az őt kísérő rendőrök vagy áldozatai rokonai végeztek vele, majd testét elásták, hogy senki se találhassa meg. Sokan tudni vélik, hogy Kolumbiában mégiscsak elfogták és azóta is raboskodik. Ám nincs kizárva az sem, hogy szabadon jár-kel ez a kegyetlen és betegelméjű gyerekgyilkos – bizonyos források megemlítenek egy 2002-s ügyet, melyben hasonló gyermekgyilkossági esetek miatt került sor egyeztetésre a kolumbia rendőrség és az Interpool között. Ha ez valóban így van, akkor a most 69 éves férfi útját egész biztos, hogy kislányok holttestei szegélyezik, csak épp tanult korábbi hibáiból, ezért nem hallunk a letartóztatásáról.

*1980-ban, az equadori börtönben készített vele interjút Ron Laytner újságíró. Ez volt az első és utolsó alkalom, hogy Lopez nyilatkozott.