Az állatvédelmi törvények sokat elmondanak az adott országról. Magyarországon is folyamatosan szigorítanak a jogszabályokon, hogy a háziállatok méltóságteljesebb és biztonságosabb életet élhessenek. Vannak olyan országok, ahol már-már meglepően komoly büntetésekkel és rendeletekkel próbálják megfékezni az állatkínzást és az elhanyagolást. A Bored Panda által összegyűjtöttek közül válogattunk.

Új-Zéland 

Az állatvédelem egyik zászlóshajójának számító országban nagyon komolyan veszik az állatok jogait. Elismerték, hogy nekik is vannak alapvető érzelmi, testi szükségleteik, amelyeket minden állattartónak kötelessége figyelembe venni. Az elhanyagolásuk épp annyira büntetendő, mint a velük szembeni kegyetlen bánásmód. Sőt nem csupán a háziállatokra fordítanak komoly hangsúlyt, vannak bizonyos rendelkezések, amelyek a vadon élő állatok – mint például a tengeri emlősök – védelmét célozzák meg.

Virginia 

A kutyákra egyfajta családtagként tekintenek ebben az amerikai államban, így nem meglepő, ha egy kutyatolvaj akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat.

Virginiában akár 10 évet is kaphatnak a kutyatolvajokForrás: Shutterstock
Nem háziállatoknak való vidék: Magyarország

A magyarországi otthonokban 2014-es adatok szerint nagyjából 1,8 millió kutya és 2,2 millió macska él – ez borzasztóan magas szám, amivel európai viszonylatban állattartás vonatkozásban Magyarország a negyedik helyen áll. A rengeteg háziállat azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a magyarok többsége felelős állattartó lenne. Bár az arányok az elmúlt évtizedekben érezhetően javultak, még ma is sokkal többen gondolnak kutyájukra egy tulajdontárgyként, mint társállatként. Olvasd tovább!

Lengyelország

A kutyák és macskák kereskedelmi tenyésztése tilos, de nem ez az egyetlen, amivel a lengyelek próbálják csökkenteni az utcán kóborló állatok számát. Bejelentési kötelezettsége van a menhelyek, tűzoltóság vagy rendőrség felé ugyanis mindenkinek, aki kóbor kutyát vagy macskát lát.

Ha a lengyelek kóbor állatot látnak, azt kötelesek bejelenteniForrás: Shutterstock

Alaszka

A legtöbb amerikai államban, amikor egy házaspár a válás mellett dönt, a közös háziállatokról épp úgy egyeznek meg, mint az ingóságaikról. 2017-ben Alaszka lett az első állam, amely ebben a tekintetben megváltoztatta a válási törvényeket: a gyermekelhelyezéshez hasonlóan dönt ugyanis arról, hogy melyik félnél lenne jobb helyen a házi kedvenc.

Olaszország

Olaszország nagyon állatbarát országnak tartja magát, ám Torino e tekintetben az összes városa közül kiemelkedik. Az a lakos, aki nem viszi el sétálni négylábú kedvencét minimum naponta háromszor, akár 500 eurós pénzbírságra is számíthat. Sőt a kutyák szőrét festeni is tilos.

Torinóban naponta minimum háromszor kell sétáltatni a kutyákatForrás: Shutterstock

Hollandia

Hollandia arra törekszik, hogy az első olyan ország legyen, ahol nincsenek kóbor állatok. Minden házi kedvencet regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál, valamint a kutyák után adót kell fizetni. Az ország célja ezzel nem egy plusz bevételi forrás kiaknázása, hanem a még felelősebb állattartás.