Tavasszal mindenki a kertjében tevékenykedik: rendezgetnek, ültetgetnek. Sokan nagy gonddal nevelgetik gondosan kiválasztott kerti növényeiket, vigyáznak rájuk, megfelelő tápoldatokkal gondozzák őket. Ha te nem erősíted a hobbikertészek táborát, úgy számodra hoztunk pár szuper strapabíró és szinte elpusztíthatatlan kerti növényt.

 

 1. Lágyszőrű palástfű    

A zöldessárga virágok egyfajta koronaként helyezkednek el a sápadtzöld levelek felett. Remekül szaporodik, magától is, kedveli a nedves területeket, így kerti tavak mellé kifejezetten ajánlott. Szinte az összes talajban megél, elviseli az erős napsütést is, de inkább a félárnyékos helyeket szereti.

Lágyszőrű palástfűForrás: Shutterstock

2. Tarkalevelű japán babérsom  

Sárgás pettyes levelei remekül mutatnak az árnyékos részeken, mivel nincs különösebb fényigénye. Örökzöld, ősszel pedig csodaszép vörös bogyókat terem. Erősen mérgező!

Tarkalevelű japán babérsomForrás: Shutterstock

3. Bíbor cserszömörce  

Ez a csodaszép, bíbor levelekkel díszelgő cserje akár 5 méteres magasságokba is törhet. Rózsaszín virágai egyfajta füstként lebegnek a bokor körül. Nagy a fényigénye, jól tűri a szárazságot és a fagyot, valamint gyorsan nő.

Bíbor cserszömörceForrás: Shutterstock

4. Illatos ibolya  

Gyorsan nő, félárnyékos részeken is szépen fejlődik. Virágának szirmai ehetők, süteményekbe vagy magában egyaránt fogyasztják.

Illatos ibolyaForrás: Shutterstock

5. Pettyegetett tüdőfű  

Virágai először pirosasak, majd pár nap elteltével kékeslilává változnak. A levelei is megváltoznak, nyár végére eltűnnek róluk a pettyek. Ez az szívós, árnyéktűrő igazi kis átváltozónövény.

Pettyegetett tüdőfűForrás: Shutterstock

6. Bogyóspuszpáng  

Bőrszerű, fényes, sötétzöld leveleivel egész évben díszíti a kertet. A virágokat csillogó fekete bogyók váltják. Kedveli a tápdús talajt és az árnyékos helyeket. Ami nagy előnye, hogy jól viseli a szennyezett városi levegőt, valamint -15 fokig fagyálló.

BogyóspuszpángForrás: Shutterstock

7. Gólyaorr  

Nem válogat a talajban, a kevésbé tápanyagdús földben is vígan eléldegél. Szapora növény, és bizonyos fajtái szárazság- és árnyéktűrők is.

GólyaorrForrás: Shutterstock

8. Kanadai fanyarka  

A tavasszal fehér virágot hozó cserje nyáron zöld, ősszel réz színű levelei önmagukban is mesések. Kiválóan alkalmazkodik, kibírja a szélsőséges időjárást is. Akár 5-10 méter magasra is megnő.

Kanadai fanyarkaForrás: Shutterstock

9. Nyári orgona  

Ez egy szuper szívós növény, mely akár a vasúti töltések mentén vagy a járda repedéseiből is képes kinőni. Annyira kitartó és gyorsan növő, hogy az Egyesült Államok egyes részein gyomnövényként tartják számon. Ez azonban ne ijesszen meg. Szép, sűrű, illatos, és a kert igazi túlélője.

Nyári orgonaForrás: Shutterstock