New Orleans a boszorkányság és varázslatok városa, ahol máig él a voodoo misztériuma. Minden évben turisták tömegei érkeznek a „Mardi Gras"-nak nevezett karneválra, ám nem ez a város egyetlen látványossága. Itt áll ugyanis egy majd 250 éves temető, amely a paranormális jelenéseiről ismert.

Louisiana állam legnagyobb városában, 1788-ban hatalmas tűzvész pusztított. Ez után vált a St. Louis temető New Orleans első számú temetkezési helyévé. Érdekessége, hogy itt szinte csak kripták állnak, mivel a város tengerszint feletti magassága nem kedvez az elhunytak föld alá temetésének. Ez sajátos és igen hátborzongató hangulatot kölcsönöz a temetőnek.

Három részből áll: a másodikat 1823-ban, az utolsót pedig 1854-ben nyitották meg. Szinte döbbenetes, de a Katrina hurrikán szörnyű pusztítása, a temetőt lényegében semmilyen módon sem tudta elérni. Lehetséges, hogy az itt kísértő szellemek óvták meg?

St. Louis temetőForrás: ghostcitytours.com

Marie Laveau

A hírhedt voodoo papnő sírja a temető legrégebbi részén fekszik, és hozzá köthető a legtöbb paranormális észlelés. Marie Laveau feltételezhetően 1794 őszén született, New Orleans francia negyedében. Férje Jacques Paris, aki Haitiről emigrált, csupán egy év házasságot élt meg - tisztázatlan körülmények között elhunyt. Laveau többször már nem ment férjhez, de hosszú éveken át tartott szeretőt – és sok gyermeket szült. Közülük a leghíresebb Marie II., aki továbbvitte anyja munkásságát. A fekete bőrű „voodoo királynő" fodrászként dolgozott, de a frizurák készítése csupán álca volt. Akkoriban úgy tartották, elképesztő hatalommal bír, még a jövőbe látás képességét is hitték róla. 

Marie LaveauForrás: Wikipedia/Louisiana State Museum

Annyira meghatározó képviselője volt a voodoo vallásnak, hogy a sírját a mai napig felkeresik, sőt áldozatokat is bemutatnak, hogy apró szívességeket kérjenek Laveau szellemétől.  Bár sokan úgy vélik, a papnő igazi nyughelye nem a temetőben, hanem egy ismeretlen helyen van, mégis rengeteg ember látta már itt a piros-fehér fejkendős nőt. Ez a kísértet mindig agresszíven viselkedik a látogatókkal, és átkokat szór rájuk. Többen egy 8-10 méteres kígyót is láttak a kripták közt tekergőzni, ami akár Laveau házikedvence, Zombi szelleme lehet. Alakját Angela Bassett formálta meg az American Horror Story harmadik évadában.

Henry Vignes

Mint minden tengerész a 19. században, Henry Vignesnek sem volt igazi otthona, hiszen gyakran volt a tengeren. Családja emléke azonban New Orleansba kötötte, ahol itt tartózkodása alatt egy panzióban lakott. Gyökértelenül csak arra vágyott, hogy a szülei mellett temessék el, épp ezért meg is vásárolta a sírhelyét. Az erről szóló dokumentumot egyik útja előtt oda is adta megőrzésre a panzió tulajdonosának, aki azonban a tengerész távollétében eladta azt. Így Henryt máshol temették el, azonban szelleme nem nyert nyugalmat. Azóta is a St. Louis temetőt járja, és kétségbeesetten keresi a Vignest kriptát. Ez a kísértet az előzővel szemben békés, csupán elhaló alakját látják, ahogy a sorok között jár-kel, de időnként meg is szólítja a temetőben lévő embereket, útbaigazítást kérve.

Henry Vignes távollétében eladták sírhelyét, így máshol temették el, azonban szelleme nem nyert nyugalmatForrás: nolajazzmuseum.org

Alphonse

Erről az idős férfiról nem sokat tudni. Azok találkozhatnak vele, akik sötétedés után mennek ki a temetőbe. Ilyenkor illően bemutatkozik nekik, és a segítségüket kéri, hogy hazajuthasson. Sokaknak megemlít egy díszes sírboltot is, amelytől, vagyis a benne nyugvóktól óva inti a látogatókat. Többen állítják, hogy látták, amint Alphonse más sírokról elemeli a friss virágokat, majd a sajátjára helyezi őket. Szomorú beszámolók ezek egy rokonok nélkül maradt, magányos öregúrról.