Rémes anyákról már korábban is írtunk, ám nem mehetünk el amellett, hogy ezek a valós szörnyetegek a mozikban is gyakran megjelennek. Többek amolyan mellékszereplőként, egyfajta indikátorként működnek, mások rémes kilétére csak a történet végén derül fény. Most mutatunk pár példát, melyek után már nem fogod tudni ugyanúgy megnézni ezeket a filmeket.

Margaret White – Carrie

Stephen King kiváló regényéből egy meglehetősen jól sikerült film született, melynek 2013-as remakejében Julianne Moore játszotta a címszereplő édesanyját. A bigott és vélhetően pszichésen zavarodott Margaret White korántsem örült lánya érkeztének. Még arról sem tudott, hogy terhes, tumornak hitte a benne fejlődő kisbabáját. Ez eleve rányomta kapcsolatukra a bélyeget, hiszen a várandóság alatti stressz, félelem a magzatra is igen negatívan hat. Carrie fiatal évei azzal teltek, hogy megpróbált édesanyjának megfelelni – a gyermekek a végsőkig küzdenek anyjuk szeretetéért és figyelméért. Margaret a szexualitást, és ezzel együtt a nőiességet hatalmas bűnnek tartotta – ebben nagyban közrejátszhatott lánya erőszakos fogantatása is –, így a végsőkig próbálta lánya pubertás időszakát elnyomni. Erre kiváló példa a tornaóra utáni tusolós jelenet, ahol Carrie menstruálni kezd. Szerencsétlen lány megrémül, azt hiszi, meg fog halni, fogalma sincs arról, hogy ez egy természetes folyamat, mivel anyja még erre sem készítette fel. Tiltja az alakját mutató ruhák viselésétől, a fiúzásról pedig még csak beszélni sem hajlandó.

Margaret bántalmazó szülő, ami legtöbbször érzelmi zsarolásban, elnyomásban, a szabad akarat csorbításában, no meg persze lélekölő büntetésekben jelenik meg. A való életben is gyakran történik meg, hogy az elnyomó gyermek idővel szülője ellen fordul, ez a történet is így ér véget, némi „kinges” csavarral.

Julianne Moore, Margaret White szerepébenForrás: MGM, 20th Century Fox

Pamela Voorhees – Péntek 13

A legelső, 1980-ban bemutatott Péntek 13 című film lényegében egy borzasztó tragédiába beleőrült édesanya ámokfutását mutatja be. Fia, Jason a Kristály tavi táborban belefulladt a tóba, méghozzá a táborvezetők figyelmetlensége miatt. Mrs. Voorhees elakadt a gyász feldolgozásának folyamatában. A felelőskeresés végelláthatatlan tehetetlenségében vált gyilkossá, őrült dühét pedig bárkin kitöltötte, aki valamilyen formában kapcsolódott fia halálának színhelyével. Ez sajnos egy gyermek halálakor igen gyakori – már nem a gyilkos harag, hanem a feldolgozhatatlanság és megrekedés. Bár ő nem gyermekével szemben követett el szörnyűségeket, méltán kiérdemelte helyét a legelvetemültebb anyák között.

Betsy Palmer, Pamela Voorhees szerepébenForrás: Paramount Pictures

Grace Stewart – Más világ

A történetben először Grace – akit Nicole Kidman alakít – egy gondoskodó, bár kissé rideg anya szerepében jelenik meg. Gyermekei egy igen ritka betegségben szenvednek, melynek neve Xeroderma Pigmentosum. Mivel szinte azonnal égési sérülések keletkezhetnek bőrükön a napfény hatására, így a házban mindig zárják az ajtókat, és behúzva tartják a függönyöket. Azonban furcsa hangok, jelenések kezdik el felkavarni a már-már katonás rendet. Grace végig a gyermekeiért aggódó, ám velük szemben mégis távolságtartó anyaként működik, ez azonban félelmetes fordulatot vesz, mely egyben meg is magyarázza viselkedését.

Grace férje a II. világháborúban meghalt, ezt pedig gyermekeivel egyedül maradó nő képtelen volt elviselni. Ezért megfojtotta őket egy párnával, majd lelőtte magát. A hirtelen és váratlan halál azonban nem tudatosult bennük, és szellemként éltek saját otthonukban tovább úgy, hogy végig azt hitték, még élnek. A remek fordulat mellett ez a film egy pusztító, mégis oltalmazó anyatípust mutat be. Azzal, hogy belátta, nem lesz képes életét tovább folytatni férje nélkül, beteg logikával úgy vélte, gyermekei sem maradhatnak életben, hiszen ha ő már nem lesz, rájuk se fog senki vigyázni. Sajnos sok szülő választja az öngyilkosság kiterjesztését, sőt, többen volt párjukat büntetik ilyen módon. Egy szülő, aki szereti gyermekeit, nem képes megölni őket, épp ezért azt feltételezzük, hogy mély depresszió vagy más pszichés zavar állhat az ilyen szörnyű tragédiák hátterében. Ez azt jelenti, hogy minden ilyen eset megelőzhető lenne, ha valaki felismerné ezek jeleit.

Nicole Kidman, mint Grace StewartForrás: Dimension Films, Warner Bros.

Meglepő kivétel

Xenomorph királynő – Alien-filmek

Ez az anyaminta kilóg a többi közül. No, nem szörnylétével, hanem viselkedésével. Az Alien-franchise Xenomorph királynője ugyanis gondoskodó, védelmező és szerető anya. A Bolygó neve halál végén például felméri, hogy ha nem engedi el Ripley hadnagyot, az egy lángszóróval végez a tojásaival – képes állati énjén és gyilkos ösztönein uralkodni. A feltétel nélküli anyai szeretetről tesz tanúbizonyságot akkor is, amikor a Feltámad a halálban, már elevenszülőként világra hoz egy emberszerű lényt, aki távolról sem hasonlít rá, ő mégis döbbenetes gyengédséggel fordul az irányába – ami igen nagy hibának bizonyult a részéről.