Jóval több pszichopatát és szociopatát ismersz, mint hinnéd. Lehet, hogy épp az anyád az, vagy a főnököd, esetleg a párod. Egy ilyen embert könnyű felismerni, ha tudod, milyen személyiségjegyeket keress.

Az antiszociális személyiségzavar a nemzetközi betegségosztályozási rendszereknek megfelelően a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara. Az antiszociális személyiség a „nem szeret, nem szorong, nem tanul" negatív triásszal írható le a legrövidebben. Becslések szerint minden 100. ember szenved valamilyen antiszociális személyiségzavarban.

Az antiszociális személyiség a „nem szeret, nem szorong, nem tanul" negatív triásszal írható le a legrövidebbenForrás: Shutterstock

Van különbség szociopata és pszichopata között?

Egyes pszichiáterek úgy vélik, nincs, míg mások az antiszociális személyiségzavar két altípusaként értelmezik: míg pszichopatának születni kell (rendszerint intelligens, megnyerő emberek), szociopatává a körülmények teszik az embereket, mint a rossz gyerekkor, iskolai bántalmazás, felnőttkori trauma (kevésbé vonzó külsejűek és modorúak, az átlagosnál alacsonyabb intelligenciával). Van azonban egy harmadik megközelítés is, mely szerint a pszichopaták halmazán belül találjuk a szociopatákat, méghozzá azokat, akiknél a törvénnyel és a társadalmi szabályokkal való szembehelyezkedés dominál. Mivel azonban alapszemélyiségük, motivációjuk, működési elvük szinte teljesen megegyezik, így mi nem vesszük külön őket.

A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja, mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének, csak éppen nem törődik vele – Hervey Cleckley, The Mask of Sanity (Az épelméjűség álarca).

A modern korban a szociopaták és pszichopaták nem csupán az ismert tömeggyilkosok, sorozatgyilkosok és egyéb erőszaktevők közül kerülnek ki. Köztünk, velünk élnek, sőt, kifelé funkcionálisak és sikeresek lehetnek.  

Az olyan kulturális társadalmi elemek, mint a materializmus, az intolerancia és az elérzéktelenedés táplálja, megkönnyíti és felbátorítja a szociopaták, pszichopaták viselkedését, valamint elfogadottabbá is teszi a személyiségjegyeiket, épp ezért kevésbé lógnak ki a tömegből.

A modern korban a szociopaták és pszichopaták köztünk élnek, sőt, kifelé funkcionálisak és sikeresek lehetnekForrás: Shutterstock

A szociopaták és pszichopaták működése a szociális kapcsolataikban  

Párkapcsolatban – Elbűvölő személyiségjegyeket képesek felvenni annak érdekében, hogy elérjék céljaikat. Mivel remek manipulátorok, és kiválóan álcázzák igazi természetüket, a gyanútlan fél csupán akkor veszi észre, hogy kivel is él együtt, amikor az már belekezdett kegyetlen „játékába". Bűntudat nélkül hagyja magára traumatizált áldozatát, akit rendszerint ekkorra már érzelmi, testi és/vagy anyagi kizsákmányolása tönkretett.

Szülőként - Gyermeküket érzelmi bizonytalanságban tartják, mellyel gyengítik az önérvényesítő képességét. Mivel hiányzik belőlük az empátia és a tisztességre való törekvés, a legtöbb esetben bántalmazó, elhanyagoló szülővé válnak. Gyakran hibáztatják gyermeküket különösebb ok és gyanú nélkül, hiszen kóros egocentrikusságukkal önmagukban sosem keresnék esetleges kudarcaik, az őket ért elutasítások okait. A gyerek kezelhetőségéért és irányíthatóságáért képesek teljesen megtörni, és rendszeresen megalázni, bántalmazni őt.

Munkahelyen - A szakmai karrierben a magasabb rendű szociopaták és pszichopaták ambiciózusak, megfontoltan és alattomosan kizsákmányolóak, valamint kegyetlenül agresszívek. Gyakran vezet útjuk felsővezetői pozícióba, kedvelt terepük a média, politika, gazdasági és pénzügyi szektor. Ők azok, akik például agonizálás nélkül képesek előterjeszteni egy vállalat drasztikus létszámcsökkentését, sőt, szívesen vállalják is ennek kivitelezését. Eredményeik következménye gyakran egyénre lebontott szenvedés és minősíthetetlen társadalmi károk.

A szakmai karrierben a magasabb rendű szociopaták és pszichopaták ambiciózusak, megfontoltan és alattomosan kizsákmányolóak, valamint kegyetlenül agresszívekForrás: Shutterstock

Ezek jellemzik a szociopatákat, pszichopatákat:  

  • Magas fokú manipulációs képesség
  • Megbízhatatlanság és az őszinteség hiánya
  • A saját hibáiból való tanulás képességének hiánya
  • Törvények és más társadalmilag lefektettet alapelvek, szabályok szándékos figyelmen kívül hagyása
  • Az empátia és az erkölcs teljes hiánya - Az antiszociális személyiségzavarban szenvedő embereknél majd' minden esetben találunk valamilyen deficitet a prefrontális agykéreg működésében. Ez a terület felel ugyanis többek között az empátiáért, a megfontolt, morális cselekvésért, a gátlás- és az agresszió szabályozásáért.
  • Nárcizmus és felsőbbrendűségi komplexus - Úgy véli, joga van másokon átgázolni, mások érdekeit maga mögé utasítani, hiszen ő felettük áll, ő több, jobb. Így önigazolást nyer az alsóbbrendűek megvetése, megalázása, semmibevétele.
  • Gaslighting, avagy pszichológiai erőszak alkalmazása - A gázlángmódszer (Gaslighting) egyfajta mentális erőszaktevés – a manipuláció és bántalmazás elegye. Célja, hogy a másik fél „megőrüljön": kételkedni kezdjen saját memóriájában, érzékelésének helyességében. Párkapcsolatokban fordul elő leggyakrabban, de nem ritka szülő-gyerek között sem.
  • A megbánás, szégyen és a bűntudat teljes hiánya - A szociopaták, pszichopaták nem mutatják a megbánás vagy a bűntudat jeleit (hacsak az stratégiai szempontból nem előnyös számukra). Mivel imádnak irányítani, így mások szenvedése feltüzelheti őket, és még intenzívebben folytathatják agresszív viselkedésüket. Gyakran hibáztatnak, vádolnak másokat, csak hogy leplezzék tetteiket.
Forrás: Thinkstock
Pszichopata gyerekek

Legyenek bármennyire kicsik, és tűnjenek bármilyen ártatlannak, pszichopata gyerekek sajnos léteznek. Döbbenetesen okosak, remekül manipulálják a környezetüket, hogy a „felnőttek" minél nehezebben tudják követni, kivel és mit csinálnak. Nincsenek érzelmeik, hidegek és kegyetlenek. Jó hír viszont, hogy akár már óvodás korban is kiszűrhető, hogy melyik gyerek hajlamos az erőszakra, és még idejekorán be tudunk avatkozni. Elég lenne csak figyelni... Olvasd tovább!

Az antiszociális viselkedés gyakran már gyerekkorban megjelenik. Ebben az esetben érdemes szakemberhez fordulni, mivel felnőttkorra a patológiás viselkedés olyan mértékben rögzül, hogy túl sok eredmény már nem várható a beteg kezelésétől.