A játékok arra hivatottak, hogy kedves emlékekkel, vidám percekkel ajándékozzák meg a gyermekeket. Így nem is lepődhetünk meg azon, hogy a horrorműfaj ráugrott erre a témára. Nagyon félelmetes tud lenni, amikor valami olyan kezdi el irtani a családtagokat, amire alapvetően jóérzéssel gondolunk, sőt, sok ideig nem is gyanakodunk. Ismerd meg az 5 legparább horror filmet, melyben egy játék végzi a piszkos munkát.

A játékok közül talán a babák a legrémisztőbbek. Némelyik annyira szépen és nagy gonddal lett elkészítve, hogy inkább emlékeztet egy kisgyermekre, mint csupán egy műanyag, rongy vagy épp porcelán játékra. A filmkészítők sok esetben használják ki ezt. A gyermeki jóság és ártatlanság öntőformájába helyezik a végtelen gonoszt, mely minden esetben ravasz, ártó és kegyetlen. Ezzel pedig lerombolják a gyermekévek rózsaszín felhőjét. Hihetetlen frusztrációt okoznak elsősorban a gyermeklelkű felnőttekben és a szülőkben.

1. Chucky – Gyerekjáték (1988)  

Egy beszélő baba már önmagában is elég félelmetes, főleg, ha az éjszaka közepén kezd el nevetni. Ez pedig nem egy horrorfilm története, hanem a kőkemény valóság. A kisgyerekesek pontosan tudják, hogy a hangot adó játékok bizony képesek ilyesmire. De mit tennének a szülők, ha rájönnének, hogy nincs is benne elem? Nos, ez adja a Gyerekjáték című film alapsztoriját, mely kiegészül fekete mágiával, egy halott sorozatgyilkos lelkével és egy igazán para babával, Chuckyval.

 

 2. Bohóc baba – Poltergeist – Kopogó szellem (1982)    

A történet egy kedves és boldog amerikai családról szól, akik élete egyszer csak rémálommá válik. A legfiatalabb gyermeküket, egy édes szőke kislányt megszólítja a gonosz, és egyre szélsőségesebb jelenések veszik kezdetüket. A filmben van egy kultikus jelenet, melyben a kisfiút az ágya alá vonszolja a bohóc babája. Ebben a horrorban tehát nem a babáé a főszerep, de a feszültségkeltő szerepéért megérdemelte, hogy felkerüljön a listánkra. A bohóc egyébként is sok ember félelmének tárgya, játék formájában pedig duplán para élményt ígér.

 

 3. Annabelle baba – Annabelle (2014)    

Ebben a filmben nem egy gyerek, hanem egy várandós nő kapja ajándékba a babát. A pici megszületik, majd félelmetes és megmagyarázhatatlan dolgok kezdenek történni. A történet igazi paráját az adja, hogy Annabelle baba valóban létezik. Eredetileg nem volt ilyen félelmetes a külseje, egy kedves kis rongybabaként tengette napjait. Állítólag egy gyermek szelleme költözött bele, ami aztán elszabadult. A híres Warren házaspár vette magához, és a mai napig a pincéjükben őrzik egy üvegfalú szekrényben, és bizonyos időközönként papot hívnak hozzá.

 

 4. Hasbeszélő babák – Halálos hallgatás (2007)    

Egy kisváros lakói megcsonkítanak, majd megölnek egy hasbeszélőt, akiről azt hiszik, elrabolt egy kisfiút. Eltemetik a bábujával együtt, és megpróbálnak túllépni rajta, de a gyilkosoknak meg kell fizetniük tetteikért... és nem csak nekik. A hasbeszélő babák kinézete eleve para, ha azonban gyilkos eszközként használják őket, még rémesebbek.

5. Brahms, a porcelánbaba – A fiú (2016)

Egy angol kúriában vállal munkát a fiatal bébiszitter, de nagy meglepetésére egy 8 éves kisfiúra hasonlító porcelánbabára kell vigyáznia. A „szülők” komoly szabályokat szabnak, amiket természetesen a felvigyázó nem tart be – hiszen akkor hol maradnának az igazán para részek –, a baba pedig megmutatja igazi mivoltát.