újévi fogadalom életmódváltás Újév változtatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az újévi fogadalmak sorában talán az első helyen állnak a testsúllyal, fittséggel és a káros szenvedéllyel kapcsolatosak. De mit érnek a szilveszter este, éjfél után elhangzó szavak, ha utána pár lépést követően már fel is adjuk. Mi lehet a gond? Miként érhetnénk el, hogy valóban képesek legyünk betartani őket? Ezeknek jártunk utána.

Fontos, hogy sose fogalmazzunk meg megvalósíthatatlan célokat. Sőt, a legjobb, ha maradunk csak egynél. Ne akarjunk egyszerre leszokni a dohányzásról, ráállni a bio ételekre, mellette pedig konditerembe járni heti ötször. Fontos továbbá, hogy a megfelelő fogadalmat tegyük.

Fontos, hogy sose fogalmazzunk meg megvalósíthatatlan célokat Forrás: Shutterstock

Mérlegeljük az épp magunk mögött hagyott évet, és ismerjük fel, hogy miben kellene változnunk, változtatnunk.

Nem szabad elmenni a felett sem, hogy milyen a fogadalom típusa, mi az oka, és milyen a környezetünk fogadtatása. A témában megkérdeztük Vépy Viktória pszichológust, aki most beavat minket abba, hogy miként tudjuk betartani az újévi fogadalmunkat.

"Fogadalom kapcsán meg kell érteni az időzítés hátterében álló okot. Legtöbbször ilyenkor ugyanis olyasmit tűzünk ki célként, melyet már korábban is szükségesnek éreztünk, valami miatt azonban halogattuk.

Vajon mi tartott vissza eddig, hogy ezt a valamit megtegyük, elkezdjük? Kényelmetlenséggel jár? Elváráshoz köthető? Hosszú ideig tart, míg eredményt hoz?

Újévi fogadalmakként általában olyanokat fogalmazunk meg, amiket már korábban is szükségesnek éreztünk, valami miatt azonban halogattuk Forrás: Giphy

Ha sikerül megérteni a valós okot, csökkenthetjük annak a veszélyét, hogy idővel megszegve a fogadalmat visszatérjünk a komfortzónákba.

Az is lényeges, hogy a fogadalom által valami hozzáadódik az életünkhöz, vagy épp elvételre kerül. Nem mindegy ugyanis, hogy új viselkedési formát kezdünk gyakorolni, és azt megkíséreljük szokássá tenni, vagy egy már meglévő, ámde negatív viselkedést, káros szenvedélyt, vagy rossz szokást igyekszünk minimalizálni, vagy teljesen megszüntetni.

Fontos megvizsgálni ilyenkor, hogy mit nyer vagy veszít az egyén az új viselkedéssel, s az hogyan hat a környezetére. Gyakran a közvetlen környezet az, ami a sikeres változás legnagyobb akadályaként gátolja az új viselkedési forma megszilárdulását. A támogatás a részükről kiemelten fontos.

Mivel az új viselkedés lemondással, erőfeszítéssel, nehézséggel járhat, pozitívan hathat valamilyen önjutalmazási rendszer kiépítése, mellyel magunkat folyamatosan motiválni tudjuk. Később, amikor már érezni lehet a változás jótékony hatását, erre a külső motivációra talán már nem is lesz szükség, hiszen a megélt sikerélmény lesz az, mely a folytatásra ösztönöz.

Fontos, hogy folyamatosan motiváljuk magunkat, amíg szokássá nem válik az újévi fogadalmunk Forrás: Shutterstock

Végül pedig érdemes szem előtt tartani azt, hogy a hibázás és botlás nem jelent szükségszerű feladást. Megengedhetjük magunknak azt, hogy hibázzunk. Sokan az első egy-két botlásnál csalatkoznak önmagukban és kudarcként megélve a fogadalomban kitűzött célt, felhagynak a változtatással, visszatérve korábbi életvezetésükhöz.

A cél minden fogadalom esetében az, hogy az abban megfogalmazottakat életünk integráns részévé tegyük, a szokáskialakítás pedig hosszú folyamat. Legyünk türelmesek, megértőek önmagunkkal szemben, és ne adjuk fel a célkitűzést csak azért, mert a változás folyamatában még egyszer-kétszer visszatérünk a komfortzónánkba."

Érdemes tehát számot vetni a 2017-es évünkről, és meglátni azt, ami megérdemli a fogadalmat.

Te mit fogadtál meg idén? Szavazz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.