A pedofília betegség, aberráció vagy csupán szexuális orientáció? Az alábbiakban nem csupán ezt vizsgáljuk meg. Körbejárjuk a pedofil, de gyermekeket nem bántalmazók körét is, valamint foglalkozunk azzal is, hogy miként lehet „kezelni".

A pedofília görögeredetű szó - a „gyermek" és „szeretet" szavakból áll -, a serdülőkor előtti gyermekek felé irányuló szexuális vonzalmat jelenti. Pszichiátriai értelemben mentális betegségnek számít. A pszichiátria csak azt az embert tartja pedofilnak, akinek „áldozata" maximum 13 éves (innentől már serdülőnek számít a gyermek), ő maga pedig már betöltötte a 16. életévét vagy minimum 5 évvel idősebb annál a gyermeknél, akihez vonzódik. A 13-18 évesek, azaz a serdülők iránti vonzalomra a pszichiátria a hebefília kifejezést használja, de a hétköznapi megítélésben nincs különbség a két parafília között. Az Egészségügyi Világszervezet a korai serdülőkorúak felé irányuló szexuális vonzalmat is beleérti a pedofília fogalmába.

 Pedofil vagy molesztáló?

Az emberek többsége nem tesz a kettő közt különbséget, pedig kellene. Önmagában az, hogy valaki pedofil, még nem biztos, hogy ennek szabad utat is enged. A gyermekek iránti vonzalom tehát önmagában még nem jogi fogalom, nem büntethető.

Forrás: Shutterstock

Ám, a gyermekpornográfia – melyről korábban már közöltünk egy átfogó írást -, a gyermekprostitúció, a gyermekekkel szembeni szexuális magatartás már büntetőjogi kategória. Bár a pedofília mentális betegségnek számít, a bíróságon még sem lehet erre hivatkozva elkerülni a felelősségre vonást.

A gyermekmolesztálók között, csupán 20-50%-ra tehetők a ténylegesen pedofil emberek. Az Egyesült Államokban megvizsgáltak 2429 férfit, akiket „pedofil" bűncselekmények miatt ítéltek el. Döbbenetes, de mindössze 7%-uk vonzódott kizárólag gyerekekhez.

Miért lesz valaki pedofil?

Mivel ez egy mentális betegség, nem pedig egyfajta szexuális perverzió, aberráció, így a „felismerés" már az egyén serdülőkorában megtörténik, majd az évek folyamán erősödik a gyermekek iránt érzett vonzódása. E tekintetben is vannak hetero-, homo-, illetve biszexuális irányultságú emberek. Azt, hogy ezt a későbbiekben tettekben is kiélje, a legtöbb pedofil számára nem kérdéses. A szexuális vágy egy ösztön, melynek nagyon nehéz parancsolni. Vannak azonban, akik képesek felmérni, hogy ez etikát és törvényt sértene, és képesek megáljt parancsolni maguknak.

Sokan azt hiszik, hogyha pedofil vagy, akkor biztosan le is támadod a gyerekeket. Pedig ez nem így van. Én tisztelem a törvényt, és soha nem is fogom megszegni” – nyilatkozta Todd Nickerson, akit a 9 év alatti kislányok izgatnak fel.

Todd NickersonForrás: Northfoto

Michael Seto, aki a pedofíliát kutatja, azon az állásponton van, hogy a megvalósult gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket azok a pedofil emberek követik el, akik antiszociális személyiségjegyekkel rendelkeznek. Ők nem éreznek részvétet az áldozataikkal szemben.  

Átfogó, teljes képet adó tanulmány sosem készült – általában csak a bűnelkövetőket tudják bevonni -, melyből valódi képet kaphatnánk a pedofilok tipikus személyiségjegyeiből. A legtöbb érthető okokból nem vállalja fel, vágyait elnyomva vagy elrejtve él. Vannak azonban kisebb csoportokat érintő kutatások. Egy 2013-as tanulmányban például a megkérdezett pedofilok 46%-a vallotta, hogy gondolt már az öngyilkosságra, 13%-uk pedig meg is kísérelte. Tehát tisztában vannak azzal, hogy amire vágynak, az a mai társadalmi normák szerint bűn. Egy érdekes online felmérés is készült még 2014-ben, mely során a megkérdezett férfiak 6, a nők 2 százaléka tartotta elképzelhetőnek, hogy gyermekkel létesítsen szexuális kapcsolatot.

Forrás: Shutterstock

Bár a pedofília kialakulásának okait a mai napig nem sikerült megtalálni, több kutatás is folyik ezen a területen. 2008-ban kutatók egy csoportja például megállapította, hogy a pedofil férfiak agyában - az átlag népességéhez képest - kisebb a fehérállomány. Az ilyen és ehhez hasonló kutatások azonban addig, amíg a nem bűnelkövető pedofilok stigmatizáltnak érzik magukat, és nem mernek előlépni, nem szolgálhatnak megdönthetetlen bizonyítékokkal.

Szerinted lehet kezelni, gyógyítani a pedofíliát? Nézd meg!