A Mississippi-i rendőrség megtalálta annak a férfinek a holtesttét, aki meggyilkolta saját anyját és egyik barátját. A történet így önmagában is elég tragikus, ám a 24 éves fiatal férfi minderről Facebook oldalán részletesen be is számolt.

Korábban már írtunk a természettel teljesen szembemenő cselekedetekről: anyákról, akik saját gyerekeikkel végeztek, sőt, olyan apákról is, akik egész családjukat mészárolták le. Az ilyen esetek hátterében, általában valami súlyos pszichés elváltozás leledzik, hiszen az utódok, a szerettek védelmezése belénk van kódolva. A mostani kettős gyilkosság ezen csavar egyet; egy gyermek ölte meg az anyját, sőt, még egy barátját is, ráadásul részletesen beszámolt arról is, hogy mit érzett közben.

Casey James Lawhorn (23) április 9-én, vasárnap vetett véget a jövőjének. Facebook oldalára délután a következőt írta:

(...)Technikai részletek: ma reggel, 01:30 körül lelőttem és megöltem az anyámat és egy közeli barátomat.(...)  

Casey James LawhornForrás: Facebook/Casey James Lawhorn emlékére

Casey, miután otthonukban végzett barátjával, majd saját anyjával, felhívta a 911-es segélyhívót, bejelentette a lövöldözést, majd elmenekült a helyszínről. A helyi rendőrség hétfőn fedezte fel a fiatal férfi holttestét Vossburgban, Mississippiben, mely lakóhelyétől mintegy 530 kilométerre található.  

Bátyja, Chad Lawhorn vasárnap délután üzenetet kapott, mely szerint testvére 250 dollárt utalt át neki, a megjegyzésben pedig ez a szó szerepelt: „Kár". Chad megijedt, mivel öccse korábban már kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, és pszichiátriai kezelésen is részt vett. Attól tartott, hogy Casey ismét önmaga ellen fordult, és ez egyfajta fájdalomdíj. Chad egyből autóba ült, hogy elmenjen East Ridge-ben élő anyjához, akinél öccse lakott, közben pedig folyamatosan próbálta őket telefonon utolérni. Casey mobilja ki volt kapcsolva, anyja pedig nem válaszolt a közel két tucat hívásra. Amikor közel 2 óra elteltével megérkezett, látta, hogy anyja házánál rendőrautók és TV-s kocsik állnak és körbe van kerítve a bűnügyi helyszíneken használatos sárga szalaggal. Megállt az út közepén, de képtelen volt kiszállni. Néhány perccel később két rendőr lépett oda hozzá, és Chad megtudta, hogy mit tett az öccse.

Azt hiszem, még mindig sokk alatt állok. Az emberek folyton azt kérdezik, hogy érzem magam a történtek fényében. , hogyan érzem magam. Nem tudom, nem tudom, hogyan érzek. Nem tudom, mit kellene tennem (...) - mondta Chad Lawhorn a The Washington Post-nak.

Casey James Lawhorn édesanyjával és testvérével ChaddelForrás: Chad Lawhorn

Chad azért is áll teljesen értetlenül a történtek előtt, mert soha egy pszichológus, pszichiáter sem említette, hogy öccse veszélyt jelenthetne másokra. Soha sem volt erőszakos, fegyvert se tartott, sőt, a fegyvertartás szigorítása mellett foglalt állást. Casey tavaly heroinnal próbálta magát túladagolni, de akkor egy rendőr megtalálta őt az utcán, két évvel korábban pedig a főiskolán ivott alkoholt egy opioidot tartalmazó erős fájdalomcsillapítóra. Ezután kimaradt az egyetemről, depresszióval küzdött és anyjához költözött. Chad szerint testvére azért szerezhetett fegyvert, hogy biztosan véget vethessen életének, de hogy ezt megelőzően miért gyilkot, arra még ő is keresi a válaszokat.

A gyilkos vallomása

Casey James Lawhorn Facebook posztjában leírta, hogy édesanyja, Vi aznap (is) erősen ittas állapotban volt, és mint már többször, elmondta fiának, hogyha elvesztené, abba belepusztulna. Nem sokkal később a nő felment a szobájába. Este barátja, Avery Gaines is hazament Casey-vel, és náluk aludt, a nappaliban. Amikor a ház elcsendesedett, a leendő gyilkos felment a szobájába és magához vette a lopott fegyvert.

Néhány percig idegesen járkáltam, lejátszottam a fejében az elkövetkező eseményeket, amelyek nagyban különböztek attól, ami valójában történt. Bementem Avery-hez, és miközben alud, fejbe lőttem, azonnal meghalt. Az anyám a szobájában volt, részegen, alig figyelt fel arra, hogy mi történt. Megpróbáltam rálőni az ágyában, de a fegyver elakadt. Nem vette észre, hogy próbálkoztam. Kimentem a szobából és sikerült kibiztosítanom a fegyvert. Amikor visszamentem a szobájába, ő már felkelt az ágyból, próbálta megnyugtatni a kutyáját, Oscart. Ezután kétszer rálőttem, de valami fontosat nem vettem észre, mert nem volt fény a szobájában. Láttam, hogy 1 eltalálta a bal karját, nem tudom, mi lett a másikkal. Elkezdett sikoltozni a legrosszabb hangon, amit valaha hallottam. A filmek valóban nem adják vissza, miként is hangzik a valódi félelem. A pisztoly újból elakadt. Kiabált: "Lelőttél! Megöltél! Miért?" Miután megjavítottam, felkapcsoltam a lámpát, hogy ne hibázzak megint. Kétszer lőttem rá, és vége volt.

"Rengeteg időt töltöttem a gyilkosságról gondolkodva, hogy vajon milyen érzés lesz. De alig éreztem valamit."

Visszamentem a nappaliba, hogy elvegyem a heroint, és a készpénzt Avery-től. A lyuk a homlokán kicsi volt, nem sok vér folyt ki belőle. Azonban vastag, sötét vér jött ki az orrából, és epe a szájából. Az adrenalintól remegtem, de nem éreztem semmi mást, csak annyit, hogy undorodom az előttem fekvő hullától. A zsebébe nyúltam, hogy kivegyem a tárcáját, megszereztem, amit akartam, és elhagytam a házat.  Reméltem mindkettő halála gyors és hatékony lesz. Nem akartam, hogy az anyám szenvedjen, hogy rettegésben haljon meg, azzal a tudattal, hogy a fia ölte meg. (nem bántottam a kutyát vagy macskát, ha valaki az állatok miatt aggódna)

Casey és anyukájaForrás: Chad Lawhorn

Ez a vallomás döbbenetes. Az a fajta távolságtartás, empátiahiány mellyel leírja a gyilkosságokat, és szemléli barátja holttestét, valamint az utolsó utalás az állatokra, gyökeresen szemben áll az öngyilkosságának magyarázatával és az abban megfogalmazottakkal. A kettős gyilkosság után, Casey autóba ült és 530 kilométert vezetett. Ekkor már tudta, hogy meg fogja ölni magát. Facebook oldalán így ír:

(...) Bizonyára minden normális ember öngyilkos lenne, miután megtette azt, amit én, látta, amit én, és hallotta, amit én. És mindaz, ami rám vár, az életfogytiglan, vagy talán a halálbüntetés. Ha halálbüntetést kapnék, akkor még inkább meg kell ölnöm magam, hiszen csak elpazarolnák az adófizetők pénzét egy hosszadalmas jogi procedúrára.  

Casey megfogalmazza azt is, hogy mi várna rá, ha csak börtönbüntetést kapna. Hosszasan ecseteli, hogy az elején még biztosan látogatnák a barátai, ha másért nem, hogy megtudják miért tette. De utána elmaradoznának, és teljesen egyedül maradna. Majd felteszi a kérdést: „Mégis ki akarná az egész életét börtönben tölteni?" Kifejti, hogy az öngyilkosságának köszönhetően mindenki hamarabb túl tud majd lépni, valamint kiemeli, hogy mennyire sajnálja bátyját, Chadet. Tettére nem adott magyaráztot, és vélhetően az vele szállt a sírba.

Casey James Lawhorn autójában lőtte le magát

Amit tettem, megbocsáthatatlan.

Chad is elolvasta öccse azóta már törölt posztjait:

Ez nem ugyanaz az ember, akivel felnőttem, akivel nap mint nap beszéltem.

Casey profilja még mindig elérhető, emlékoldalként.