Bár idén nem sok lehetőségünk volt hóembert rakni, de azért így is akadt pár olyan nap, amikor a hónunk alatt répával, edénnyel és pár széndarabbal sikerült valami emberszerűt építenünk a kertben, vagy épp az utcán. Ám akármilyen szuper hóembert is készítettünk, az sehol sincs a japánok alkotásaihoz képest.

Tokióban évek óta nem volt akkora hóvihar, mint ennek a hétnek az elején. Az autók elakadtak, a vonatok leálltak, a repülőtéren 250 nemzetközi járatot töröltek. Mit tehet ilyenkor az ember? Ül otthon és bosszankodik? Elég valószínű, de nem azok a japán emberek, akik már 4 éve szinte nem is láttak havat a városukban. Ők felöltöztek, és kimentek hóembereket építeni. Ám ezek távolabb nem is állhatnának az általunk három hatalmas hógolyóból összeállított, répaorrú figurától.

A japán hóemberek szinte már műalkotásokForrás: Instagram/lucyco73

A hóember japán megfelelője a Yuki-Daruma (ゆき だるま), azaz hó Daruma. Bódhidharma – másik nevén Daruma - buddhista szerzetes volt, aki a legendák szerint egyszer 9 évig meditált egy barlangban. Ezért van a japán „hóembernek" csak két rétege, mellyel a meditáló szerzetes testhelyzetét imitálja. Daruma volt egyébként, aki Indiából keletre vitte a Zen buddhizmust, sőt, a saolin-kungfu alapjait is neki köszönhetjük.

A japán apukák, a kezdeti sokkot követően nekiálltak a hóból csodaszép dolgokat készíteni Nem csak a hagyományaiknak megfelelő Yuki-Daruma került a házak elé. Sok egyéb csodás kis hóteremtményt is alkottak, melyeket megosztották az Instagramon. Ezekből válogattunk:

Nézd meg a többi remekművet is!Forrás: Instagram/tontonton2017