Budapest belvárosában csodás épületekre lehet bukkanni, új sorozatunkban a rejtett kincsektől az ismertekig próbáljuk bemutatni őket. A Párizsi vagy Párisi udvar egy historizáló stílusú lakóépület/hotel/irodaház Budapest V. kerületében. Története érdekesebb, mint hinnéd, de lélegzetelállító külseje és belseje az, ami a mai napig vonzza a tekinteteket.

Pollack Mihály tervei alapján Brudern József építtetett 1817-ben egy csodás épületet, amely hazánk első modern értelemben vett üzletháza volt. Az építész a párizsi Passage des Panoramas mintájára alakította ki az üzletsort, a köznyelvben ezért terjedt el a Párisi-ház elnevezés. Ám, ahogy mondani szokás, semmi sem tarthat örökké, a Brudern-házat a századfordulóhoz érve szinte teljesen elbontották. 1906-ban a telket a Belvárosi Takarékpénztár vásárolta meg, és itt épült fel új székháza.

A Párisi udvar a Belvárosi Takarékpénztár székháza volt (1912)Forrás: Fortepan

Schmahl Henrik tervei alapján 1909 tavaszán kezdődött meg a nagyszabású építkezés, és jóval a tervezett határidő után, 1913-ban adták csak át az épületet. Az építész figyelembe vette a telken korábban állt Párisi-ház történelmét, így az épület földszintjén hasonló passzázst terveztek, és innentől hívták Párizsi udvarnak. Az első és a második szinten a Takarékpénztár irodái, a felsőbb emeleteken pedig bérlakások kaptak helyet.

Sokan a mai napig úgy hiszik, hogy kerámia burkolatú homlokzata a Zsolnay gyárból származik. Az igazság az, hogy csak egy kis részén láthatók a pécsi gyár által készített elemek, a többsége németországi beszállítóktól érkezett.

Elhanyagoltság, alulértékeltség

Bár a második világháborút meglepő módon szépen túlélte, az államosítást követő felújítási munkák során sokat csökkent régi fénye. 1960-ban egy időre az IBUSZ költözött az épületbe, de a bevásárló udvar tovább üzemelt. Ezt követően még két tatarozáson esett át a Párisi udvar, amelyek során tovább rombolták a díszítéseket – tették mindezt annak ellenére, hogy 1976-ban műemlékké nyilvánították. A rendszerváltás környékére gyakorlatilag a földszinti üzletek mindegyike bezárt, mivel a folyamatosan pusztuló belső tér senkit sem vonzott.

A Párisi udvar 1961-benForrás: Fortepan

A Párisi udvar reneszánsza

Az V. kerületi önkormányzat sokáig próbálta értékesíteni, ami végül 2014 nyarán sikerült is. 2,1 milliárd forintért a Mellow Mood Group projektcége, a Párizs Property Kft. lett az új tulajdonos. 2016 tavaszán kezdődött meg a felújítás, átépítés, ami 3 évig tartott és csillagászati összegbe került.

Jelenleg a Párisi Udvar Hotel Budapest üzemel az épületben. A híres passzázs bármikor megtekinthető a „halandó emberek” számára is, a belvárosi áraktól nem annyira elrugaszkodott kávézóban pedig akár ülve is gyönyörködhetünk az épület lélegzetelállító belsejében. A felújítás során nagy hangsúlyt fektetettek az eredeti értékek megőrzésére és visszaállítására, így egy igazán egyedi és valóban csodaszép épületet nyert Budapest.

Kattints a képre, és nézd meg galériánkat!

Fotó: Margitay Klára