Bár mind a fiú, mind a lány gyermekek érintettek lehetnek, az UNICEF becslései alapján a szexuális zaklatás előfordulása a lányok körében mégis jóval magasabb. Ez a trauma pedig sajnos nem múlik el nyomtalanul, főként, hogy az esetek nagy százalékában a gyermekeket nem segítik a feldolgozásában.

Eltompítják az elméjüket

A legális- és az illegális drogokat igen gyakran használják a fájdalmas traumás emlékek „kezelésére". Ez segít nekik blokkolni a traumás emlékeket, csökkenti a magány és az elszigetelődés érzését, javítja az önbecsülésüket, valamint átmenetileg oldja a szorongást és depressziót.

A traumát átélt személyek a drogfogyasztással próbálják blokkolni a traumás emlékeket és csökkenteni a magány és az elszigetelődés érzésétForrás: Shutterstock

Kutatások bizonyítják, hogy egy szexuálisan bántalmazott gyermekek 1,5-szer nagyobb eséllyel nyúlnak életükben kábítószerhez, mint azok, akik nem éltek át hasonlót. Sőt, esetükben a bódító szerek első használata 1-2 évvel előbb történik meg. Az is tény, hogy a kábítószer gyakoribb, mint az alkohol, hiszen az előbbinek jóval intenzívebb a hatása.

A függőségről, és annak kezeléséről őszintén
A Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai osztályán, keskeny folyosó végén, zárt ajtó mögött bújik meg Dr. Nagy István Miklós világa. Vörös fotelek, kis dohányzóasztal, vitrines szekrény, no meg könyvek az ablakpárkányon, a sarokban felhalmozva, az asztal alatt... az ember nem ezt várná egy addiktológus-pszichiáter szobájától. Ám, maga a doktor úr sem szokványos fehérköpenyes, komoly hangvételű orvos... Olvasd tovább!

Mentális betegségekkel küzdenek

Esetükben a depresszió a leggyakoribb, mely hosszan tartó szomorú időszakokat, a reménytelenség érzését, megmagyarázhatatlan és kontrollálhatatlan sírást, jelentős súlycsökkenést vagy hízást, letargiát, érzelmi apátiát eredményezhet.

A szexuális zaklatást átélt fiatalok depresszióval küzdenek, ami hosszan tartó szomorú időszakokat és jelentős súlycsökkenést okozhatForrás: Shutterstock

Szorongóvá válhatnak, mely a szexuális visszaélés megismétlődésétől való tartós félelemmel párosul. Sokuk retteg a nagy tömegben, képtelen elviselni más emberek közelségét, a legalacsonyabb szintű intimitás képességét is elveszítik. Bizonytalanokká és másokkal szemben bizalmatlanokká válnak. Sok esetben pánikrohamok gyötrik őket.

Nem ritka, hogy a pubertás korban borderline személyiségzavar alakul ki, melyet depresszív magatartás, önsértés, dühroham és öngyilkossági hajlam is jellemez. Ez egy igen veszélyes betegség, melyből csak szakember segítségével lehet kikerülni.

Poszttraumás stressz (PTSD) is gyakran jelentkezik, mely könnyen lehet a szexuális bántalmazás következménye. Szagok, hangok, emberek, helyek is kiválthatnak úgynevezett rohamokat, intenzíven újraélhetik a velük történteket, rémálmaik lehetnek.

Az életük gyötrő részévé válik a szexipar

Sok szexuális zaklatást átélt gyermek lesz később prostituált, vagy kezd el felnőtt filmesként dolgozni. Ennek oka, hogy a kiskorban elszenvedett bántalmazás következtében nem alakul ki náluk a saját testtudat, azaz nem tanulják meg, hogy a testük felett ők rendelkeznek. Egy hosszabb ideig tartó zaklatás arra kondicionálja, hogy bárki használhatja őt, így kézenfekvővé válik számára testének árulása. Ebben természetesen közrejátszhatnak az előbbiekben felsorolt függőségek és a saját magával szemben érzett gyűlölet, undor és értéktelenség érzés is.

Sok szexuális zaklatást átélt gyermek lesz később prostituált, ugyanis a bántalmazás következtében nem tanulják meg, hogy a testük felett ők rendelkeznekForrás: Shutterstock

Maguk is elkövetőkké válnak

A legtöbb gyermekbántalmazó, erőszaktevő és gyilkos gyerekkora rettegéssel, megaláztatással és nem ritkán szexuális zaklatással volt kikövezve. Pedro Alonso Lopezt például, aki több száz kisgyermek megrontásáért és haláláért felel, kiskorában egy férfi elrabolta és többször megerőszakolta. Természetesen nem válik minden bántalmazott gyermekből bűnelkövető, de tény, hogy megnő ennek is az esélye. A bennük hosszú évek alatt felgyülemlett frusztráció, meg nem értettség és fájdalom csak arra vár, hogy kitörjön.

Sorozatgyilkosok gyerekkora - fájdalom, félelem és megaláztatás (18+)

A sorozatgyilkosokat mindenki megveti, embertelen szörnyetegeknek tartja. Érdekes azonban megvizsgálni, hogy milyen hatások érték őket gyerekkorukban. Sok esetben a később diagnosztizált pszichózisok, vagy személyiség torzulások - melyek lehetővé tették, hogy elkövessék tetteiket - a fiatalkorban átélt traumák hatására alakultak ki.

Öngyilkosságba menekülnek

Sok esetben sajnos az ilyen gyermekek már a pubertás alatt önmaga ellen fordul, de az sem ritka, hogy felnőttként hozza felszínre valamilyen esemény, élmény a mélyen eltemetett emlékeket, és ez váltja ki az öngyilkosságot.

A szexuálisan bántalmazott gyermekeknél súlyosabb esetben az öngyilkosságba való menekülés is jellemző"Forrás: Shutterstock "

Van kiút

A szexuális zaklatást elszenvedett gyermekek gyakran éreznek szégyent, félelmet, bűntudatot, sőt az esetek többségében saját magukat hibáztatják. A szexuális bántalmazás nem csak érzelmi és pszichés hegeket hagy, de növeli a szerhasználat esélyét is. Ez pedig sokszor bekövetkezik, de csak ideig óráig tudnak állapotukon javítani, a múltat nem képesek eltörölni.

A szexuális bántalmazásból való felépülés hosszú időbe telik, de nem lehetetlen. Elengedhetetlen a szakember – pszichológus, pszichiáter – és/vagy az önsegítő csoport segítsége.