A kettős mérce nap, mint nap megjelenik. Szomorú jelenség, amely vélhetőn végig kíséri majd az emberiséget, hiszen az ítélkezésben bizonyítottan remekelünk. Nézzünk kicsit mögé egy fotós szemén át.

Kettős mérce jelentése

Az olyan gondolatban, szóban, vagy tettben megnyilvánuló véleményt, döntést, netán ítéletet nevezzük kettős mércének, amikor valaki azonos helyzeteket, viselkedési mintákat, különbözőképpen, olykor ellentétesen ítél meg. Ennek oka többnyire elfogultság, részrehajlás – egyfajta kivételezés.

A kettős mérce – bár igencsak negatív kifejezés -, mégsem húzható fel minden társadalmi egyenlőtlenség mögé. Szinte már kijelenthető, hogy az emberi jellem részét képezi, és tőle eltérni nagy erőfeszítésbe kerül. Egy amerikai fotós azonban úgy döntött megpróbál tenni ellene, méghozzá igen provokatív módon.

Molly Freund azt vallja, hogy a nők egytől egyig művészi alkotások, úgy gyönyörűek, ahogy vannak. A fényképezőgép mögött állva, minden hölgyből kihozza a titokzatos istennőt, olykor igen merész fotók segítségével. A fiatal fotográfus egy igen fontos társadalmi jelenségre kíván reagálni egy fotósorozattal: a kettős mérce jelen van, akár kimondjuk, akár nem.

Molly mélységesen felháborítónak tartja azt, ahogy az emberek ujjal mutogatnak egy nőre, akinek szőrös a lába, miközben a férfiakat bármilyen testszőrzettel elfogadják. De nem csak a nemek közti különbségek dühítik fel, ott vannak például az anyákat ért „okos" megjegyzések is. Így született meg a Double Standards című sorozat, azaz a kettős mérce látható és szinte tapintható lenyomata.

A férfi és a női testszőrzet örök kérdése. Míg 50 évvel ezelőtt is természetes volt, hogy a nők itt-ott szőrösek „maradtak", ma már alapvetően elvárt, az ápoltság és a nőiesség szimbólumává vált. Bár időnként jön egy-egy hölgy, aki fittyet hány erre. Ellenben a férfiakkal, akik megítélésén szinte semmit se változtat az, hogy szőrös avagy szőrtelen például a hónaljuk.

Fotó: Molly Freund

Az alkoholizmus kérdése is igen megosztó, és remek példája a kettős mércének. Ha valaki olcsó italokat fogyaszt és leépül, sokkal negatívabb megítélésben részesül, mint az, aki minőségi italoktól válik, egy jónak nevezhető életszínvonalon részeggé nap mint nap.

Fotó: Molly Freund

A mellbimbó- ügy nem csak a strandokon, de a közösségi médiában is megrökönyödésbe ütközik. A férfiak akár az utcán is bátran levethetik a felsőjüket, a nők számára ez a mai napig kemény tabunak számít. A vízparton a mai napig furcsán, sőt rosszallóan tekintenek egy fürdőruha felsőtől megszabadult hölgyre. A bimbó itt is, ott is megvan, és lássuk be, sok férfinak olykor a melle is nagyobb a nőknél. Ez a „kivételezés” a szexuális nemi jelleg miatt alakult ki, de lássuk be, hogy egy szépen kidolgozott férfi felsőtest is lehet épp olyan vágykeltő, mint egy mezítelen női.

Fotó: Molly Freund

Az anyák sem kivételek a kettős mérce alól. A dolgozó vs. otthon maradó anyák kapnak hideget, meleget. Az egyik karrierista, a másik elhanyagolt, az egyiknek egész biztos nincs ideje a gyermekével foglalkozni, míg a másiknak nincs is élete a pici mellett. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy mindkét tábor képviselői közül vannak ilyenek és olyanok is, ezt azonban gyakran elfelejtjük.

Fotó: Molly Freund

Legközelebb, ha kettős mércét alkalmaznál, tégy egy lépést hátra, és gondold át.