A kültéri padlóburkolat térkővel válik igazán hangulatossá. Szerencsére ma már sokféle formában és színben kapható, így az egészen egyedi ízléseket is képes kiszolgálni. Nem mellékesen pedig akár te is elkészítheted vele a csodás teraszodat.

 

Így készíts térköves teraszt!  

Erre a felhasználásra elegendő a 4-5 centiméter vastagságú térkő. Mielőtt azonban belefognál, érdemes tájékozódnod, hogy a burkolást természetes vagy feltöltött talajon kezdenéd-e el. Utóbbi esetén a tömörítés nem maradhat el, máskülönben a térkövek megsüllyedhetnek. Tervezz és számold ki négyzetméterre pontosan, hogy mennyi anyagra lesz szükséged.

Térkövek ma már sokféle formában és színben kaphatókForrás: Shutterstock

A talaj legyen teljesen sík, minimum 2 százalékos lejtéssel, hogy a csapadék ne üljön meg a térköveken. Ne felejtsd el az oldalszegélyeket sem, hiszen ezek fogják megakadályozni, hogy a szélső burkolólapok elcsússzanak. A szegélyköveket betonnal rögzítsd, amit utána legalább egy éjszakát hagyj száradni. A teherhordó réteghez teríts le 8-16 milliméter szemnagyságú zúzottkövet, majd a tetejére egyenletesen vigyél fel még egy réteg, apróbb szemnagyságú zúzottkövet, és tömörítsd. Ezek után kerülhet rá egyenletesen eloszlatva az ágyazó réteg, ami lehet például folyamhomok. Ezt már nem kell tömörítened, kezdődhet is a térkövek lerakása.

Mindig az egyik sarokból kiindulva kezd el letenni, és gumikalapács segítségével igazítsd a térköveket a helyükre. Ügyelj arra, hogy mindig maradjon köztük minimum 3-5 milliméternyi rés. Ezt követően besöprő homokkal fedd be a térkövek közt lévő réseket – ez lesz lényegében a fuga -, végül döngöld le az egészet, hogy mindegyik azonos szinten legyen.

Álomterasz térkőbőlForrás: Shutterstock

Ha nem újonnan kialakított, hanem egy meglévő terasz megújítását tervezed, a meglévő burkolat eltávolítása után a fentiekhez hasonlóan kell eljárnod. A szintezést ebben az esetben is fontos ellenőrizned.

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.