Adott egy fiatal nő, akit különös kegyetlenséggel elkövetett kettős gyilkossággal vádoltak. Kövesd végig Lizzie Borden történetét, és döntsd el, hogy szerinted képes lehetett-e a törékeny fiatal nő 30 fejszecsapással végezni édesapjával és mostohaanyjával.

Lizzie Borden 1860-ban született Fall Riverben, Massachusettsben. Sajnos az anyai szeretetet és odaadást csupán kétéves koráig élvezhette, hiszen ekkor édesanyja meghalt.

Apjával való kapcsolata ettől kezdve még rosszabb volt, hiszen a férfi vágyát - akárcsak nővére -, Lizzie sem tudta teljesíteni, mivel lánynak született.

A mindig is fiúgyermekre vágyó Andrew Borden, három évvel felesége halálát követően újranősült, a 37 éves Abby Durfee Grayt vette el. Sajnos a mostohaanya a sztereotípiáknak abszolút megfelelt: házsártos és goromba nő volt, főként a kis Lizzie-vel. Bár a Borden család vagyonosnak számított - az apa többek közt ingatlanfejlesztéssel is foglalkozott -, mégis szegényesen élt. A családfő ugyanis az egyik legzsugoribb ember volt a városban. Nem vezettette be sem a vizet, sem az áramot a házukba, pedig ez akkoriban a tehetősebbek körében már evidens volt. Vélhetően Abby, az új feleség viselkedése is ennek volt betudható, akit szinte bizonyosan csak a férfi pénze vonzott, amit ugye mégse élvezhetett.

Lizzie BordenForrás: Wikipedia

1892. augusztus 4-én, csütörtök délelőtt holtan találták Andrew és Abby Bordent. Összesen 30-szor sújtottak le rájuk egy baltával vagy fejszével, elsősorban a fejüket célozva. Ki és miért ölte meg őket ilyen kegyetlen módon? A gyanú Lizzie-re terelődött.

Az idilli család képe mögötti igazság

Lizzie és nővére, Emma egyaránt vallási neveltetésben részesült. Lizzie számos egyházi szervezetben vállalt szerepet, és aktív tagja volt a város közösségi életének is. Ez a fajta igyekezet azonban otthon semmit sem ért. Apja és mostohaanyja is gyakran megalázták, vagy épp semmibe vették őt és testvérét. A Borden család cselédje, Bridget Sullivan elmondta, hogy szinte sosem látta, hogy Andrew és Abby együtt evett volna a lányokkal, vagy épp beszélgetett volna velük. Emma el is hagyta a szülői házat, így húga teljesen egyedül maradt. Ez a fajta ridegség egy 1892-es eseménysorozatban csúcsosodott ki.

Lizzie megtudta, hogy apja, vagyonának legnagyobb részét mostohaanyja oldalán akarja szétosztani. A rengeteg keserűség, a mellőzöttség, a szeretet hiánya, az egész életén át tartó neheztelés után még a kisemmizés is várt rá.

Mérgében belopózott Abby szobájába, és ellopta az ékszereit. Természetesen ez hamar kiderült, de nem sokkal később valóban betörtek a Borden házba. Erre Andrew lelőtte a pajtában tartott galambokat. Arra hivatkozott, hogy a madarak csábították a birtokra a városi suhancokat, akik ennek köszönhetően váltak alkalom szülte tolvajokká. Lizzie-t, aki nem sokkal korábban egy kis galambházat is épített a madarainak, és mindig nagy gonddal foglalkozott velük, először csak mélyen lesújtotta apja tette, majd szörnyű dühöt érzett. Ezt pedig már nem tudta elfojtani, az óra ketyegett, az indulat tetté formálódása pedig már csak idő kérdése volt.

A Borden család háza, ahol a gyilkosságok történtekForrás: Wikipedia

A gyilkosságok

Abby és a cseléd takarítani kezdek, miután Andrew 9 óra után sétálni indult. A mostohaanya épp a vendégszobában foglalatoskodott, amikor valaki rátámadt. A fejsze először a nő arcának oldalát érte, amitől ő a földre esett. Ezután a gyilkosa még közel 20-szor sújtott le Abby fejére. Fél 11 felé Andrew hazaért, de nem tudta kinyitni a bejárati ajtót. A cseléd, Bridget segített neki, úgy találták, hogy a zár elakadhatott. Ekkor Lizzie is megjelent, akitől apja megkérdezte, hogy hol van a felesége. A lány apját arról tájékoztatta, hogy egy küldönc érkezett nemrég, aki mostohaanyjának elmondta, egy régi barátja szörnyű beteg lett, aminek hallatán a nő egyből elment otthonról. A férfi ezt elhitte, és lepihent a nappaliban lévő kanapén. Ezután Lizzie a cselédhez fordult, akinek figyelmét felhívta a közeli áruházban lévő leárazásra, és megengedte, hogy elmenjen vásárolni. Bridget azonban fejfájásra hivatkozva ezt kedvesen visszautasította, majd felment az emeleti szobájába lepihenni. Amikor a ház elcsendesedett, a gyilkos több mint 10 alkalommal vágta bele a fejszét az alvó Andrew Bordenbe. A cseléd 11 óra tájt hallotta, ahogy Lizzie őt hívja: Gyere gyorsan, apám halott, valaki bejött, és megölte! Amikor Bridget leért a földszintre, látta, ahogy a férfi a kanapén fekszik, és körülötte minden tiszta vér.

A rendőrség kiérkezését követően megtalálták Abby holtestét is. Természetesen kihallgatták a cselédet, de Bridget csak a fent említett reggeli eseményeket tudta elmondani, ugyanis egyik gyilkosságot sem hallotta. Lizzie vallomása tartalmazott ugyan ellentmondásokat, és meglepő nyugodtsága, valamint kimért beszédstílusa is gyanús lehetett volna, a rendőrök mégsem vizsgálták át a házat elég alaposan.

A gyilkos több mint 10 alkalommal vágta bele a fejszét az alvó Andrew BordenbeForrás: All That is Interesting

Az alagsorban ugyan találtak egy fejszét, melynek le volt törve a nyele, de nem vitték magukkal.

Mivel Lizzie nem érezte jól magát, a helyszínelés hamar befejeződött. Később elismerték, hogy nem jártak el teljeskörűen.

Először a házban épp vendégeskedő sógor – Andrew első feleségének testvére – keveredett gyanúba, de neki szilárd alibije volt a gyilkosságok idejére. Utána a cseléd indítékait vizsgálták meg, de a házban nem tartottak pénzt, és a végrendeletben sem szerepelt, így elvetették, hogy oka lett volna megölni munkaadóit.

Később a rendőrség visszatért és magukkal vitték az alagsorban talált fejszét, majd valaki látta, ahogy Lizzie véres ruháit a tűzre veti, mondván festékesek lettek. Augusztus 6-án Lizzie Bordent letartóztatták. A kihallgatáson többször is ellentmondott saját magának: egyszer azt állította, hogy apja hazaérkeztekor a konyhában olvasott, máskor vasalt, vagy épp a hátsó kertben körtét evett, de azt is állította, hogy ő segítette le a csizmáját, és adta rá a papucsát, amikor lepihent a kanapéra. A férfin, halálakor azonban rajta volt a csizmája, ezt a helyszínen készült fotók is alátámasztották. Lizzie-t augusztus 11-én átszállították a börtönbe.

A tárgyalás első napja 1893. június 5-én volt. Lapozz, és olvasd el, milyen bizonyítékok és tanúk kerültek elő!