Az abortusz ott sem egyszerű, ahol legális. A nőnek megvető pillantásokkal kell szembesülnie az orvosi rendelőben, a kötelező tanácsadáson, a kórházi szobában és a műtőben is. Sok esetben azonban el sem jut odáig, hogy felmerüljön az abortusz lehetősége, mivel ez még itthon is – ahol ugye van rá lehetőség – tabunak számít, amíről még nők egymás közt is félve beszélnek. Lehet valaki abortuszpárti, vagy épp ellenző, de a nyílt kommunikáció elengedhetetlen.

Forrás: Thinkstock
Abortusz, amikor a lelked egy részét is elveszted
Arról senki sem beszél, hogy mi is történik, amikor egy nő az abortusz mellett dönt, miközben arra – a társadalom szemében legalábbis – semmi nyomós oka sincs. Le lehet-e tenni ezt a keresztet, vagy egész életében, láthatatlanul a vállán cipeli majd? Egy olvasónk története.

Ifjúságsegítőként, amikor prevenciós órákat tartok középiskolásoknak, a párválasztás témakörét mindig nagy érdkelődés fogadja. Ennek az órának a legfontosabb üzenete a tisztelet. Tiszled a másikat, de legfőképp tiszteld magadat. Ez nem csupán a lelki és érzelmi oldalát fogja meg egy kapcsolatnak, és túlnyúlik a „meztelen" szexuálitáson is.

Megdöbbenve tapasztalom, hogy a lány diákok közel háromnegyede még sosem volt nőgyógyásznál.

Őszintén kell beszélni a tinédzserekkel a nem kívánt terhességről és megelőzésérőlForrás: Dreamstime

Egy esetleges terhesség esetén így hogyan is várhatnánk el ettől a korosztálytól, hogy odaálljanak a szüleik elé, vagy maguktól bekopogtassanak egy orvosi rendelő ajtaján? Ebben a korban az az egészséges, ha időlegesen elfordulnak a szüleiktől, és a kortársaik befolyásolják a döntéseiket.  Ők azonban mit sem tudnak a biztonságos szexuális együttlét mibenlétéről, egy esetleges terhességgel járó félelemről és zavarodottságról. Képzeljük el, ahogy egy középiskolás ráébred, hogy terhes. Sokan próbálják ezt a tényt a szőnyeg alá söpörni, ha nincs szem előtt, meg sem történt. Ezzel azonban csak azt érik el, hogy kritikusan megközelítik vagy akár túl is léphetik a 12. hetet, mely a művi terhesség-megszakítás határa. Rosszabb esetben házi praktikákat alkalmazva próbálják megszüntetni a problémát.

Komolyan rajta akarjuk hagyni a szemfedőt a felnövekvő generáción is?

Az abortusztörvényeken kívül a valódi felvilágosító órákról is tárgyalni kellene. Ha azzal állsz oda egy osztálynyi 14-18 éves fiatal elé, hogy tessék védekezni, akkor semmit sem fogsz elérni. Kézzelfoghatóvá, életszerűvé kell számukra tenni, nem csupán a terhességet, de a betegségeket is. Motivációt kell adni, hogy felhúzzák a gumit, hogy elvárják ezt a partnerüktől. Meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy merjenek szólni, ha baj van.

Azzal senkit sem rémítünk meg, hogy elkaphatja a HIV-et, de, ha egy gyakori nemi betegséget kezdünk ecsetelni, mely fájdalmas hólyagokkal, vagy égető és kellemetlen folyással jár, arra már felkapják a fejüket.

Felvilágosító órákkal kellene felhívni a tinik figyelmét a védekezés fontosságárólForrás: Shutterstock

Ha elmondjuk nekik, hogy a terhesség egy megszakításos együttléttel, kiszakadt gumival is „elérhető”, ha pontosan felvázoljuk ebben a helyzetben a lehetőségeiket, jobban felkeltjük az érdeklődésüket, és nagyobb eséllyel jut célba az üzenetünk. Az én óráim nem ismernek tabut, mert a fiatalok rendre tabukkal eltorlaszolt ajtókkal találkoznak, a megelőző és felvilágosító órák szerepe pedig épp ezek feltépése. Nincs pironkodás: a szex jó dolog, ugyanakkor felelősség is. Meglepő, hogy mennyire megnyílnak egy-egy ilyen szituáció során. Arra a kérdésre, hogy miért nem voltak még nőgyógyásznál, a legtöbb esetben két féle választ kapok:

Anyukám sem jár, így én sem. Félek ettől az egésztől. Nem merek egyedül elmenni.

 Én nem rejtem valamiféle misztikus köd mögé a nőgyógyászati vizsgálat mibenlétét, ahogy az anyáknak sem kellene.

Igen, persze kellemetlen lehet, hiszen fel kell ülnöd egy székbe, a legintimebb helyzetbe kerülsz egy idegen előtt, de elengedhetetlen nőként, hogy rátalálj egy olyan nőgyógyászra, akiben képes vagy megbízni. Hiszen fiatalon, vagy érettebb korodban is történhet olyan dolog, amikor egy szakember véleményére, segítségére lehet szükséged. Menj el valaki olyannal, akiben megbízol; anyukáddal, nagymamáddal, barátnőddel.

Akkor, ha a nők kellően tisztelnék magukat, ha alapvető lenne számukra, hogy a saját testük felett egyedül ők rendelkeznek, kevesebb rossz szexuális tapasztalatuk lenne, és jóval kevesebben kerülnének abortusz miatt a műtőbe.

Általában a félelem miatt nem járnak a kamasz lányok nőgyógyászhozForrás: Shutterstock

Ez a hozzáállás azonban nem csupán a tizenévesek, de a felnőttek esetében is ritka – sajnos. Egy 30-40 éves nő már nehezen „nevelhető át". Épp ezért annyira égetően fontos, hogy már fiatalon - amikor még csak ismerkednek a saját testükkel, a lehetőségeikkel – merjenek kérdezni, találkozzanak nyílt és tabut nem ismerő felnőttekkel, akik a megfelelő és egészséges keretek között beszélnek velük a szexualitásról. Nem csak annak naturalisztikus, de az érzelmek, a párkapcsolat, az egyéjszakás kalandok vonzatában is.

Így néznek ki a meg nem született gyermekek
A sokkoló fotósorozatért kattints IDE.