A Pozsonyi utcai lakótelep, másnéven újpesti lakótelep helyén korábban nem csak házak, de egy temető is állt. Több mint negyven éve adták át a tízemeletes betontömböket, de egyesek a mai napig paranormális jelenségeket tapasztalnak a környéken és a lakásokban egyaránt.

Forrás: Origo
Öt jel, hogy otthonodban nem vagy egyedül - A kísértetjárta házak ismérvei


Furcsa zajokat hallasz? Megmagyarázhatatlan villanásokat látsz? Sokan tapasztalnak az otthonukban furcsa jelenségeket. Valaki legyint ezekre, más túlvilági üzenetként tekint rájuk. Te melyik csoportba tartozol? Olvasd tovább!

Újpestet 1950-ben csatolták Budapesthez, majd pár évvel később megkezdődött a 17 ezer panellakásból álló lakótelep kialakítása, mely Magyarország legnagyobb lakótelepe. Az építkezés áldozatául esett a Magdolnavárosi sírkert is, melyet 1964-re ürítettek ki.

Az újpesti lakótelep Magyarország legnagyobb lakótelepeForrás: Wikipedia/czimmy

Már az építkezés közben is történtek furcsa dolgok

Miközben épültek a lakások, sok munkás számolt be hirtelen és megmagyarázhatatlan gépleállásokról, meghibásodásokról. Számos véltetlen és baleset is történt, de a legrémisztőbb esetek éjszakánként, a kihalt építkezésen történtek. Az éjszakai portás többször is látni vélt egy árnyalakot, furcsa hangokat is hallott, valamint több esetben, amikor az árny nyomába eredt, hirtelen nagyon hideget érzett, pedig nyár volt.

Mindenesetre a kiutalt lakásokba beköltöztek a lakók, és ekkor vette kezdetét az igazi rémület időszaka

A lakók először csak megmagyarázhatatlan recsegéseket, ropogásokat hallottak. Ezt az új házak mozgásaként magyarázták. Majd következtek a kopogások, mintha apró üveggolyókat ejtenének le a padlóra, szórnának bele a csövekbe. Villám-szerű fényeket is tapasztaltak egyes házak felsőbb emeletein a lakók éjszakánként, annak ellenére, hogy nem volt vihar. Az emberek megpróbálták maguknak megmagyarázni, de nem sokkal a lakótelep átadását követően, történt valami, amire azóta sincs ésszerű magyarázat.

Kora hajnalban néhány kutyasétáltató látta, ahogy egy háromtagú család – anya, apa és kisfiuk – pizsamában, falfehéren kirohant az egyik házból, és próbált kétségbeesetten taxit fogni.

Az újpesti lakótelepen hamar híre ment, hogy az egyik lakásban szellemet láttakForrás: Shutterstock

Annyit lehet tudni, hogy az éjszakát egy rokonunknál töltötték, másnap pedig csak pár személyes és értékesebb tárgyukért mentek vissza, de onnantól kezdve nem voltak hajlandóak az adott lakásban élni, sőt, még a küszöböt sem lépték át újra. Mi történhetett, amitől ennyire megrémültek?

Az újpesti lakótelepen hamar híre ment, hogy az egyik lakásban szellemet láttak, majd kis idővel később, többen is megmagyarázhatatlan jelenségekről kezdtek el beszámolni.

A lakótelepen hirtelen egyre több lakásból akartak máshová költözni a lakók. Úgy tűnt, sokan akarnak szabadulni otthonuktól. Többen panaszkodtak szomszédjaik egész éjjel tartó tivornyázásokra, amiktől képtelenek voltak kipihenni magukat. A legtöbb megmagyarázhatatlan eset az áramot használó eszközökkel volt kapcsolatos: magától kapcsolódtak be tévék, vagy aludtak ki lámpák. A paranormális jelenségek egyre gyakoribbakká váltak, az emberek pedig elkezdték Szellemtelepnek hívni – ezt egyébként még mai is sokan használják.

Az egyik épületben egy időre vasráccsal lezárták a tízedik emeletet, a liftből még a nyomógombját is kiszerelték. Állítólag furcsa és ijesztő dolgokat tapasztaltak ott, de, ami a legfurcsább volt, az a folyamatosan érezhető szag, ami odaégett olajos ételre hasonlított. Hiába szellőztettek, a bűz nem enyhült.

Az egyik épületben egy időre vasráccsal lezárták a tízedik emeletet (Illusztráció)Forrás: Shutterstock

Szellemtelep kontra újpesti lakótelep

A vaku- és villám-szerű fényekről, furcsa szagokról és hangokról, az átadása utáni pár évben rengeteg lakó beszámolt. Sokan úgy vélték, hogy ezeket az egykor itt álló temető megbolygatott halottai okozzák, akiket kihantoltak és átszállítottak máshová. Tény, hogy akkoriban nagyon nehéz volt elcserélni az újpesti lakótelep lakásait, szinte tényként kezelték, hogy az bizony kísértetjárta hely.

Manapság a lakók nem számolnak be paranormális jelenségekről. Vajon csak egy babonás, tömeges hisztériának köszönheti „hírnevét" a lakótelep, vagy évtizedekkel ezelőtt valóban szellemek próbálták meg elüldözni a lakókat? Erre vélhetően sosem fogunk választ kapni.